Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie wielkanocne wypieki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Panie domu, nawet te najbardziej zapracowane, namawiam, by świąteczne wypieki zrobiły - jak nakazuje staropolska tradycja - w domu. Przygotowane według sprawdzonych przepisów naszych babek, przypomną lata dzieciństwa i pozwolą na przekazanie tradycji najmłodszym.

Staropolski serowiec - przepis na formę cwibakową lub średniej wielkości blachę

W polskiej tradycji ciasto to pieczono na każdą Wielkanoc. Serowiec długo utrzymuje świeżość i pięknie się prezentuje na stole.

1/2 kg mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru lub najdrobniejszego kryształu, 1 duży cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 30 dag białego, przetartego przez ostre sito sera, bakalie: 2 filiżanki rodzynków, 1 filiżanka migdałów (sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 czubate, duże łyżki odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1 mały kieliszek ciemnego rumu, tłuszcz do wysmarowania formy.
W miseczce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, dodajemy miękkie masło i składniki siekamy grubym nożem, aż się połączą. Następnie dodajemy ser, całe jajka, rum i wyrabiamy (krótko) lekkie ciasto. Dodajemy bakalie i raz jeszcze wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę lub formujemy podłużny rulon i kładziemy do formy cwibakowej. Wstawiamy do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160oC przez godzinę. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć - w zależności od wysokości warstwy ciasta. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Rada: Serowiec możemy upiec trzy dni przed świętami, będzie kruchy, delikatny, wprost rozpływający się w ustach.

Sernik z białek - przepis na średniej wielkości blachę do pieczenia

Do tego "sernikowego placka" nasze babki wykorzystywały białka, które pozostały z pieczenia drożdżowych bab.
1 kilogram białego sera, 2 szklanki cukru, 1/2 (12,5 dag) kostki masła, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, 2 szklanki białek, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 2 cukry waniliowe, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy - małymi partiami - przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym, ale nie gorącym piekarniku - w temp. 160oC przez godzinę.
Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać obficie kruszonką lub - zaraz po upieczeniu - polać lukrem pomarańczowym lub czekoladą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Ryś przewodniczył uroczystości beatyfikacyjnej ks. Piotra Pawła Orosa na Ukrainie

2025-09-27 13:41

[ TEMATY ]

Ukraina

beatyfikacja

Kard. Grzegorz Ryś

Vatican Media

We wszystkich świadectwach o ks. Piotrze pojawia się zawsze ta sama myśl: „Był bardzo dobry, zabili człowieka, który w życiu nie zrobił nic, oprócz dobra!” – mówił kard. Grzegorz Ryś, metropolita łódzki w homilii podczas Mszy św. Beatyfikacyjnej ks. Piotra Pawła Orosa, duchownego ukraińskiej Cerkwi grecko-katolickiej. Został on zamordowany przez komunistów w 1953 roku.

Uroczystości beatyfikacyjne ks. Piotra Pawła Orosa odbyły się 27 września w miejscowości Bilky na Ukrainie. Legatem papieskim, przewodniczącym uroczystościom, był arcybiskup metropolita łódzki kard. Grzegorz Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

2025-09-24 08:52

[ TEMATY ]

ksiądz

Meksyk

Źródło: Parafia Jezusa z Nazaretu

Ojciec José de Luz Rosales Castañeda

Ojciec José de Luz Rosales Castañeda

Meksyk: w trakcie celebracji Eucharystii, tuż po udzieleniu Komunii Świętej, w niedzielę 21 września w wieku 62 lat zmarł na zawał serca ojciec José de Luz Rosales Castañeda.

Według informacji udostępnionych przez ACI Prensa, diecezja Gómez Palacio, gdzie pełnił posługę ksiądz, poinformowała, że ​​„zmarł po udzieleniu Komunii. Puryfikował już kielich, gdy upadł”. Odnośnie do przyczyny śmierci, sprecyzowano, że „była to śmierć naturalna, zawał serca”.
CZYTAJ DALEJ

W Winnym Grodzie trwają IX Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne

2025-09-27 16:31

[ TEMATY ]

diecezja zielonogórsko ‑ gorzowska

Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno‑Muzyczne

Karolina Krasowska

IX Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne

IX Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne

W Zielonej Górze od wczoraj trwają IX Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne. W tym roku w wydarzeniu uczestniczy 260 osób.

Od wczoraj w Zielonej Górze trwają IX Zielonogórskie Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne. Z roku na rok wydarzenie cieszy się coraz większą popularnością, a w tym roku przeżywa je 260 osób, a uczestnicy są niemal z całej Polski. Tematem warsztatów jest Eucharystia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję