Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Niedziela Ogólnopolska 46/2003

Potrawy przygotowała p. Mariola

Potrawy przygotowała p. Mariola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gołąbki z włoskiej kapusty

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, lekko związana główka włoskiej kapusty.
Farsz: 2 gotowane lub upieczone piersi z kurczaka, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup.

Reklama

Obraną z wierzchnich, grubych, zielonych liści kapustę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy po łyżeczce soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy we wrzątku nie dłużej jak 5 min - wylewamy na sito, odstawiamy do wychłodzenia i odsączenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekane nożem mięso, składniki razem zasmażamy, często mieszając; dodajemy tartą bułkę, przyprawy i koperek. Gdy farsz jest zbyt ścisły, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt lekki - trochę tartej bułki. Przestudzone liście kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach - układamy porcje farszu, zwijamy, spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanki, na nich układamy gołąbki, całość lekko oprószamy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą sporo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do sosu, zagotowujemy, trzymamy chwilę na ogniu, by mąka straciła smak surowizny; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny i jasny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet dla smakosza

(Przepis na 2 porcje)

Biała część dorodnego pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżka pikantnego keczupu, 4 jajka, 4 łyżki mleka.

Dokładnie wymyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, keczupem i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min.
Jajka lekko ubijamy z mlekiem - powinny się spienić i dokładnie połączyć, zalewamy nimi usmażone pory. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem pikantnej sałatki z pomidorów lub z pikantnym gorącym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Pius V

Antonio Ghislieri, zwany Aleksandrinus, urodził się 17 stycznia 1504 r. w Bosco Marengo w Piemoncie (Włochy). Drogowskazem jego całego życia była najdoskonalsza pobożność chrześcijańska.

Mając zaledwie piętnaście lat, przywdział habit dominikański. Został potem biskupem i kardynałem. Po śmierci Piusa IV wybrano go na papieża. Przybrał imię Piusa V. Od razu przystąpił do wprowadzania w życie uchwał zakończonego 3 lata wcześniej Soboru Trydenckiego. Pius V zwracał baczną uwagę, by do godności i urzędów kościelnych dopuszczać tylko najgodniejszych. Odrzucał więc stanowczo względy rodzinne, dyplomatyczne czy też polityczne. Przeprowadził do końca reformę w Kurii Rzymskiej. Papież starał się zaprowadzić ład także w państwie kościelnym. Za jego pontyfikatu 7 października 1571 r. cesarz Jan Austriacki odniósł pod Lepanto słynne zwycięstwo nad Turkami podczas jednej z najkrwawszych bitew morskich.
CZYTAJ DALEJ

Dzień Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego. Abp Wojda: Trzeba karmić się ich wiarą

Trzeba dziś powracać do świadectwa męczenników, przypominać ich ofiarę, karmić się ich wiarą i przykładem ich życia - mówił we wtorek przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda podczas mszy św. z okazji Dnia Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego w czasie II wojny światowej.

We wtorek przypada 80. rocznica wyzwolenia niemieckiego obozu koncentracyjnego w Dachau. W Kościele katolickim w Polsce 29 kwietnia obchodzony jest Dzień Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego w czasie II wojny światowej.
CZYTAJ DALEJ

Konkurs Aktywna Parafia 2025

2025-04-30 12:11

[ TEMATY ]

Aktywna parafia

Mat.prasowy/KAI

Ruszył Konkurs „Aktywna Parafia” 2025, organizowany przez Katolicką Agencję Informacyjną. Inicjatywa ma na celu pokazanie szerokiej publiczności ciekawych, wyjątkowych parafii, w których zwykli ludzie dokonują niezwykłych rzeczy. Organizatorzy chcą pokazać działalność charytatywną, inicjatywy ewangelizacyjne, promowanie zdrowego trybu życia oraz budowanie wspólnoty przez społeczności lokalne. W tym roku wprowadzona zostaje nowa ekologiczna kategoria w ocenie działalności parafii: „zaangażowanie na rzecz środowiska”. Zgłoszenia do 14 maja 2025 r.

Zwycięzca Konkursu otrzyma bony na sprzęt sportowy oraz zostanie zaprezentowany na stronie internetowej eKAI.pl.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję