Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasta z owocami

Na letnie podwieczorki przygotuj słodkie „co nieco”, wykorzystując bogactwo sadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Piernik z gruszką

SKŁADNIKI:
5 gruszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu pszczelego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:
1. W rondlu rozpuść margarynę, dodaj miód, by również się rozpuścił. Po przestygnięciu dodaj śmietanę i wymieszaj. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. 3. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Dodaj margarynę z miodem i śmietaną. Wsyp suche składniki, na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. 4. Ciasto wylej do wcześniej wysmarowanej tłuszczem keksówki. 5. Gruszki umyj, obierz ze skóry i wetknij w ciasto jedna obok drugiej. 6. Piecz w temp. 180oC ok. 1 godz. 7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4-5 jaj
20 dag masła
1/2 szklanki śmietany
2 opakowania cukru wanilinowego
10 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania blachy

Reklama

WYKONANIE:
1. Dużą płaską blachę wysmaruj tłuszczem.
2. Masło zmiksuj na krem. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku, po łyżce mąki, śmietanę oraz cukier puder i cukier wanilinowy.
3. Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie na przygotowanej blasze.
4. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół, i ułóż na powierzchni placka skórką do spodu.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 40-50 min.
6. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem i cynamonem.

Placek z gruszkami

SKŁADNIKI:
1 kg gruszek
2 szklanki mąki
15 dag masła
5 żółtek
1-2 łyżki śmietany
10 dag cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag migdałów

WYKONANIE:
1. Z mąki, masła, 1 żółtka, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię aluminiową i na 1 godzinę pozostaw w lodówce.
2. Następnie rozwałkuj ciasto i wyklej nim wysmarowaną masłem tortownicę (spód i boki).
3. Ciasto upiecz na złoty kolor, wstawiając do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika.
4. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
5. Ugotuj je, wrzucając do wrzącej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i wystudź.
6. Do rondla przesiej 1/2 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę masła i podgrzewając, wymieszaj. Rozprowadź mlekiem, cały czas podgrzewając. Gdy zawrze, odstaw.
7. Dodaj 4 żółtka i zmielone migdały.
8. Rondel wstaw do garnka z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia.
9. Upieczony placek napełnij gruszkami i zalej przygotowanym kremem. Schłódź w lodówce.

Rogaliki z jabłkami

SKŁADNIKI:
75 dag jabłek
3 szklanki mąki
20 dag masła
2 dag drożdży
1/2-3/4 szklanki śmietany
3 jajka
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżki cukru pudru z wanilią

WYKONANIE:
1. Jajka umyj. Z dwóch oddziel żółtka.
2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i drożdże, dokładnie posiekaj nożem.
3. Następnie zrób z mąki wianuszek, dodaj śmietanę, 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godz.
4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cząstki, usuwając gniazda nasienne.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrawaj krążki o średnicy 7 cm.
6. Na każdy krążek nakładaj po cząstce jabłka. Zlepiaj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Powierzchnię rogalików posmaruj białkiem i obsyp lekko cukrem kryształem.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 15 min (pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę).
9. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem z wanilią.

2025-08-19 21:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Składniki (porcja dla czterech osób): 0,5 szklanki soczewicy 3 łyżki orzechów laskowych 1 pigwa (ok. 170 g) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego po szczypcie soli morskiej i mielonego pieprzu 4 garści roszponki 5 plastrów fety (100 g)
CZYTAJ DALEJ

NA ŻYWO: Centralne uroczystości 100-lecia Kościoła Częstochowskiego

2025-10-28 14:59

[ TEMATY ]

Częstochowa

red

W tym roku mija 100 lat od powołania diecezji częstochowskiej bullą Vixdum Poloniae Unitas papieża Piusa XI. Jest to powód do wielkiej wdzięczności Bogu za ten Kościół, który współtworzymy.

Centralne uroczystości jubileuszowe będą miały miejsce w środę, 29 października 2025 r. w Bazylice Archikatedralnej w Częstochowie (ul. Krakowska 15/17).
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: dialog międzyreligijny nie jest taktyką, lecz sposobem życia

2025-10-28 21:16

[ TEMATY ]

dialog międzyreligijny

Papież Leon XIV

sposób życia

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Na znaczenie modlitwy w dialogu międzyreligijnym wskazał papież podczas uroczystości z okazji 60-lecia deklaracji Soboru Watykańskiego II Nostra aetate o stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich. Dialog międzyreligijny nie jest taktyką, lecz sposobem życia - stwierdził Leon XIV.

Dziękując obecnym za przybycie Ojciec Święty zaznaczył, iż soborowy dokument zasiał ziarno dialogu międzyreligijnego. Dziś wyrosło ono w drzewo przyjaźni, współpracy i pokoju. Zachęcił, aby pamiętać o tych, którzy poświęcili życie dla tej sprawy - męczenników dialogu - oraz wszystkich, którzy przez dziesięciolecia pielęgnowali to dzieło.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję