Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Sałatki wielowarstwowe

Nie tylko wyśmienicie smakują, ale też wspaniale wyglądają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gyros

SKŁADNIKI :
* 2 piersi z kurczaka
* 1 łyżka przyprawy gyros
* 5 ogórków konserwowych
* 1 papryka
* 1 mała cebula czerwona
* 1/2 główki kapusty pekińskiej
* 1 duża puszka kukurydzy
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki majonezu
* 4 łyżki jogurtu naturalnego ketchup

Wykonanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą gyros i olejem.
2. Zamarynowane kawałki kurczaka usmaż na złoto i pozostaw do ostygnięcia.
3. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę, kapustę – w cienkie paski. Kukurydzę odcedź z zalewy.
5. Wymieszaj majonez z jogurtem.
6. Składniki układaj warstwami w kolejności: kurczak, cebula, cienka warstwa ketchupu, ogórki, kukurydza, warstwa majonezowo-jogurtowa, papryka i kapusta pekińska. Całość posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z tuńczykiem

SKŁADNIKI :
* 2 awokado
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 czerwona cebula
* 15 dag sera żółtego
* 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
* 25 dag tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju
* garść liści świeżego szpinaku
sos
* 3 łyżki majonezu
* pikantny ketchup
* szczypta soli
* 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
* 1 łyżka soku z cytryny

Reklama

Wykonanie:
1. Awokado obierz, pokrój w dużą kostkę, włóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
2. Czerwoną cebulę pokrój w małą kostkę, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki, a suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
3. W średniej wielkości misce do serwowania ułóż odciśniętego z zalewy tuńczyka, na nim połóż krojoną w kostkę czerwoną cebulę.
4. Polej połową sosu majonezowego, na którym ułóż liście świeżego szpinaku.
5. Na szpinak wyłóż: pokrojone awokado, pozostały sos majonezowy, starty ser oraz pokrojone suszone pomidory.
6. Sałatkę przed podaniem schłódź w lodówce.

Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI :
* 5 płatów śledziowych
* sok z cytryny
* 3 marchewki
* 3 ziemniaki
* 4 jajka
* 3 cebule
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
1. Płaty śledziowe wymocz w wodzie, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
2. Marchewki i ziemniaki ugotuj w łupinkach, wystudź i zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej.
3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę.
5. Fasolę odcedź.
6. W szklanej salaterce układaj warstwami: śledzie, 1/2 łyżki natki pietruszki, cebulę, jedną część pokrojonych jajek, marchew, ziemniaki, czerwoną fasolę, drugą część jajek. Wszystko polej sosem majonezowo-jogurtowym i obsyp pozostałą pietruszką.

Z szynką

SKŁADNIKI:
* 1 słoik selera konserwowego
* 1 puszka kukurydzy
* 5 jajek
* 25 dag gotowanej szynki
* 5 ogórków konserwowych
* 1 duży por
sos
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu
* 15 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Seler i kukurydzę odsącz na sicie – każde osobno.
2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
3. Szynkę i ogórki również pokrój w kostkę, por – w półplasterki.
4. Wszystkie produkty układaj warstwami w szklanym przejrzystym naczyniu, według kolejności: seler konserwowy, kukurydza, szynka, ogórki, jajka, por.
5. Na wierzch wylej sos i posyp całość żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce.

2025-05-13 14:09

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

GIS ostrzega przed salmonellą w mieszankach sałat

[ TEMATY ]

sałatka

Adobe.Stock

W dwóch partiach mieszanek sałat AVIT wykryto bakterie Salmonella - poinformował we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny. Konsumenci, którzy mogą posiadać produkty o wskazanym numerze partii, proszeni są o zwrócenie go do sklepu, gdzie został zakupiony.

Producentem produktu jest AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski. Bakterie Salmonella wykryto w dwóch partiach. Jedna z nich to Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef. Numer partii: 22524 H/13. Termin przydatności: 20.08.2024. Wyprodukowano dla Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa.
CZYTAJ DALEJ

Marek Łoś i Moose – polska szkoła językowa, której zaufał Watykan

2025-09-25 18:41

[ TEMATY ]

Marek Łoś

Moose

polska szkoła językowa

Materiał sponsora

Marek Łoś

Marek Łoś

Gdy w 1994 roku we Wrocławiu Marek Łoś zakładał pierwsze zajęcia językowe, nikt nie przypuszczał, że zrodzona z pasji i prostych wartości inicjatywa stanie się międzynarodową siecią z 150 oddziałami w Polsce, 1500 nauczycielami i ponad 200 000 uczniów na świecie. Dziś Moose uczy w domach, online i w salkach dydaktycznych, współpracuje z Watykanem i działa w kilkunastu krajach. A sam Łoś, choć żyje między Polską, Włochami i Brazylią, zawsze powtarza, że w sercu pozostaje Polakiem.

W czasach, gdy sukces kojarzy się z rozgłosem i autopromocją, są ludzie, którzy wybierają inną drogę – pokory, pracy i prostych wartości. Do nich należy Marek Łoś, założyciel Moose Centrum Języków Obcych, poliglota, nauczyciel i wizjoner. Z małej inicjatywy we Wrocławiu zbudował markę, która dziś ma 150 oddziałów w Polsce, 1500 nauczycieli i ponad 200 000 uczniów na świecie.
CZYTAJ DALEJ

Ząbkowice Śląskie. Instalacja nowego proboszcza

2025-09-25 21:52

[ TEMATY ]

pallotyni

Ząbkowice Śląskie

instalacja proboszczowska

Pallotyni Ząbkowice Śląskie

Uroczysta Msza święta instalacyjna nowego proboszcza w parafii NSPJ w Ząbkowicach Śląskich

Uroczysta Msza święta instalacyjna nowego proboszcza w parafii NSPJ w Ząbkowicach Śląskich

W parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa prowadzonej przez Stowarzyszenie Apostolstwa Katolickiego odbyła się uroczysta instalacja nowego proboszcza - ks. Przemysława Budzińskiego.

Podczas Mszy świętej w niedziele 21 września pallotyn złożył wyznanie wiary i przysięgę, podejmując wobec Boga i wiernych odpowiedzialność za wspólnotę parafialną.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję