Reklama

Z zakonnej kuchni

Karp w pomarańczach z goździkami

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 77

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

karp

adobe.stock.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki (na 2 porcje):
250 g karpia (filety)
1 pomarańcza
2 łyżki chrzanu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki białego pieprzu
8 ziaren kolorowego pieprzu
10 goździków
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżka tartej bułki żytniej
1 łyżka mąki
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
W moździerzu przygotowujemy marynatę do ryby – ucieramy kolorowy pieprz, goździki, sól i imbir. Następnie mieszamy przyprawy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Otrzymaną pastą nacieramy filety i odstawiamy je do lodówki na noc.
Pomarańcze kroimy w ćwiartki. Oczyszczamy z błon i pestek, kroimy w kostkę. Razem z sokiem przekładamy do miseczki. Dodajemy chrzan, jogurt i biały pieprz. Sos mieszamy i odstawiamy na bok.
Rybę dzielimy na porcje, usuwamy resztki marynaty, obtaczamy w bułce zmieszanej z mąką, kładziemy na rozgrzaną oliwę z oliwek i na małym ogniu smażymy po 7 min z każdej strony. Podajemy z sosem.

Przepisy:
Dr n. med. Daria Domańska-Senderowska

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2019-12-19 09:41

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne

Przepis polecają Siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 6 ząbków czosnku kartonik soku pomidorowego puszka pomidorów pelati 4 łyżki oliwy sól, mielona papryka 60 dag sera ricotta 4 jajka ½ szklanki gęstej śmietany sól, cukier do smaku
CZYTAJ DALEJ

Rzecznik archidiecezji warszawskiej: w związku ze śmiercią mężczyzny k. Grójca zatrzymany został duchowny

2025-07-25 13:03

[ TEMATY ]

Warszawa

Adobe Stock

Grójecka prokuratura i policja prowadzą śledztwo dot. śmierci mężczyzny, którego podpalone zwłoki znaleziono na drodze w Lasopolu w powiecie grójeckim. Funkcjonariusze zatrzymali mężczyznę, który może mieć związek ze sprawą. Rzecznik archidiecezji warszawskiej potwierdził, że chodzi o duchownego.

Jak przekazała w piątek oficer Prasowa Komendy Powiatowej Policji w Grójcu asp. Agata Sławińska, w czwartek około godziny 22.20 funkcjonariusze otrzymali zgłoszenie o palącym się mężczyźnie. - Zdarzenie miało miejsce na terenie miejscowości Lasopole w gminie Chynów. Policjanci niezwłocznie udali się na miejsce, gdzie potwierdzili zgłoszenie, a także znaleźli zwłoki mężczyzny - poinformowała Sławińska.
CZYTAJ DALEJ

Areszt dla proboszcza z gm. Tarczyn podejrzanego o zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem

2025-07-26 15:27

[ TEMATY ]

kapłan

kapłan

PAP/Piotr Polak

Sąd Rejonowy w Grójcu zdecydował w sobotę o tymczasowym aresztowaniu proboszcza z gm. Tarczyn podejrzanego o zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem znajomego bezdomnego – poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Radomiu Aneta Góźdź.

- Prokuratura zakończyła na dziś czynności. Sąd zastosował wobec Mirosława M. areszt tymczasowy na trzy miesiące – przekazała rzeczniczka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję