Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne kalafiory

Amatorzy tej wykwintnej jarzyny twierdzą, że jesienne, wyhodowane w polu, kalafiorowe róże mają bardziej wykwintny i bardziej zdecydowany smak od tych wczesnowiosennych, z inspektów, a przygotowane z nich surówki zaliczane są do rarytasów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 dorodny, średniej wielkości kalafior, 2 pomidory, 2 niewielkie ogórki, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka soli, zielenina.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu,1 duża łyżka kwaskowej śmietany kremowej, sok z cytryny, cukier, biały pieprz - w ilościach do uzyskania właściwego smaku.

W wodzie z dodatkiem łyżeczki soli moczymy kalafior przez 15-20 min (wypłyną muszki). Po odsączeniu dzielimy na różyczki - większe kroimy na połowę i kładziemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na minutę, odsączamy na sicie, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: W głębokiej salaterce ucieramy jogurt ze śmietaną i przyprawami. Gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione skóry i pestek) pomidory, obrane i pokrojone w półplasterki ogórki - składniki od razu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykwintna surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 świeży, średniej wielkości kalafior, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (same piórka),1 łyżeczka soli.
Sos: 4 łyżki oliwy lub delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
Przybranie: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub drobne listki selera naciowego.

W wodzie z dodatkiem soli moczymy kalafior przez 15-20 min, osączamy na sicie. Dzielimy na cząstki - małe pozostawiamy, duże kroimy na połowę, zalewamy wrzątkiem. Po minucie cedzimy, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, składniki ucieramy, dodając niewielkie ilości octu lub soku z cytryny (do sosu nie powinny się dostać pestki z cytryny - sos stanie się gorzki). Gdy składniki sosu połączą się, dodajemy keczup. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, odsączone różyczki kalafiora. Porcje posypujemy obficie migdałami i koperkiem i zalewamy sosem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybierając każdą porcję cząstkami obranego ze skórki pomidora i zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Abp Jędraszewski w Ludźmierzu: Europa i świat patrzą na chrześcijańskie świadectwo Polski

2025-08-15 17:41

[ TEMATY ]

Europa

abp Marek Jędraszewski

Ludźmierz

chrześcijańskie świadectwo

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Odpust w Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu 15.08.2025 r.

Odpust w Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu 15.08.2025 r.

- Europa i świat patrzy na chrześcijańskie świadectwo Polski. Dobrze, że przychodzimy do Uśmiechniętej Pani w Ludźmierzu i pod jej płaszczem szukamy schronienia, orędownictwa i miłośnicy matczynej - mówił abp Marek Jędraszewski na sumie odpustowej 15 sierpnia w sanktuarium w Ludźmierzu. Święto Wniebowzięcia NMP obchodzono tam pod hasłem „Z Maryją - o wierności”, do Królowej Podhala w dzień i w nocy przybyło kilka tysięcy wiernych.

Uroczysta suma odpustowa była sprawowana przy ołtarzu polowym w Maryjnym Ogrodzie Różańcowym. Abp Marek Jędraszewski podziękował pielgrzymom, że nieustannie przychodzą do Uśmiechniętej Pani do Ludźmierza, by schować się pod jej płaszczem. - To u niej szukamy bezpieczeństwa i miłości matczynej. Jest dla nas Królową, bo jako pierwsza została wniebowzięta do nieba. Wiemy, że możemy do niej przychodzić i szukać pokrzepienia, Ona nas zawsze wysłucha, tak jest i dzisiaj w czasie uroczystości Wniebowzięcia NMP - mówił abp Marek Jędraszewski.
CZYTAJ DALEJ

U Gaździny Podhala

2025-08-15 21:19

Biuro Prasowe AK

- Nie znajdujemy wsparcia w Europie, tak jak wtedy w 1920 roku. Czujemy się sami, ale wiemy, Bóg jest z Polakami, tak jak zawsze był, dając nam swoją Matkę i Królową jako naszą Matkę - Matkę polskiego narodu, do której ciągle na nowo przybywamy, błagając, by wzięła nas pod swoją obronę, by nas ratowała – mówił abp Marek Jędraszewski w Ludźmierzu w czasie odpustu Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.

Na początku Mszy św. abp. Marka Jędraszewskiego powitali parafianie z Ludźmierza, dziękując mu za obecność i przewodniczenie Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję