Reklama

Z zakonnej kuchni

Tort pomadkowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

S. Anuncjata ze Zgromadzenia Sióstr Dominikanek od czterech lat pracuje w kuchni w klasztorze w Bielinach (diec. sandomierska), jest kucharką z zamiłowania, o czym wiedzą wszyscy degustujący jej potrawy. Zanim przeszła na emeryturę, pracowała z dziećmi jako katechetka.

Składniki:

30 dag biszkoptów, ½ kg galaretki owocowej (na wagę), 10 dag migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, ½ kg masła, ½ kg cukru, 6 jajek, cukier wanilinowy, 1 czekolada

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubić na parze do gęstości, masło utrzeć na pulchną masę i po trochu łączyć z zimnymi, ubitymi jajkami. Do masy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę owocową. Bakalie pokroić na drobną kostkę (migdały sparzyć). Tortownicę wyłożyć cienką folią, ale tak dużą, by przykryć nią tort. Najpierw ułożyć warstwę biszkoptów. Następnie na przemian układać masę i bakalie, aż do wyczerpania produktów. Dobrze ucisnąć każdą warstwę, by nie było szczelin. Po ułożeniu wszystkich warstw tort przykryć folią i obciążyć (przycisnąć). Postawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Na drugi dzień zdjąć folię, wierzch posypać tartą czekoladą. Przepis podany jest na średnią tortownicę, na większą porcję składniki trzeba podwoić, ale nie zwiększać ilości biszkoptów i cukru.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Marcin Kwaśny o roli św. M. Kolbego: to hołd złożony jednemu z największych polskich męczenników

2025-07-30 09:38

[ TEMATY ]

Marcin Kwaśny

św. Maksymilian Maria Kolbe

Mat.prasowy

"Triumf serca" to poruszający dramat oparty na prawdziwej historii św. Maksymiliana Marii Kolbego – franciszkanina, który w obozie koncentracyjnym Auschwitz oddał życie za współwięźnia.

Film amerykańskiego reżysera Anthony’ego D’Ambrosio rozpoczyna się tam, gdzie większość opowieści o ojcu Kolbe się kończy – w celi śmierci. I choć w retrospekcjach powracamy do ważnych momentów z życia św. Maksymiliana Marii Kolbego, to właśnie w tej zamkniętej przestrzeni rozgrywa się najbardziej przejmująca opowieść o ostatnich dniach życia świętego, ukazana z niezwykłą wrażliwością i duchową głębią.
CZYTAJ DALEJ

Casa Polonia w Rzymie wystartowała

Zapraszamy do oglądania relacji na żywo z obchodów Jubileuszu Młodych 2025 w Rzymie

Zapraszamy do oglądania relacji na żywo z obchodów Jubileuszu Młodych 2025 w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ

Polscy oazowicze w Afryce: ruszają rekolekcje Ruchu Światło-Życie w Kenii i Tanzanii

2025-07-30 16:19

[ TEMATY ]

oaza

Ruch Światło‑Zycie

Rozpoczynają się rekolekcje Ruchu Światło-Życie w Afryce. Do Kenii i Tanzanii przybywają animatorzy z Polski, którzy wraz z lokalnymi liderami poprowadzą wakacyjne oazy - rekolekcje formacyjne dla młodzieży i dorosłych.

W Kenii zaplanowano trzy stopnie Oazy Nowego Życia (ONŻ), rekolekcje “10 kroków ku dojrzałości chrześcijańskiej” oraz tzw. „Jedynkę” dla blisko 50 uczestników oraz rekolekcje trzeciego stopnia. W Tanzanii odbędzie się pierwszy stopień ONŻ. Wspólnoty oazowe w obu krajach dynamicznie się rozwijają, a w minionym roku miało miejsce historyczne wydarzenie - pierwsze ustanowienie lokalnych animatorów Ruchu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję