Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenna jarzyna - szpinak

Jest już dorodny wiosenny szpinak. Niestety, nie wszyscy są jego zwolennikami - wielka szkoda! Szpinak zawiera wiele witamin oraz niezbędnych dla organizmu pierwiastków, także tych niezbyt często występujących w roślinach, np. jod, miedź, mangan i łatwo przyswajalne żelazo. Powodem niechęci do szpinaku może być sposób podawania go - w postaci rozgotowanej papki. Proponuję inne przepisy - może tak przygotowany sprawi, że polubimy tę wartościową jarzynę!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak zapiekany z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku (liście) lub opakowanie szpinaku mrożonego, 1 kopiasta łyżka masła lub 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 ząbek czosnku, 4 jajka, 1 duża filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie, wodę zostawiamy. Lekko przechłodzony szpinak siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy posiekany ząbek czosnku, zasmażamy razem pół minuty, zasmażkę rozprowadzamy wodą spod szpinaku w niewielkiej ilości 1-2 łyżki (powinna być gęsta), wrzucamy posiekany szpinak i zasmażamy razem, mieszając, przez 3 min. Gorący - przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wygładzamy powierzchnię, robimy cztery wgłębienia; w każde wbijamy jajko, całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika na 10-12 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni, a białka jajek się zetną. Tak przygotowany szpinak jest najsmaczniejszy z chrupiącymi frytkami lub ziemniakami purée.

Krokiety ze szpinaku

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego, 1/2 szklanki pszennych otrąb lub tartej bułki, 2 łyżki nasion słonecznika, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, 3/4 szklanki surowych białek lub 2 jajka, tarta bułka do panierowania, olej.

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie. Przechłodzony - siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na rozgrzane masło rozkładamy posiekany szpinak i, często mieszając, zasmażamy, aż odparuje cały płyn - odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy białka (lub całe jajka), przyprawy, tartą bułkę, nasiona słonecznika i wyrabiamy masę. Gdy jest zbyt luźna, dodajemy nieco więcej tartej bułki. Formujemy 8 zgrabnych krokietów, przy pomocy szerokiego noża obtaczamy w tartej bułce i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Krokiety podajemy z ziemniakami purée i sadzonym jajkiem lub z chrupiącymi frytkami.
Rada: Zwolennicy czosnku mogą masę szpinakową doprawić dużą szczyptą mielonego suchego czosnku.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Biograf: Leon XIV nie pozwala ludziom tak łatwo zaglądać w swoje karty

2025-05-24 19:12

[ TEMATY ]

biografia

Papież Leon XIV

Stefan von Kempis

PAP/EPA

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

„Wszyscy zgadzają się, że jest doskonałym słuchaczem, ale nie jest tak łatwo powiedzieć, co ma na myśli” - uważa Stefan von Kempis. Redaktor naczelny niemieckojęzycznych redakcji Radia Watykańskiego/Vatican News w krótkim czasie napisał jedną z pierwszych biografii nowego papieża Leona XIV. W wywiadzie dla niemieckiej agencji katolickiej KNA zdradza, jak było to możliwe.

"Musi zrobić wszystko, co w ludzkiej mocy, aby zapobiec schizmie i przynajmniej stworzyć wyobrażoną, postrzeganą jedność”, napisał von Kempis w swojej książce pt. "Papież Leon XIV - kim jest - jak myśli - co czeka jego i nas". Książka została opublikowana 24 maja przez nimieckie wydawnictwo Patmos-Verlag.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Kapłaństwo odwagi, miłości i radości

2025-05-24 17:06

[ TEMATY ]

Świdnica

diecezja świdnicka

święcenia kapłańskie

święcenia prezbiteratu

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Neoprezbiterzy 2025 diecezji świdnickiej. Od lewej: Ks. Marcin Dudek, ks. Aksel Mizera, ks. Piotr Kaczmarek, ks. Jakub Dominas

Neoprezbiterzy 2025 diecezji świdnickiej. Od lewej: Ks. Marcin Dudek, ks. Aksel Mizera, ks. Piotr Kaczmarek, ks. Jakub Dominas

O teologicznej głębi i wymagającej naturze kapłaństwa – osadzonego na odpowiedzialności, odwadze i miłości – mówił bp Marek Mendyk podczas święceń prezbiteratu w katedrze świdnickiej.

W sobotnie przedpołudnie 24 maja świdnicka katedra wypełniła się modlitwą i radością. Czterech diakonów, absolwentów Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Świdnickiej oraz Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu, przyjęło sakrament święceń prezbiteratu. Nowymi kapłanami Kościoła zostali: ks. Jakub Dominas z parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Wałbrzychu, ks. Marcin Dudek z parafii Miłosierdzia Bożego w Bielawie, ks. Piotr Kaczmarek z parafii św. Jakuba Apostoła w Małujowicach (archidiecezja wrocławska) oraz ks. Aksel Mizera z parafii Matki Bożej Królowej Polski i św. Maternusa w Stroniu Śląskim.
CZYTAJ DALEJ

Chełm. Parafialna świątynia książki

2025-05-25 10:06

Tadeusz Boniecki

Przy parafii Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Chełmie otwarto odnowioną Bibliotekę Parafialną. W mieście jest to jedyna tego typu placówka.

Chełmscy bibliotekarze pielgrzymowali do sanktuarium Matki Bożej Chełmskiej na obchody Jubileuszu Bibliotekarzy w ramach Roku Świętego. Bibliotekarze modlili się podczas Mszy św. odprawionej przez ks. kan. Andrzeja Sternika. - Potrzebujemy Pana Boga. Potrzebujemy Pasterza, który kocha swoje owce do tego stopnia, że oddał za nas swoje życie – powiedział duszpasterz, odnosząc się do Niedzieli Dobrego Pasterza. Nawiązał też do sanktuarium jako kościoła jubileuszowego i pielgrzymki bibliotekarzy. – Bibliotekarze w sposób szczególny pochylają się nad słowem pisanym. Odnajdują się w swojej misji i służbie zawodowej z książką. Troszczą się, aby docierała do nas wiedza z różnych sfer życia poprzez funkcjonowanie różnych bibliotek: szkolnych, gminnych, miejskich i parafialnych taka jak nasza - podkreślił kustosz sanktuarium Matki Bożej Chełmskiej. - Obserwując życie, widzimy, że jest bardzo dużo ludzi chcących czytać książki. Zgłębiać swoją wiedzę, bo mają swoje sfery zainteresowania i dziedziny nauki. Chcą także poprzez lekturę pogłębiać swoją wiarę. Mniej wiedzy oddala od Boga, a więcej wiedzy do Boga zbliża i przyprowadza – powiedział ks. Sternik.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję