Pozbywamy się tego, co w tym owocu najcenniejsze. Pestka awokado ma w sobie substancje, które wzmocnią serce, zmniejszą poziom cholesterolu i poprawią trawienie.
W przeciwieństwie do wielu innych pestek można ją jeść.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jest bogata w zdrowe tłuszcze, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Wzmacnia odporność, spowalnia procesy starzenia i chroni przed zaćmą. Zawiera przeciwutleniacze – 70% z nich jest w pestce, a tylko 30% w miąższu awokado.
Jak wykorzystać?
Wysuszoną i zmieloną pestkę (wcześniej obraną ze skórki) można dodawać do zup i sałatek. Można z niej również przygotować napar, który pomoże na problemy trawienne.
Przepis na napar:
Pół startej pestki z awokado zalej ciepłą wodą, zaparzaj pod przykryciem 10-15 min. Jeszcze ciepły płyn wypij w całości (napar będzie miał gorzki smak, warto posłodzić go np. miodem).