Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dodatki do mięs i kanapek

Kupowane w sklepie musztardy czy keczupy mają dużo cukru, soli i konserwantów. Korzystając z bogactwa warzyw czy owoców, można zrobić samemu zdrowe i pyszne przetwory.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Keczup

SKŁADNIKI :
* 3 kg pomidorów
* 1 por
* 1 seler
* 25 dag cebuli
* 18 dag cukru
* 1 strąk czerwonej papryki
* 2 liście laurowe
* 2,5 łyżki soli
* 1 szklanka octu
* 10 goździków
* 1/4 łyżki cynamonu
* kilka ziaren ziela angielskiego
* papryka w proszku.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i przełóż do dużego rondla.
2. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, dodaj do pomidorów.
3. Garnek ustaw na małym ogniu i duś warzywa, aż zmiękną, przetrzyj przez sito.
4. Do przecieru dodaj przyprawy korzenne, sól, cukier i ocet.
5. Garnek ponowne ustaw na piecu i gotuj ketchup, aż zgęstnieje.
6. Przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 20-25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Musztarda jabłkowa

SKŁADNIKI :
* 1 kg jabłek
* 4 dag mielonej gorczycy
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/5 szklanki octu jabłkowego.

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka obierz, przełóż do garnka, dodaj cukier, ewentualnie odrobinę wody, i smaż 30 min, aż jabłka się rozprażą.
2. Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze 10 min.
3. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszą musztardę, na koniec może dodać szczyptę chili lub łyżkę startego chrzanu.
4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko.
5. Musztardę przełóż do wyprażonych słoiczków.
6. Pasteryzuj 20 min.
7. Po przestudzeniu odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce „do przegryzienia”.
8. Musztarda zachowuje ważność do 2 miesięcy.

Sos paprykowy

SKŁADNIKI :
* 1 kg czerwonej papryki
* 50 dag bakłażana
* 4 ząbki czosnku
* 195 g gęstego przecieru pomidorowego
* 10 dag cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 opakowania suszonej bazylii
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie:
1. Umyte, osuszone papryki i bakłażany oraz nieobrane ząbki czosnku wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali.
2. Warzywa wyjmij, zostaw do przestudzenia, następnie obierz ze skórki, a z papryk usuń gniazda nasienne.
3. Wszystkie warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa.
4. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, wlej zmielone warzywa i cały czas mieszając, duś je na małym ogniu ok. 1 godz.
5. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagotuj.
6. Przełóż do wyprażonych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 25 min.

Co zrobić, by przetwory się udały

Nawet sprawdzone przepisy nie gwarantują udanych przetworów. Upewnij się, czy nie popełniasz jakiegoś błędu.

,B.1. Niedobra pogoda

Warzyw i owoców nie zbieraj i nie kupuj, gdy od kilku dni leje deszcz. Trzeba odczekać co najmniej 4 dni, żeby owoce dojrzewały w słońcu (zawierają wtedy mniej wody).

2. Woda z kranu

Reklama

Zawiera różne mikroelementy, które wpływają na smak i zapach przetworów. Lepiej używać wody mineralnej lub źródlanej.

3. Źle wyparzone słoiki i zakrętki

Słoiki wyparzaj w piekarniku: na blaszce połóż papier do pieczenia i ustaw słoiki, aby się nie stykały. Piekarnik nastaw na 130oC i wyparzaj słoiki przez 20 min. Zakrętki natomiast sterylizuj we wrzątku. Po wyparzeniu warto je przetrzeć spirytusem albo 10-procentowym octem spirytusowym.

4. Odwracanie słoików po pasteryzacji

Po pasteryzacji ustaw słoiki na ścierce i przykryj ręcznikiem – gdy wolniej stygną, zamykają się szczelniej. Nie polecamy odwracania słoików do góry dnem. Gorące przetwory są płynne i po odwróceniu przyklejają się do wieczka lub wyciekają, powodując rozszczelnienie nakrętki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Składniki: suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości otarty majeranek sól, mielony pieprz czarny pomidory gruntowe czosnek niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

Festiwal Mocy 2025 – trzy dni spotkań, muzyki i modlitwy

2025-09-22 13:54

[ TEMATY ]

Festiwal Mocy

Materiał prasowy

„Golec uOrkiestra” zagrali ponad pół godziny dłużej, ksiądz Bartczak rapował z setką uczestników na scenie, a w szczytowym momencie w wydarzeniu uczestniczyło około 2,5 tys. osób – jubileuszowy, piąty Festiwal Mocy zanotował frekwencyjny sukces i obfitował w miłe niespodzianki. Wydarzenie odbywało się w dniach 19-21 września w Miejscu Piastowym.

Tegoroczny Festiwal, odbywający się pod patronatem św. Jana Pawła II, ponownie stał się przestrzenią spotkania, modlitwy i dobrej zabawy. Do Miejsca Piastowego przyjechała młodzież z całej Polski, każdego dnia w różnych aktywnościach brało udział około 1,5 tysiąca uczestników, a w szczytowym momencie – podczas koncertu „Golec uOrkiestra” – Festiwal Mocy gościł około 2,5 tysiąca ludzi. Na scenie oprócz zespołu z Milówki wystąpili również: zespoły „niemaGotu”, „Teleo”, ksiądz-raper Jakub Bartczak oraz influencerzy: Marcin Kruszewski (znany w social mediach jako „Prawo Marcina”) i ksiądz Sebastian Picur.
CZYTAJ DALEJ

Relikwie i Róża dla Matki Bożej. Uroczystość ku czci św. Ojca Pio

2025-09-23 08:05

[ TEMATY ]

św. Ojciec Pio

Vatican Media

Nazywany świętym naszych czasów – św. Pio z Pietrelciny - dziś 23 września wspominany w liturgii przez Kościół. W Rzymie odbędą się uroczystości z okazji jego święta, którym przewodniczyć będzie kard. Pietro Parolin. Z kolei w katedrze w Salerno wierni będą mieli okazję oglądać Różę Świętego Pio, ofiarowaną przez niego Matce Bożej z Pompejów.

Św. Ojciec Pio odszedł do Pana 23 września 1968 roku. Trzy dni przed śmiercią poprosił o przekazanie do sanktuarium Matki Bożej w Pompejach róży, z bukietu podarowanego mu przez jednego z wiernych. Dziż tę różę, która nie utraciła swojej pierwotnej wspaniałej woni będą mogli oglądać wierni w katedrze w Salerno, gdzie o godzinie 18.30 rozpocznie się uroczysta Msza św., której przewodniczyć będzie arcybiskup diecezji Salerno-Kampania-Acerno, Andrea Bellandi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję