Reklama

Z zakonnej kuchni

Bezowa chmurka

Lekkie ciasto na wakacyjne dni. Brzoskwinie można zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. świeżymi malinami. Przepis nadesłała p. Anna ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Niedziela Ogólnopolska 32/2018, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:
• 100 g masła
• 300 g cukru
• 4 jajka (białka i żółtka osobno)
• 125 g mąki
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g płatków migdałowych

Krem śmietanowy:
• 1 l śmietany kremówki
• 3 śmietan-fixy
• 1 cukier wanilinowy

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ponadto:
• 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Masło i 100 g cukru utrzeć, dodać żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i umieścić w dwóch blaszkach tej samej wielkości.
Białka ubić z 200 g cukru. Masę z białek wyłożyć na placki i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 170 oC przez ok. 30 min (aż się zrumienią). Przestudzić.
Na jeden placek wyłożyć pokrojone owoce i śmietanę wcześniej ubitą ze śmietan-fixami i cukrem wanilinowym. Przykryć drugim plackiem.

2018-08-08 10:15

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chrzan

Niedziela Ogólnopolska 11/2019, str. 50-51

[ TEMATY ]

jedzenie

©angorius - stock.adobe.com llhedgehogll/fotolia.com

Lubimy ketchupy, musztardy, majonezy, sosy – hamburgerowe, salsa, 1000 wysp, a nawet meksykańskie. Jeśli przyjrzymy się dokładniej składom tych produktów, na pierwszym miejscu mamy cukier, następnie bazowy składnik typu pomidory czy gorczyca, kolejno ocet, a obok nich występują konserwanty, polepszacze, barwniki i inne trucizny. Jeśli chcesz jeść tego typu produkty, wybieraj te, których skład jest naturalny. Dzięki temu unikniesz zgagi, wzdęć, zaparć, zmian skórnych czy ataków duszności.
CZYTAJ DALEJ

Przewodniczący Episkopatu skierował do wiernych Słowo pożegnalne po śmierci papieża Franciszka

2025-04-21 15:01

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

śmierć Franciszka

Karol Porwich/Niedziela

Przez ponad 12 lat prowadził wspólnotę Kościoła, naśladując w posługiwaniu Piotrowym wzór biedaczyny z Asyżu - napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC w Słowie pożegnalnym po śmierci Ojca Świętego Franciszka.

CZYTAJ DALEJ

Nie żyje ks. prof. Marek Jagodziński

2025-04-21 19:04

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć księdza

Foto: ks. S. Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

Ks. prof. Marek Jagodziński

Ks. prof. Marek Jagodziński

W wieku 69 lat zmarł dzisiaj rano w Końskich ks. prof. Marek Jagodziński, kapłan diecezji radomskiej, pracownik Katedry Teologii Prawosławnej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II i członek Międzynarodowej Komisji Teologicznej. Kapłan pomagał Stolicy Świętej, w szczególności Kongregacji Nauki Wiary, w studiowaniu ważniejszych kwestii doktrynalnych.

Ks. Marek Wiesław Jagodziński urodził się 29 stycznia 1956 w Klimontowie Sandomierskim. W 1982 ukończył studia w Wyższym Seminarium Duchownym w Sandomierzu z tytułem magistra teologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim i przyjął święcenia kapłańskie. W 2000 uzyskał licencjat. Doktorat obronił w 2001. Habilitował się w 2009. W 2016 otrzymał tytuł naukowy profesora nauk teologicznych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję