Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki z mięsa indyka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z indyka posiada same zalety, jest bardzo smaczne, lekko strawne, chude i można z niego przygotować wiele doskonałych potraw.

Szaszłyki z indyka - przepis na 8 porcji

80 dag piersi indyka, 4 cebule (najlepiej podłużne), 2 puszki brzoskwiń w syropie, 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki.

Marynata: 1/2 szklanki oliwy (lub dobrego oleju), 1/2 szklanki soku z brzoskwiń, sok z całej cytryny, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu, liście sałaty.
Rozpoczynamy od marynaty. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy - cały czas lekko ubijając - sok z brzoskwiń i przyprawy, składniki po połączeniu powinny utworzyć lekki majonezik.
Pokrojone w zgrabne, cienkie i niezbyt duże kawałki mięso łączymy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na tak długo (nawet na kilka godzin), aż marynata zostanie przez mięso całkowicie wchłonięta.
Cebulę kroimy w talarki, plasterki boczku w kawałki wielkości porcyjek mięsa. Na drewniane szpadki nadziewamy na przemian mięso, ćwiartki brzoskwiń i ujęte w dwa plasterki boczku krążki cebuli. Przed smażeniem przygotowane szaszłyki dobrze jest przez kilka minut schłodzić.
Pieczemy na rożnie lub ruszcie rozgrzanego piekarnika - często obracając - ok. 10-12 min (czas pieczenia zależy od grubości porcji mięsa). Zrumienione układamy na liściach sałaty, polewamy łyżką soku z brzoskwiń i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.

Faworki z indyka - przepis na 6 porcji

1 kg piersi z indyka, mąka krupczatka, jajka i drobna tarta bułka do panierowania, sól i pieprz, olej do smażenia.
Mięso trzymamy przez dwie godziny w lodówce, powinno się dobrze schłodzić. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy wilgotnym, drewnianym tłuczkiem (tłuczek metalowy może poprzecinać mięso), oprószamy niewielką ilością przypraw. Kroimy w pasy jak na faworki, dopasowując ich długość do szerokości naczynia, w którym będą się smażyły, nacinamy środek, wywijamy. Każdy "faworek" panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, układamy na tacy i trzymamy w lodówce. Gdy wszystkie faworki są przygotowane, rozgrzewamy tzw. głęboki tłuszcz. Na bardzo gorący - ale nie dymiący - wrzucamy po kilka sztuk faworków, rumienimy z obu stron. Po wyjęciu lekko odsączamy z nadmiaru tłuszczu - np. na warstwie bibuły, i od razu podajemy - bardzo gorące (na wygrzanych talerzach) z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i owocowej sałatki. Indycze "faworki" są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Działalność Bractwa św. Piusa X na terenie Archidiecezji Wrocławskiej [komunikat]

2025-09-02 14:32

BP Episkopatu

Abp Józef Kupny

Abp Józef Kupny

W związku z pytaniami wiernych arcybiskup Józef Kupny, metropolita Wrocławski, wydał komunikat dotyczący działalności Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X (FSSPX) w związku z ich działalnością oraz budową nowej świątyni przez Bractwo na terenie Wrocławia. W komunikacie abp Kupny przypomniał, że status kanoniczny tej wspólnoty w Kościele pozostaje nieuregulowany.

W dokumencie przywołano decyzje papieża Benedykta XVI z 2009 r., który zniósł ekskomunikę ciążącą na przełożonym Bractwa i biskupach wyświęconych bez zgody Stolicy Apostolskiej. Następnie papież Franciszek, w Roku Miłosierdzia (2016), udzielił kapłanom FSSPX jurysdykcji do ważnego słuchania spowiedzi, a w liście apostolskim Misericordia et misera przedłużył tę możliwość bezterminowo. Arcybiskup podkreślił jednak, że decyzja ta nie oznacza pełnej regulacji statusu Bractwa.
CZYTAJ DALEJ

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa - 7 września

2025-09-02 07:33

[ TEMATY ]

Loretto

Loreto

Magdalena Wojtak

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa (woj. mazowieckie) odbędzie się 7 września. Mszy św. będzie przewodniczył ordynariusz diecezji drohiczyńskiej bp Piotr Sawczuk. Rokrocznie w obchodach bierze udział ok. 12-13 tys. wiernych z kilku diecezji.

Kult Matki Bożej Loretańskiej jest najstarszych kultem maryjnym skupiającym w sobie wszystkie inne. Wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto we Włoszech. Na teren Rzeczpospolitej dotarł w początkach XV wieku, dzięki polskim pątnikom. Przyjął się dzięki staraniem ojców jezuitów, franciszkanów i bernardynów.
CZYTAJ DALEJ

Kraków: Msza św. żałobna w intencji śp. bp. Jana Szkodonia na Wawelu

2025-09-02 20:58

[ TEMATY ]

bp Jan Szkodoń

Kraków

Wawel

Msza św. żałobna

Archidiecezja Krakowska

We wtorek wieczorem w katedrze wawelskiej rozpoczęły się uroczystości pogrzebowe śp. bp. Jana Szkodonia, biskupa pomocniczego seniora archidiecezji krakowskiej, dziekana i kanonika seniora Kapituły Metropolitalnej w Krakowie. Zmarł on 28 sierpnia w 79. roku życia i 56. roku kapłaństwa.

Po wprowadzeniu trumny do zamkowej katedry odmówiono nieszpory kapitulne i modlitwę różańcową. Na początku Mszy św. żałobnej odczytano telegram Sekretariatu Stanu Stolicy Apostolskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję