Reklama

Z zakonnej kuchni

Zapiekane bataty

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to jeden z najzdrowszych pokarmów. W smaku słodsze od popularnych ziemniaków, przede wszystkim różnią się składnikami odżywczymi. Zawierają m.in. bardzo dużo witaminy A. Często są też stosowane w dietach odchudzających.

Niedziela Ogólnopolska 49/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 4 bataty
• oliwa z oliwek
• 2 awokado
• 1-2 limonki
• 50 g sera feta
• pestki granata
• sól, czarny pieprz

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Bataty umyj, przekrój na połowę, pokrop oliwą z oliwek, posyp solą i czarnym pieprzem. Zawiń w folię i piecz w piekarniku przez 40 min (do miękkości).
Upieczone wyjmij z folii. Z wierzchu posmaruj rozdrobnionym awokado wymieszanym z sokiem z limonki. Pokrusz ser feta i posyp pestkami granata. Podawaj na gorąco.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2019-12-04 07:07

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lody truskawkowe lub jagodowe

Niedziela Ogólnopolska 26/2010, str. 57

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Sezon truskawkowy w pełni, słońca też nie brakuje, dlatego zachęcamy do zrobienia lodowych przysmaków.

4 jajka, 30 dag cukru, 0,5 l śmietany kremówki, 50 dag truskawek lub jagód
CZYTAJ DALEJ

Czy staram się wybierać miłość, by żyć w niebie?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 22-30.

Niedziela, 24 sierpnia. Dwudziesta pierwsza niedziela zwykła
CZYTAJ DALEJ

Abp Szal podczas dożynek w Tyrawie Wołowskiej: Szanujmy chleb

2025-08-23 17:17

ks. Maciej Flader

Poświecenie wieńców dożynkowych

Poświecenie wieńców dożynkowych

Dzisiaj dziękujemy Panu Bogu za chleb. Szanujemy ten chleb, niech ten chleb, który dzielimy, także w czasie Eucharystii i ten chleb, który dzielimy, choćby przy obrzędem dożynkach, przy obrzędzie dożynkach będzie znakiem nie dzielenia ludzi, ale zjednoczenia. mówił abp Adam Szal w Tyrawie Wołowskiej podczas dożynek gminno-powiatowych.

Ordynariusz Przemyski podkreślał wagę wdzięczności, porównując ją do Bożego daru życia, który otrzymujemy każdego dnia. W kontekście współczesnego świata, naznaczonego wojną i kataklizmami, Kaznodzieja wzywał do wdzięczności za możliwość bezpiecznego zbioru plonów. - Wdzięczność to piękna cecha. A my dzisiaj przychodzimy po to, aby zawołać ziemię wydała swój plon. Pan Bóg nam pobłogosławił. Ta wdzięczność jest ważna, gdy zorientujemy się, gdy doświadczymy, Ile jest niebezpieczeństw we współczesnym świecie. Dlatego dzisiaj nie chcemy podziękować za to, że mogliśmy zebrać plony, że mimo tego, że w pewnych momentach pogoda nie sprzyjała żniwom, to jednak udało się zebrać plony – mówił abp Adam Szal.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję