Reklama

Z naszej kuchni

Zupy lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z szynką

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki wywaru z warzyw i kości lub rosołu z koncentratu, 1 szklanka mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 filiżanka surowych liści szczawiu (po przebraniu, odrzuceniu ogonków i grubych łodyg), 1 filiżanka surowych liści szpinaku (przebranych i pozbawionych grubych łodyżek), oliwa, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 plaster szynki.

Na rozgrzanej oliwie zasmażamy liście szczawiu i szpinaku. Gdy lekko zbrunatnieją, oprószamy mąką, zasmażamy razem przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny, zalewamy szklanką gorącego rosołu, zagotowujemy. Do pozostałego rosołu przecieramy zasmażoną zieleninę, zagotowujemy razem, łączymy zupę z mlekiem i lekko spienioną śmietaną. Gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, zalewamy gorącą zupą, podajemy lekko oprószoną koperkiem. Zupę możemy też podać z połówkami ugotowanych na twardo jaj lub drobnymi, chrupiącymi grzankami z tostowego chleba.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa szpinakowa z jajecznymi kluseczkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 płaska łyżka masła, 1 filiżanka przebranych, pozbawionych łodyg liści szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 szklanki gęstej śmietany, siekany koperek.
Ciasto: 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej.

Kluseczki: Jajka, żółtko, przyprawy łączymy i ubijamy składniki, aż się połączą w jednolitą, lekko spienioną masę, którą - zaraz po przygotowaniu - wlewamy do średniej wielkości kokilki. Kokilkę z ciastem wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż masa całkowicie stężeje (ok. 10 min). Wykładamy na płaski talerz, po wychłodzeniu kroimy zgrabne kluseczki i rozkładamy na przygotowanych talerzach do zupy.
Zupa: Przygotowany szpinak zalewamy wrzątkiem, po minucie cedzimy na sicie. Gdy lekko przestygnie, siekamy razem z czosnkiem i zasmażamy na maśle, często mieszając, aż wyparuje cały sok.
Do gorącego rosołu przekładamy zasmażony szpinak, zagotowujemy, doprawiamy (gdy trzeba) do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Gorącą zupą zalewamy przygotowane wcześniej kluseczki, całość lekko oprószamy koperkiem.
Rada: Zupę możemy podać również z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Głos rodzi się z milczenia

2025-12-18 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Adobe Stock

• Sdz 13, 2-7. 24-25a • Łk 1, 5-25
CZYTAJ DALEJ

Strefa Gazy: Łaciński patriarcha Jerozolimy składa wizytę w Gazie

2025-12-19 14:39

[ TEMATY ]

Gaza

kard. Pierbattista Pizzaballa

Vatican Media

Kard. Pizzaballa

Kard. Pizzaballa

Łaciński patriarcha Jerozolimy włoski kardynał Pierbattista Pizzaballa przybył w piątek do Strefy Gazy w związku ze zbliżającymi się uroczystościami Bożego Narodzenia - poinformowano w komunikacie Patriarchatu. Jego zwierzchnik odprawi Mszę św. w jedynej katolickiej parafii Świętej Rodziny w Gazie.

Parafia Świętej Rodziny w czasie miesięcy zbrojnego konfliktu, który wybuchł po ataku Hamasu na Izrael, udzieliła gościny kilkuset palestyńskim cywilom. W lipcu tego roku została zaatakowana przez izraelskie siły zbrojne. Zginęły tam co najmniej dwie osoby, a sześć zostało rannych, w tym proboszcz ksiądz Gabriel Romanelli, werbista pochodzący z Argentyny.
CZYTAJ DALEJ

O. Pasolini: trzeba wyruszyć w drogę, by spotkać Boga

2025-12-19 17:03

[ TEMATY ]

Watykan

adwent

cykl adwentowy

O. Pasolini

@VATICAN MEDIA

Była to trzecia, ostatnia, medytacja o. Pasoliniego w tym Adwencie

Była to trzecia, ostatnia, medytacja o. Pasoliniego w tym Adwencie

O potrzebie wyjścia z utartych schematów, gotowości na spotkanie i zmiany perspektywy w misji Kościoła mówił kaznodzieja Domu Papieskiego, o. Roberto Pasolini OFMCap. Trzeciej medytacji adwentowej w Auli Pawła VI wysłuchał także Papież Leon XIV.

Tematem rozważania była „powszechność zbawienia”, rozumiana jako zaproszenie do przyjęcia Chrystusa jako „światła, które należy przyjąć, poszerzyć i ofiarować światu”. Jak podkreślił kaznodzieja, Chrystus jest „światłem prawdziwym”, zdolnym „oświetlić, wyjaśnić i ukierunkować całą złożoność ludzkiego doświadczenia”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję