Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy z mielonego mięsa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nadziewane sznycle - przepis na 4 porcje

0,5 kg mielonego mięsa - może być wieprzowo-wołowe, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki lub pszennych otrąb, 4 łyżki mleka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku (przesianego przez sitko), tłuszcz do smażenia.

Farsz: 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), sól do smaku.
Z mięsa, dodatków i przypraw wyrabiamy jednolitą, mięsną masę, dzielimy na cztery części, formujemy płaskie sznycelki.
Farsz: Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki lekko podsmażamy, gdy puszczony przez grzyby sok wyparuje, lekko solimy i łączymy z zieleniną.
Porcje farszu rozkładamy na sznyclach, zasklepiamy, oprószamy delikatnie mąką (najlepiej przez sitko) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z wody lub ziemniakami pureMe, z ryżem ugotowanym na sypko lub kluseczkami z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem sezonowej surówki lub sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną.

Zrazy w sosie przepis na 4 porcje

50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków), 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku koniecznie przesianego przez sitko, 2-3 łyżki mleka, mąka krupczatka do panierowania, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Do mięsa dodajemy: podsmażoną cebulę, jajko, tartą bułkę, mleko, sól, pieprz, majeranek - i wyrabiamy jednolitą, mięsną masę. Z mięsa formujemy osiem sznycelków, lekko oprószamy maką, nadmiar mąki strząsamy i na dobrze rozgrzanym tłuszczu rumienimy je z obu stron. Najlepiej jest smażyć sznycelki razem, na większej patelni. Zrumienione zalewamy śmietaną, wymieszaną z koncentratem i keczupem. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy razem ok. 10 minut.
Podajemy z grubym makaronem, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z ugotowanym na sypko ryżem oraz zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w smaku, sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV u benedyktynów na Awentynie

2025-11-10 09:52

[ TEMATY ]

benedyktyni

Leon XIV

Włodzimierz Rędzioch

Opactwo i kościół św. Anzelma na Awentynie w Rzymie

Opactwo i kościół św. Anzelma na Awentynie w Rzymie

Awentyn to jedno z siedmiu wzgórz, na których założono Rzym – jest położone najbardziej na południe i odizolowane. Ma strome zbocza, które schodzą do Tybru. Na jego szczycie znajdują się dziś historyczne świątynie tak jak bazylika św. Sabiny, bazylika świętych Bonifacego i Aleksego oraz kościół św. Anzelma. Katolikom na całym świecie znany jest właśnie kościół sant’Anselmo, bo tutaj od 1962 roku papieże rozpoczynają procesję popielcową - wraz z kardynałami, biskupami oraz mnichami benedyktyńskimi i dominikańskimi, prowadzą procesję, która kończy się w kościele Santa Sabina.

Najnowasza historia tego kościoła związana jest z Leonem XIII - w 1888 roku papież powierzył arcybiskupowi Katanii, benedyktynowi Giuseppe Benedetto Dusmetowi, zadanie ponownego otwarcia zabytkowego kolegium Sant'Anselmo (św. Anzelma). Architektem budowli był pierwszy opat prymas, Ildebrando De Hemptinne, a budowę powierzono słynnemu wówczas architektowi Francesco Vespignaniemu. Nowy kościół Sant'Anselmo został ukończony i konsekrowany 11 listopada 1900 roku, dokładnie 125 lat temu, ale Papież, wówczas „więzień Watykanu” nie mógł w uczestniczyć w tej ceremonii.
CZYTAJ DALEJ

Skąd się wzięły świętomarcińskie rogale? Tablica na kościele upamiętni początek tradycji

Odwiedzający Poznań turyści nie będą już mieli kłopotu ze znalezieniem miejsca, skąd wywodzi się tradycja wypiekania świętomarcińskich rogali. Na kościele św. Marcina, znajdującym się przy ul. Św. Marcin, zawiśnie pamiątkowa tablica przypominająca, że to tam się wszystko zaczęło.

11 listopada w Poznaniu celebrowane jest nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także czas radosnego świętowania imienin ulicy Święty Marcin oraz odpustu w parafii pw. świętego. Rogalami świętomarcińskimi poznaniacy objadają się już od wielu dni; we wtorek zjedzą ich setki ton.
CZYTAJ DALEJ

Dania/ Rząd wprowadzi zakaz korzystania z platform społecznościowych przez dzieci

2025-11-10 19:11

[ TEMATY ]

Dania

telefon

telefon komórkowy

Adobe Stock

Rząd Danii uzgodnił w piątek z opozycją wprowadzenie zakazu korzystania z platform społecznościowych przez dzieci i młodzież do lat 15. Jak ustalono, nieletni w wieku 13-15 lat będą mogli używać aplikacji za zgodą rodziców.

– Chcemy, aby istniała równowaga między tym, co naszym zdaniem możemy zrobić za pomocą regulacji i ustawodawstwa, a tym, co powinno zostać ustalone w rodzinie – podkreśliła socjaldemokratyczna premierka Danii Mette Frederiksen.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję