Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z ziemniaków na gorąco - przepis na 4 porcje

8-10 średnich ziemniaków, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 kopiasta łyżka masła, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, zielona pietruszka

Jest to doskonały przepis na wykorzystanie ubiegłorocznych ziemniaków. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek (kto nie akceptuje czosnku - może z niego zrezygnować). Cebula powinna się dokładnie zeszklić, ale nie zrumienić. Do rosołu dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulę, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Dodajemy ziemniaki, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazety i kładziemy pod kocyk - nawet na godzinę. Przed podaniem usuwamy z sałatki wszystkie przyprawy, całość wykładamy na wygrzany półmisek i obficie posypujemy zieleniną. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, do smażonych ryb, a także do zasmażanego szpinaku i sadzonych jajek. Z dodatkiem kefiru lub maślanki - sałatka może stanowić doskonałe danie obiadowe.

Pikantna sałatka z ziemniaków - przepis na 4 porcje (duże)

8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 duża, świeża papryka; 2 jabłka, zielenina.
Sos: pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany lub kefiru, cebula, pół łyżeczki przyprawy curry, pieprz, sól, ocet winny lub ziołowy.
Najpierw przygotowujemy sos. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę parzymy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Do salaterki dajemy majonez, śmietanę, curry, pozostałe przyprawy, przechłodzoną cebulkę; składniki mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy sos, by miał wyraźny, pikantny smak. Do sosu dokładamy pokrojone w półplasterki ziemniaki; składniki mieszamy, salaterkę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki dobrze się połączyły. Na pół godziny przed podaniem sałatkę łączymy z jabłkami i papryką, na wierzchu układamy, miejsce przy miejscu, pokrojone w plasterki jajka i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy obficie posypaną zieleniną do gorących, smażonych kiełbasek, do smażonej ryby lub sznycli z mielonego mięsa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierwsze słowa Leona XIV do Polaków!

2025-05-21 10:58

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/ANGELO CARCONI

Papież Leon XIV, zwracając się do Polaków podczas swojej pierwszej audiencji generalnej w Watykanie w środę, zachęcił do słuchania Słowa Bożego, by "móc dokonywać mądrych wyborów w życiu osobistym, rodzinnym i społecznym".

CZYTAJ DALEJ

"Zawsze możecie na mnie liczyć" - papież pobłogosławił Miasto Rzym i jego mieszkańców

2025-05-25 19:28

[ TEMATY ]

błogosławieństwo

Papież Leon XIV

Miasto Rzym

Vatican News

Papież Leon XIV pobłogosławił Miasto Rzym

Papież Leon XIV pobłogosławił Miasto Rzym

Życzę, aby Rzym – niezrównany pod względem bogactwa dziedzictwa historycznego i artystycznego – wyróżniał się zawsze wartościami człowieczeństwa i cywilizacji, które czerpią swoją siłę z Ewangelii – mówił Ojciec Święty podczas uroczystego powitania przez burmistrza Wiecznego Miasta Roberto Gualtieriego u stóp schodów kapitolińskich.

Przed uroczystym objęciem katedry Biskupa Rzymu w Bazylice św. Jana na Lateranie Leon XIV został uroczyście powitany niedaleko siedziby władz miejskich przez burmistrza Roberto Gualtieriego, a w ten sposób przez Miasto Rzym.
CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwo Drogi Światła

2025-05-25 22:07

Julia Nowińska

Nabożenstwo drogi światła

Nabożenstwo drogi światła

Wydarzenie to stanowi piękną, paschalną formę modlitwy, inspirowaną strukturą Drogi Krzyżowej, lecz skupiającą się nie na męce Chrystusa, ale na Jego zwycięstwie nad śmiercią i spotkaniach ze Zmartwychwstałym Panem.

Przez czternaście stacji uczestnicy wyruszyli w procesji, rozważając tajemnice Zmartwychwstania – od pustego grobu, przez ukazywanie się uczniom, aż po Zesłanie Ducha Świętego. Każda stacja była okazją do głębokiej refleksji i wspólnej modlitwy, w atmosferze radości i duchowego uniesienia, charakterystycznej dla okresu wielkanocnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję