Składniki:
75 g nasion sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
325 g ugotowanej ciecierzycy
¼ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni teflonowej podrumienić trochę nasion sezamu (jeśli są naturalne; można też kupić nasiona przyrumienione). Zdjąć z ognia. Kiedy trochę ostygną, zmiksować robotem sezam i czosnek, dodać oliwę i cytrynę. Miksować, aż powstanie jednolita masa. Dodać pozostałe składniki i miksować tak długo, aż wszystko dobrze się zmiesza i masa będzie jednolita, bez grudek. Doprawić do smaku. Używać do smarowania grzanek lub chleba.
Przepis na hummus nadesłała z Hiszpanii Dobrochna Banaszkiewicz
Pomóż w rozwoju naszego portalu