Reklama

Z naszej kuchni

Wytworne sałatki

Niewiele dań ma tak sporo zalet jak sałatki. Są smaczne, delikatne, a przy tym nieco pobudzają apetyt. Zalicza się je do dań lekko strawnych i - co bardzo ważne - możemy je przygotować niemal błyskawicznie.

Niedziela Ogólnopolska 1/2005

Fot: Katarzyna Nita

Fot: Katarzyna Nita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z tuńczyka

Przepis na 6 porcji

2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, duże liście sałaty, ugotowane na twardo przepiórcze jajka, świeże listki zielonej pietruszki do przybrania.

Pokrojoną w cienkie piórka cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy przelewając zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Do rozdrobnionego tuńczyka w sosie dodajemy cebulę, lekko kropimy sokiem z cytryny, dokładamy jajka posiekane razem z zieleniną, oprószamy pieprzem i łączymy z majonezem.
Rada: Ilość majonezu można zmienić - zależy ona od upodobań smakowych pani domu.
Porcje sałatki rozkładamy w pucharkach, przybieramy połówkami ugotowanych na twardo przepiórczych jajek i listkami pietruszki. Smak sałatki podniosą - zamiast pieczywa - kruche, posypane solą i kminkiem paluszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka słoneczna

Przepis na 8 porcji (duża salaterka)

5 jaj ugotowanych na twardo, 1 puszka kukurydzy w zalewie, 2 średniej wielkości cebule, 1 szklanka (średniej wielkości słoik) marynowanych pieczarek, 1 szklanka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny. Kto lubi, może dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę drobno posiekanych młodych pędów czosnku, sól i pieprz do smaku.

Pokrojoną w kostkę cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia. Na sicie odsączamy też kukurydzę - pozostałe składniki sałatki siekamy, łączymy razem, zalewamy majonezem, dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku. Sałatka powinna być lekko pikantna w smaku i zachować piękną, słoneczną barwę.
Porcje rozkładamy w pucharkach lub przekładamy do salaterki, której spód możemy wyłożyć liśćmi sałaty. Podajemy z pięknie zrumienionymi kromkami tostowego chleba lub z chrupkim pieczywem.

2005-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święty, który łączy

Niedziela Ogólnopolska 35/2019, str. 32

[ TEMATY ]

patron

opr. graficzne Karolina Szecówka

Był „świetlanym przykładem ewangelicznej wytrwałości, który powinniśmy mieć przed oczyma, kiedy stajemy wobec trudnych i ryzykownych wyborów, jakich nie brak także dzisiaj” – powiedział św. Jan Paweł II o św. Melchiorze Grodzieckim podczas kanonizacji męczenników koszyckich

Melchior Grodziecki urodził się w 1584 r. w Cieszynie. Wywodził się z rodu Grodzieckich herbu Radwan. Pobierał nauki w kolegium jezuickim w Wiedniu, a następnie w Brnie, gdzie wstąpił do nowicjatu Towarzystwa Jezusowego. Przebywał w klasztorach jezuickich w Kłodzku, Czeskich Budziejowicach i Pradze. Właśnie w tym ostatnim miejscu w 1614 r. przyjął święcenia kapłańskie, a później został wychowawcą młodzieży. Śluby wieczyste złożył 16 czerwca 1619 r. Zakon skierował go do Koszyc, gdzie został kapelanem wojsk cesarskich. Poniósł śmierć męczeńską na początku wojny trzydziestoletniej, we wrześniu 1619 r., z rąk żołnierzy księcia Siedmiogrodu Gábora Bethlena, dowodzonych przez gen. Jerzego Rakoczego. Śmierć Melchiora Grodzieckiego była wynikiem nienawiści, podziałów narodowych i wyznaniowych.
CZYTAJ DALEJ

Szpital świętych. Tu zmarł Carlo Acutis, tu przyszły na świat dzieci św. Joanny Beretty Molli

2025-09-05 20:56

[ TEMATY ]

szpital

świadectwo

Włochy

Agata Kowalska/Karol Porwich

Wstawiennictwo świętych jest znakiem rozpoznawczym szpitala San Gerardo w Monzie.

Założony w 1174 r. przez św. Gerarda, stał się miejscem wielu wydarzeń naznaczonych świętością. To właśnie tutaj wydarzył się cud, który otworzył drogę do beatyfikacji rodziców św. Teresy od Dzieciątka Jezus, Ludwika i Marii Zélie Martin.
CZYTAJ DALEJ

Wspólne przesłanie biskupów stolicy

2025-09-07 17:10

[ TEMATY ]

bp Romuald Kamiński

Abp Adrian Galbas

Krzyż Baryczkowski

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

„Ileż pokoleń wszystkich stanów zanosiło tu i zanosi swoje modlitwy, w dniach świetności i w chwilach zagrożeń, w dniach chwały, i klęski, i zwyczajnej codzienności. A Ukrzyżowany, swoim miłosiernym wzrokiem, spod opadających powiek, ogarnia nas wszystkich” – napisali biskupi obu warszawskich diecezji w liście pasterskim z okazji 500-lecia obecności Krzyża Baryczków w Warszawie.

Słowo abp. Adriana Galbasa SAC i bp. Romualda Kamińskiego odczytywane jest dzisiaj we wszystkich stołecznych kościołach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję