Składniki:
• 1 kg grzybów leśnych
• 1 kg cebuli
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 łyżki soli
• 1 mały koncentrat pomidorowy
• 1 szklanki oleju
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki octu
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i 1 cebulą. Wrzucić grzyby i obgotować. Odcedzić i przelać zimną wodą, odstawić. Pozostałe cebule obrać, pokroić w krążki. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać łyżkę soli i dusić, aż cebula zmięknie. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Na końcu dodać grzyby, doprawić cukrem i octem do smaku. Gorące grzyby przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20-30 min.
Wykonanie: Graziako