Dzięki zawartości mikro- i makrominerałów ziemia zapewnia człowiekowi długowieczność i zdrowie. Dlatego nie jest bez znaczenia, że w miejscach, gdzie gleba zawiera bardzo dużą ilość minerałów, ziemia rodzi obfite rośliny i owoce. Człowiek, spożywając je, wzmacnia swoje zdrowie. Niestety, coraz częściej na skutek ocieplenia klimatu, a także nadmiernej eksploatacji, stosowania nawozów sztucznych i środków chwastobójczych i owadobójczych gleba jałowieje, a w niektórych przypadkach zamienia się dosłownie w pustynię. Kiedy oglądamy takie sceny, najczęściej nad tym ubolewamy. I nic więcej. Potrzeba jednak z naszej strony wiedzy i determinacji, aby zacząć dbać o naszą „ziemię”. Nie tylko o tę, którą uprawiają inni, ale przede wszystkim o tę wokół nas – na polu, w ogrodzie, na tarasie.
Jednym ze sposobów troski o jakość gleby jest wykorzystanie bioodpadów, które każdego dnia pozostają w naszych domach. Szacuje się, że statystyczny Polak wytwarza rocznie ok. 376 kg odpadów komunalnych, z czego ok. 97 kg to bioodpady. I zamiast je wyrzucać, możemy z nich przygotować kompost. W ten sposób z ich pomocą będziemy wzbogacać ziemię pod uprawę naszej żywności i kwiatów. Kompost to naturalny sposób na użyźnianie gleby i poprawę jej struktury.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Aby zadbać o dobrą jakość ziemi, zrób przydomowy kompostownik. Można go nawet ustawić na balkonie, a kompost uzyskany w ten sposób wykorzystać do uprawy kwiatów czy pomidorków koktajlowych.
W sklepach ogrodniczych można nabyć specjalny pojemnik na kompost. Na balkonie możemy użyć zwykłych wiader z wywierconymi w nich otworami. Kompostownik najlepiej ustawić w chłodniejszym i ocienionym miejscu naszej działki lub balkonu. Na słońcu odpady będą wysychać.
Wrzucamy do niego: odpady kuchenne (obierki owoców i warzyw, skorupki jaj, pieczywo, grzyby, fusy po kawie i herbacie), odpady ogrodowe (liście, gałęzie, skoszoną trawę), pozostałości roślinne (resztki kwiatów ciętych i doniczkowych, korę) i inne materiały biodegradowalne. Można nawet wrzucać pestki owoców i łupiny orzechów. Nie wrzucamy tam odpadów odzwierzęcych.
Przydomowy kompostownik trzeba uzdatniać. W sklepie ogrodniczym można zakupić specjalne produkty biologiczne wspomagające i przyspieszające kompostowanie lub dodać zwykłe... dżdżownice (do nabycia np. w sklepie wędkarskim). Im więcej dżdżownic, tym szybciej odpady przetwarzane są na kompost.
Tak postępując, nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, płacąc mniej za śmieci, ale także uczynimy mały kroczek, aby użyźnić naszą ziemię, by dawała nam każdego roku dobrej jakości żywność.
UWAGA
Warto pamiętać o następujących zasadach:
• Jeśli pojawią się zalążki pleśni, warto przemieszać odpadki.
• Kompostownik trzeba co jakiś czas podlewać wodą, żeby nie wysychał i szybciej ulegał przetwarzaniu.
• Jeśli kompostownik jest w dobrym stanie, nie powinien wydawać przykrego zapachu.