Reklama

Z zakonnej kuchni

Babki, mazurki i inne pyszności

Na świątecznym stole królują baby drożdżowe i inne łakocie. Warto je zrobić samemu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka wielkanocna

SKŁADNIKI (porcja na dwie duże formy z kominem):
3 szklanki mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego
otarta skórka z połowy cytryny
3/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynków
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szklanki wody
aromat cytrynowy

Reklama

Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
3. Sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową wymieszaj z łyżką mąki.
4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiaj ciasto, dodając tyle ciepłego mleka, aby było pulchne i miękkie.
5. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, wlewaj stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz.
6. Dodaj bakalie, wymieszaj je z ciastem i wyrabiaj jeszcze chwilę, następnie odstaw do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrób, nałóż do wysmarowanych tłuszczem foremek z kominem do 1/2 wysokości i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto wypełni foremki do 3/4 wysokości, wstaw je do średnio gorącego piekarnika (170oC) i piecz ok. 30 min. Gdyby rumieniło się zbyt szybko, przykryj wierzch pergaminem; gdyby po 15 minutach było białe, podnieś temperaturę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy babki są upieczone.
9. Wszystkie składniki lukru połącz i ucieraj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
10. Upieczone babki wyjmij z form i cienko polukruj pędzelkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mazurek tradycyjny

SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
5 żółtek
mały słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
białko
polewa czekoladowa
bakalie do przyozdobienia

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i cukier, wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto (gdyby składniki nie chciały się połączyć, możesz dodać łyżkę gęstej śmietany).
2. Z ciasta odkrój 1/3. Resztę podziel na dwie części, rozwałkuj na grubość 1 cm.
3. Brytfankę (25 × 30 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ułóż pierwszy placek – ponakłuwaj widelcem.
4. Rozsmaruj na nim powidła i przykryj drugim plackiem.
5. Z odkrojonego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Wyciśnij na nim ozdobne wzory, posmaruj białkiem.
6. Wstaw do gorącego piekarnika (180-200°C) i piecz ok. 30 min, aż ciasto się zrumieni.
7. Po wystudzeniu na środku ciasta rozsmaruj polewę czekoladową i przyozdób bakaliami w dowolny sposób.

Sernik gotowany z malinami

SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
20 dag masła
3 jajka
2 budynie
125 ml mleka
20 dag podłużnych biszkoptów
20 dag herbatników
30 dag malin świeżych lub mrożonych
2 galaretki malinowe

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż masło, dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła.
2. Dodaj twaróg oraz jajka, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż masa serowa będzie gorąca (nie może się zagotować).
3. Budyń rozmieszaj w mleku i wlej do gorącej masy serowej. Pozostaw na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
4. Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ściśle obok siebie ułóż biszkopty.
5. Na biszkopty wylej gorącą masę serową, wyrównaj. Na masie ułóż herbatniki. Ciasto odstaw do przestudzenia.
6. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, wymieszaj i zostaw do przestudzenia.
7. Do przestudzonej, ale płynnej galaretki dodaj maliny i wymieszaj. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
8. Sernik włóż do lodówki na całą noc, by się schłodził.

Kruchy torcik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
kilka brzoskwiń z syropu
3 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
garść płatków migdałowych
1 łyżka tartej bułki
żółtko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj tłuszcz, posiekaj dokładnie nożem, dodaj żółtka i cukier, zarób ciasto nożem, a następnie szybko zagnieć i wstaw na 30 min do lodówki.
2. Odłóż 1/3 schłodzonego ciasta, a pozostałą część rozwałkuj na grubość 3/4 cm i wyłóż nim suchą tortownicę (średnica 26 cm).
3. Z pozostawionego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Na wałeczku wyciśnij wzory szczypczykami lub widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem i podpiecz w gorącym piekarniku (220oC) ok. 10 min.
4. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, rozsmaruj na nim dżem, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.
5. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż na owoce.
6. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, gotowymi posyp pianę.
7. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180-200oC) i zapiekaj, aż piana się zrumieni.

2025-04-08 15:22

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Niedziela Ogólnopolska 1/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

dietetyk

zupa

soczewica

adobe.stock.pl

Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 10 dag fasolki szparagowej 1 marchewka 1 cebula 1 cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, majeranek, kmin rzymski 0,5 cm korzenia imbiru
CZYTAJ DALEJ

Dzielnica ormiańska w Jerozolimie epicentrum antychrześcijańskiej nienawiści w Izraelu

2025-07-21 19:31

[ TEMATY ]

Jerozolima

Ormianie

Izrael

Kościół ormiański

przestępstwa z nienawiści do chrześcijan

Adobe Stock

W drugim kwartale 2025 roku odnotowano 50 aktów nienawiści wobec chrześcijan w Izraelu. Do większości tych zdarzeń doszło na Starym Mieście w Jerozolimie, a szczególnie w dzielnicy ormiańskiej, gdzie odnotowano ich połowę. Wynika to z najnowszego raportu izraelskiego Centrum Danych nt. Wolności Religijnej (RFDC).

64 proc. przypadków agresji wobec chrześcijan miało miejsce wewnątrz murów jerozolimskiego Starego Miasta. Najczęściej atakowana jest siedziba ormiańskiego Patriarchatu Jerozolimy. Pozostałe okolice to brama Jafy i ulica Dawida (25 proc.), trasa Drogi Krzyżowej - Via Dolorosa (13 proc.), a także ulice Chabad i HaAshurim (po 6 proc.). Poza starówką, 22 proc. przypadków zanotowano na górze Syjon, 10 proc. w zachodniej Jerozolimie, a do pojedynczych ataków w Getsemani i w kilku miejscach na peryferiach miasta.
CZYTAJ DALEJ

Otwierał drzwi dla Chrystusa

Miał dwie miłości swojego życia: Kościół i ojczyznę – o nich ks. Ireneusz Skubiś przed śmiercią opowiedział w wywiadzie rzece, który teraz możemy przeczytać w książce „Odnowiciel. W służbie słowu”.

Dzieje Tygodnika Katolickiego „Niedziela” pisane są charakterem i ofiarnością swoich redaktorów naczelnych. Ogromną zasługę w rozwoju tygodnika miał ks. Ireneusz Skubiś, który odegrał kluczową rolę w reaktywowaniu „Niedzieli” po 28 latach od jej zawieszenia i zarazem został jej redaktorem naczelnym – pełniąc tę funkcję nieprzerwanie do 2014 r. Ksiądz Skubiś otwierał drzwi Chrystusowi i torował drogę prawdzie. Imponował energicznością i hartem ducha, co było ważne, zwłaszcza w trudnym okresie komuny, gdy działania cenzury, problemy z drukiem i kolportażem w tych siermiężnych czasach dawały się redakcji tygodnika mocno we znaki. Te same cechy okazały się kluczowe w okresie transformacji, gdy po upadku komuny Polska brutalnie zderzyła się z demokracją i kapitalizmem. Ksiądz Skubiś w szczerej rozmowie z Czesławem Ryszką odsłania kulisy pracy redakcji „Niedzieli” w tamtych czasach. Jest to opowieść, która ukazuje dużą część naszej historii najnowszej, jako że dzieje tygodnika nierozerwalnie związane są z dziejami Polski. Ksiądz Skubiś opowiada także o największych sukcesach, porażkach, o tym, jak powinna wyglądać Polska i o wartościach, na których powinien opierać się naród, by tworzyć silne państwo. Książka „Odnowiciel. W służbie słowu. Z ks. Ireneuszem Skubisiem rozmawia Czesław Ryszka” jest fascynującą podróżą w przeszłość – taką podróżą, która intryguje nas do rozmyślania o przyszłości. To nie jest opowieść o jednym człowieku, to opowieść o całym środowisku „Niedzieli” i dekadach miłości do Kościoła i ojczyzny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję