Reklama

Z naszej kuchni

Z letnich warzyw i owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuścianki - sznycle ze świeżej kapusty

(Przepis na 8 sznycli)

1 główka dorodnej, świeżej, niezbyt ścisłej kapusty, 8 plasterków chudej wędliny o grubości do 1/2 cm (mortadela, mielonka), przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej.
Do panierowania: mąka, roztrzepane 2 jajka, tarta bułka.

Obraną z wierzchnich liści kapustę kładziemy do naczynia z osolonym wrzątkiem, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, trzymamy w odkrytym naczyniu przez 5 min (nie dłużej). Wykładamy na durszlak, odsączamy. Z przechłodzonej kapusty delikatnie ściągamy liście, ścinamy grube nerwy, rozkładamy na stolnicy (mniejsze liście można łączyć po 2 lub 3). Do środka każdego liścia kładziemy plaster wędliny posmarowany dość obficie przecierem i oprószony przyprawami. Składamy „w kopertę”, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kapuścianki przekładamy do większego naczynia i trzymamy pod przykryciem (na najmniejszym ogniu) przez kilka minut, by „doszły”. Podajemy z ziemniakami obficie obsypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów lub z inną sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Powidła z agrestu

Na powidła bierzemy tylko szlachetne owoce agrestu - do smażenia powideł nie nadaje się agrest z włoskami. Zwolennicy zdecydowanego kwaskowego smaku, jaki daje agrest, mogą usmażyć powidła z tej porcji owoców z połową porcji cukru - dokładnie wysmażone będą się doskonale trzymać.

4 kg dojrzałego, miękkiego, obranego agrestu (waga po przygotowaniu), 4 szklanki cukru.

Dojrzałe, nawet lekko przejrzałe owoce płuczemy, sypiemy do rondla przeznaczonego do smażenia powideł, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, dodajemy cukier, mieszając - zagotowujemy. Smażymy, często mieszając, przez 20 min. Odstawiamy, przykryte ściereczką.
Następnego dnia powidła podgrzewamy. Od chwili zagotowania smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, przez 1/2 godz. Odstawiamy do wychłodzenia do następnego dnia. Zimne, ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, smażymy do chwili, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Są gotowe, gdy z drewnianej łyżki spadają płatami.
Przechowujemy w słoiczkach typu twist. Powidła mają doskonały, lekko kwaskowy, pobudzający apetyt smak i szerokie zastosowanie: do białego pieczywa, do nadziewania pączków, do przełożenia świątecznego piernika oraz wszelkiego rodzaju ciast.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Babcia Kasia” prawomocnie skazana za naruszenie nietykalności wolontariusza pro-life

2025-08-01 01:15

[ TEMATY ]

sąd

PAP/Albert Zawada

„Babcia Kasia”

„Babcia Kasia”

Sąd Okręgowy w Warszawie wydał wyrok wobec kobiety znanej jako „Babcia Kasia”. Chodzi o znieważenie i ugryzienie wolontariusza Fundacji Pro-Prawo do Życia. Wyrok jest prawomocny.

Katarzyna A., uczestniczka wielu demonstracji, znana jako „Babcia Kasia” została oskarżona, że 1 maja 2022 roku w Warszawie podczas trwania legalnego zgromadzenia na placu Zamkowym znieważyła oraz naruszyła nietykalność cielesną wolontariusza Fundacji Pro-Prawo do Życia poprzez ugryzienie go.
CZYTAJ DALEJ

Wiadomo, gdzie Prezydent Karol Nawrocki złoży wizytę w pierwszy dzień urzędowania

2025-08-01 13:50

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

PAP/Rafał Guz

Prezydent Karol Nawrocki w pierwszy dzień urzędowania po zaprzysiężeniu odwiedzi Kalisz – powiedział w piątek PAP prezydent miasta Krystian Kinastowski. Prezydent elekt spotka się z mieszkańcami i odwiedzi Sanktuarium Św. Józefa.

Przyszły szef gabinetu prezydenta Paweł Szefernaker poinformował na platformie X, że 7 sierpnia, a więc dzień po zaprzysiężeniu na urząd Prezydenta RP, Karol Nawrocki przyjedzie do Kalisza. Informację potwierdził w rozmowie z PAP włodarz Kalisza.
CZYTAJ DALEJ

„Zawsze można bardziej kochać” – ojcowie Szustak i Nowak z finałową katechezą w Casa Polonia

2025-08-01 19:53

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Casa Polonia

Jubileusz Młodych

Vatican News / ks. Marek Weresa

Ojcowie Adam Szustak i Tomasz Nowak podczas trzeciej katechezy na Casa Polonia

Ojcowie Adam Szustak i Tomasz Nowak podczas trzeciej katechezy na Casa Polonia

Pod wieczór naszego życia będziemy sądzeni z miłości - przypominał św. Jan od Krzyża, a dziś słowa te wybrzmiały z nową mocą w katechezie w Casa Polonia w trakcie Jubileuszu Młodzieży w Rzymie. W trzecim dniu rozważań, dominikanie, ojcowie Adam Szustak i Tomasz Nowak, skupili się na Marii - siostrze Marty i Łazarza - ukazując jej postawę miłości, dopełniającą wiarę i nadzieję.

„Ta kobieta, Maria, to esencja tego, co znaczy być z Jezusem” - mówił o. Szustak OP, twórca kanału Youtube’owego „Langusta na palmie”. „Ona po prostu siedziała i chciała Go słuchać” - dodawał dominikanin, nawiązując do ewangelicznego opisu wizyty Jezusa w domu w Betanii. O. Szustak przywołał też obrazy uczty po wskrzeszeniu Łazarza. Maria namaszcza nogi Jezusa drogocennym olejkiem. Jak wyjaśniał, w kulturze żydowskiej taki gest wobec mężczyzny mogła wykonać tylko żona lub córka. Na uwagi Judasza, że drogocenny olejek można było sprzedać, a za uzyskane pieniądze pomóc biednym, Jezus odpowiedział: „Zostaw ją!”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję