Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Naleśniki z łososiem

(Przepis na 12 sztuk)

Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej, sól, 1 duża łyżka oliwy, 2 jajka, olej do smażenia.
Ponadto: 2 płaty (ok. 20 dag) wędzonego łososia.
Wodę, mleko, jajka, sól roztrzepujemy. Gdy składniki lekko się spienią, dodajemy przesianą mąkę i oliwę, całość ubijamy i odstawiamy na 30 min, by ciasto odpoczęło. Na bardzo dobrze rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni smażymy - rumieniąc z obu stron - naleśniki.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka utartego żółtego sera, 2 kopiaste łyżki usiekanego koperku, sól, tłuszcz do wysmarowania formy.

Reklama

Masło i mąkę zasmażamy, cały czas mieszając; mąka nie powinna się zrumienić, ale stracić smak surowizny. Do zasmażki dodajemy mleko wymieszane ze śmietaną, zagotowujemy, trzymamy przez 2 min na niewielkim ogniu. Dodajemy utarty ser, mieszamy, dodajemy koperek, ponownie mieszamy - sos odstawiamy do przechłodzenia.
Łososia kroimy w paseczki.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję sosu, na nim układamy paseczki łososia. Całość zwijamy w rulon, umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu ściśle obok siebie, wierzch naleśników smarujemy pozostałym sosem i wstawiamy do nagrzanego, nastawionego na 200oC piekarnika na 10-12 min. Podajemy na wygrzanych talerzach, zaraz po wyjęciu z piekarnika, bardzo gorące.
Rada: Talerze można wygrzać w ciepłym piekarniku lub na 10 min przed ułożeniem na nich potrawy zalać je wrzątkiem. Gorące talerze należy lekko wytrzeć.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Napój orzeźwiający ze świeżej mięty

(Przepis na 1 litr napoju)

3 szklanki dobrej wody (stołowa, oligoceńska), 4 duże listki świeżej mięty, 4 duże łyżki płynnego miodu, 1 szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika).

Liście mięty zaparzamy w dwóch szklankach wody, odstawiamy do wychłodzenia. Miód rozprowadzamy w szklance letniej, przegotowanej wody.
Z chłodnego naparu mięty usuwamy listki, napar cedzimy do wysokiego dzbanka, dodajemy rozprowadzony w wodzie miód i sok z jabłek. Gdy trzeba, zwiększamy nieco ilość miodu lub jabłkowego soku, by wydobyć wyraźny, orzeźwiający smak. Napój rozlewamy do szklanek, podajemy lekko przechłodzony. Najsmaczniejszy, gdy pijemy przez słomkę.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„By wspólnie dbać o przyszłość Ojczyzny” – 314. Warszawska Pielgrzymka Piesza

2025-08-14 18:49

[ TEMATY ]

pielgrzymka warszawska

#Pielgrzymka

Karol Porwich/Niedziela

W myśl programu duchowego przy „Sercu Jezusa źródle nadziei” zgromadziło się 4 tys.300 pątników paulińskiej 314.Warszawskiej Pielgrzymki Pieszej. - Przyszliśmy z miłości do Maryi na Jasną Górę, z miłości do Ojczyzny, modląc się o jedność w narodzie, miłość i zgodę w rodzinach - mówili pątnicy.

AK
CZYTAJ DALEJ

Nowenna przed Wniebowzięciem NMP

[ TEMATY ]

nowenna

Wniebowzięcie NMP

Adobe Stock

6 sierpnia rozpoczynamy dziewięciodniową nowennę, która przygotuje nas do Uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.

„O Matko niech pieśń moja dziś ku Tobie płynie,
CZYTAJ DALEJ

Poznań: Caritas uruchomiła zbiórkę dla poszkodowanych w pożarze przy ul. Krańcowej 4

2025-08-15 14:49

[ TEMATY ]

Caritas

pożar

Poznań

zbiórka dla poszkodowanych

ul. Krańcowa 4

PAP

Akcja gaszenia pożaru poddasza wielorodzinnego budynku mieszkalnego przy ulicy Krańcowej w Poznaniu

Akcja gaszenia pożaru poddasza wielorodzinnego budynku mieszkalnego przy ulicy Krańcowej w Poznaniu

Caritas Archidiecezji Poznańskiej uruchomiła zbiórkę dla poszkodowanych w pożarze pięciopiętrowego bloku przy ul. Krańcowej 4 w Poznaniu, który wybuchł na poddaszu budynku wieczorem 14 sierpnia. W wyniku zdarzenia ewakuowano ponad 80 mieszkańców, ogień całkowicie zniszczył 8 mieszkań. W akcji ratowniczej do godzin porannych 15 sierpnia brało udział ok. 150 strażaków.

„Caritas Archidiecezji Poznańskiej od pierwszych chwil tej tragedii wspiera osoby poszkodowane, a także strażaków i funkcjonariuszy służb ratowniczych, przekazując najbardziej potrzebną żywność, wodę i środki higieniczne” - mówi KAI Maria Książkiewicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję