Reklama

Z naszej kuchni

Wielkanocne mazurki

Jednym z symboli niezwykle silnie związanych z tradycją świąt wielkanocnych są znane jedynie w naszym kraju najwspanialsze ze wszystkich ciast - mazurki. Cieszą oczy swoim pięknem, a podniebienie - smakiem. Klasyczny mazurek ma kształt prostokąta i rozmiary kartki z zeszytu, jest niewysoki i... nie jemy go jak inne ciasta, tylko „pojadamy” małymi kawałeczkami, delektując się jego nadzwyczajnym smakiem. Wróćmy do tej pięknej tradycji, kultywowanej od bardzo wielu lat przez naszych przodków, i upieczmy chociaż jeden mazurek. Namawiam!

Niedziela Ogólnopolska 13/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurki z kruchego ciasta - z różnymi masami

Podstawą mazurka jest kruche ciasto, które można upiec nawet 2 dni wcześniej i dopiero dzień przed świętami odpowiednio udekorować.

Sposób na cztery smaki mazurków

Pieczemy 4 spody w kształcie trójkątów, ale tak wymierzone, by po złożeniu tworzyły kwadrat. Upieczone układamy na płaskiej paterze, każdy smarujemy masą o innym smaku i inaczej dekorujemy. Trójkąty nie powinny mieć boku dłuższego niż 25 cm.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche ciasto

1 trójkąt lub mazurek prostokątny

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 20 dag (4/5 kostki) masła lub masła roślinnego, 3 żółtka ugotowane na twardo.

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagniatamy szybko ciasto, formujemy kostkę i kładziemy do lodówki na godzinę lub dłużej. Wychłodzone wałkujemy na grubość poniżej 1 cm, brzegi podnosimy na wysokość 3 cm, pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku, aż nabierze złotego koloru.

Masa czekoladowa

1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1 szklanka mleka w proszku, 2 kopiaste łyżki dobrego kakao, bakalie w ilości wg własnych upodobań smakowych (mogą być nawet 2 szklanki już posiekanych), orzechy, konfitury, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji.

Reklama

Mleko, cukier, masło i kakao dajemy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy, sypiąc przez sitko, mleko w proszku, mieszamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy bakalie i gorącą masę wylewamy na upieczony, kruchy spód. Przybieramy według własnych upodobań.

Masa cytrynowo-pomarańczowa

1 kostka (25 dag) dobrego masła, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, sok z dużej cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżka czystego spirytusu.

Do utartego na jednolity puch masła z cukrem pudrem dodajemy po jednym, cały czas ucierając, surowe żółtka, a gdy składniki się połączą, niezbyt mocno odsączoną skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i spirytus. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, rozsmarowujemy i dekorujemy według własnych upodobań.

Masa morelowa

1 słoik dobrego dżemu lub konfitur z moreli, 1 szklanka bezpestkowych rodzynków (sułtanki), 1 kopiasta łyżka smażonej skórki pomarańczowej (gdy trzeba - sok z cytryny).

Dżem lub konfitury z moreli lekko podgrzewamy, ucieramy z wcześniej opłukanymi i podsuszonymi rodzynkami, i, gdy trzeba, doprawiamy sokiem z cytryny. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, wierzch wyrównujemy, posypujemy odsączoną skórką pomarańczową i przybieramy cytrynowym lub czekoladowym lukrem.

Masa z konfitur z wiśni

2 szklanki domowych, dobrze wysmażonych konfitur z wiśni.
Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko, 1 łyżeczka (można nieco więcej) soku z cytryny.

Konfitury lekko podgrzewamy. Gdy są ciepłe, wykładamy na przygotowany kruchy spód.
Lukier: Cukier puder ucieramy z surowym białkiem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt płynny, możemy dodać łyżeczkę lub dwie cukru pudru. Gotowy lukier natychmiast wylewamy na konfitury i od razu przybieramy mazurek według własnych upodobań.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prymas Polski prosi o modlitwę w intencji abp. Józefa Kowalczyka

2025-07-28 16:33

[ TEMATY ]

prymas Polski

abp Józef Kowalczyk

Episkopat.pl

Z prośbą o modlitwę w intencji abp. seniora Józefa Kowalczyka, który w poważnym stanie przebywa w szpitalu, zwrócił się do wiernych Prymas Polski abp Wojciech Polak. "Niech dobry Bóg umocni i obdarzy Go łaską zdrowia" - napisał metropolita gnieźnieński.

Poniżej publikujemy komunikat Prymasa Polski abp. Wojciecha Polaka:
CZYTAJ DALEJ

Rzym: przywieziono krzyż z nieśmiertelników – niezwykłą relikwię z czasów II wojny światowej

2025-07-29 16:52

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Jubileusz Młodych

Vatican News / Cyprien Viet

Z okazji Jubileuszu Młodzieży w rzymskim kościele Saint-Yves-des-Bretons pielgrzymi mogą modlić się przed niezwykłą relikwią z czasów II wojny światowej – krzyżem z nieśmiertelników, związanym z historią bł. Marcela Callo, młodego Francuza, który zmarł w opinii świętości w niemieckim nazistowskim obozie koncentracyjnym Mathausen-Gusen II w 1945 r.

La croix d’immortels, czyli dosłownie: krzyż z nieśmiertelników, to bukiet z kwiatów o tej samej nazwie (znanych też jako kocanka ogrodowa), ułożonych w formie krzyża. Jego historia sięga czasów II wojny światowej. Został on pokryjomu ułożony z kwiatów przez Camille’a Milleta, towarzysza Marcela Callo i współwięźnia w niemieckim zakładzie w Gotha. Millet, który w czasie wojny pracował przymusowo jako ogrodnik, zdołał bowiem przemycić nieśmiertelniki na teren zakładu.
CZYTAJ DALEJ

Polska lektorka na Placu św. Piotra: tu widać wiarę młodych ludzi

2025-07-29 18:29

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Jubileusz Młodzieży

Jubileusz Młodych

Fot. archiwum Karoliny Mandak

Polski głos, który zabrzmi na Placu św. Piotra podczas Mszy św. otwierającej Jubileusz Młodzieży, należy do dziewiętnastoletniej Karoliny Mandak z Sośnicowic na Śląsku. „Tutaj widać, że wiara wśród młodych ludzi jest naprawdę żywa” – mówi już w pierwszych dniach jubileuszowej pielgrzymki, w której uczestniczy z przyjaciółmi z parafii.

Polka, wybrana do odczytania jednej z intencji modlitwy wiernych podczas Mszy św. rozpoczynającej obchody Jubileuszu Młodzieży, przyjechała Rzymu z grupą z parafii pw. św. Jakuba w Sośnicowicach. „Pomysł na przyjazd na jubileusz zrodził się w naszych głowach podczas spotkania młodzieży z ministrantami i ministrantkami z naszej parafii– wspomina Karolina Mandak w rozmowie z mediami watykańskimi – Zebraliśmy pieniądze, sprzedając ciasta i różne rzeczy wyprodukowane przez nas i przez naszego księdza wikarego”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję