Reklama

Z naszej kuchni

Coś z mięs

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji

1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.

Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.

Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji

Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula, 25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa, ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać 2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Mądrość i głupota to dwie siły ciągle ścierające się ze sobą w człowieku

2025-07-12 11:13

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Marina P. – stock.adobe.com

Rozważania do Ewangelii Mt 25, 1-13.

Sobota, 9 sierpnia. Święto św. Teresy Benedykty od Krzyża, dziewicy i męczennicy, patronki Europy
CZYTAJ DALEJ

Najstarsza z pieszych pielgrzymek wyruszyła na Jasną Górę

Najstarsza z pieszych pielgrzymek w Polsce wyruszyła 9 sierpnia po Mszach św. z kaliskich parafii. Na pierwszym postoju na Lisie pątników pobłogosławił biskup kaliski Damian Bryl, który przeszedł z pielgrzymami jeden etap wędrując w każdej grupie. W tym roku pielgrzymce towarzyszy hasło „Pielgrzymi nadziei”.

Bp Damian Bryl w rozmowie z KAI odnosząc się do hasła wskazał, że pielgrzym nadziei to człowiek, który mocno trzyma się Pana Boga, ufa, że Pan Bóg mu zawsze towarzyszy. - Pielgrzym nadziei to ten, który idzie, ma siłę, żeby mierzyć się z drogą, żyje nadzieją, że Pan Bóg z nim jest, że nie zostawia go nigdy, ale także żyje mocnym przekonaniem, ufnością, że Pan Bóg przygotował dla niego wieczność. Pielgrzym wie dokąd idzie, wie co jest jego celem i ta świadomość celu daje mu siłę, żeby zmagać się z tym co go spotyka, żeby nie zatrzymać się, ale iść dalej - powiedział biskup kaliski.
CZYTAJ DALEJ

Madagaskar: rozpoczynają się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI

2025-08-09 18:51

[ TEMATY ]

ingres

uroczystości

Madagaskar

Bp Marek Ochlak

Episkopat News/ flickr.com/Karol Jeliński

O godzinie 15.00 czasu polskiego rozpoczęły się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI do diecezji Fenoarivo-Atsinanana. Podczas uroczystych nieszporów, w obecności nuncjusza apostolskiego abp. Tomasza Grysy - nuncjusza na Madagaskarze, Seszelach, Mauritiusie i delegata apostolskiego na Komorach - licznie zgromadzonych biskupów oraz wiernych świeckich, biskup złożył wyznanie wiary oraz dał świadectwo swojej wiary.

W swoim wystąpieniu mówił o rodzicach, przedstawił obecnych na wydarzeniu braci z małżonkami oraz współbrata, z którym uczył się w Niższym Seminarium Duchownym w Markowicach - o. Wojciecha Popielewskiego OMI. Wypowiedzi były przeplatane anegdotami. Uroczystość odbyła się w katedrze pw. św. Maurycego. Po nieszporach przez całą noc potrwa adoracja Najświętszego Sakramentu, a na miejsce będą przybywać pielgrzymi z najdalszych zakątków diecezji, których droga, najczęściej pokonywana pieszo, trwa kilka dni.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję