Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasta kanapkowa z pieczonego selera z czarnuszką

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
10 dag korzenia selera (2 plastry)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 kromki chleba, np. graham
1 łyżeczka czarnuszki
sól, czarny pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. Zawiń w folię razem z połową porcji oliwy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 min. Po upieczeniu ostudź. Przełóż seler do kielicha blendera. Dodaj szczyptę soli, sporą dawkę pieprzu i majeranku oraz resztę oliwy. Zmiksuj na pastę. Posmaruj nią pieczywo i posyp czarnuszką.
Wartość energetyczna: 503 kcal
Białko: 11,2 g
Tłuszcz: 11,2 g
Węglowodany: 55,1 g

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2025-04-08 15:22

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Właściwości selera

Niedziela Ogólnopolska 15/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

seler

Adobe Stock

To jedno z warzyw dostępnych w sklepach przez cały rok. Jest bogate w witaminy i minerały, może stanowić zdrowy zamiennik soli.

Seler korzeniowy pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią należącą do roślin selerowatych. Jego uprawę rozpoczęto w XIX wieku we Włoszech. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej – 100 g zawiera 30 kcal. Tak jak w przypadku innych warzyw niska wartość energetyczna jest wynikiem tego, że seler składa się w 90% z wody.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Pasterz dobry

2025-05-06 08:59

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Komentarz do Ewangelii na IV Niedzielę Wielkanocną roku C.

CZYTAJ DALEJ

Pasterz na trudne czasy

2025-05-11 22:56

[ TEMATY ]

Ks. Michał Rapacz

Archiwum parafialne sanktuarium Matki Bożej w Płokach

Ks. Michał Rapacz, 1904-46

Ks. Michał Rapacz, 1904-46

15 czerwca minie rok od beatyfikacji bł. ks. Michała Rapacza. 12 maja natomiast przypada 79. rocznica jego męczeńskiej śmierci.

Ksiądz Michał Rapacz (1904-1946) był kapłanem archidiecezji krakowskiej. Posługiwał w Rajczy i w Płokach
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję