Gdy zagłębimy się w historię medycyny, często musimy pomyśleć z podziwem o starożytnych, którzy nie mając do dyspozycji aparatu naukowego, posługiwali się jedynie obserwacją, a udzielali trafnych i aktualnych do dzisiaj rad na przywrócenie zdrowia.
Jednym z wielu przykładów są fermentowane napoje mleczne, których stosowanie zalecano już w starożytnych Grecji i Rzymie w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych, a także w celu pobudzenia apetytu.
Bakterie docenione
Dziś wiemy, że pozytywny wpływ tych produktów na zdrowie wynika z obecności bakterii probiotycznych. Dobroczynne bakterie na szerszą skalę zaczęto badać w drugiej połowie XX wieku. Wraz z odkrywaniem ich roli w wielu procesach życiowych zaczęła się rozwijać produkcja probiotyków, czyli preparatów zawierających żywe kultury bakterii, których zadaniem jest przywrócenie równowagi mikrobioty jelitowej, wzmocnienie układu odpornościowego i poprawienie wchłaniania składników odżywczych – bo wiadomo, że biorą one udział m.in. w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B oraz w procesie trawienia laktozy. Stąd tak szeroka dostępność preparatów zawierających różne szczepy bakterii przygotowanych w postaci kapsułek, saszetek, tabletek itp.
Bóle brzucha, wzdęcia, nawet po niewielkim posiłku – jak temu zaradzić? Konieczna jest wizyta u lekarza, ale ważna jest też odpowiednia dieta, która złagodzi dolegliwości.
Zespół jelita drażliwego (IBS) to choroba, która dotyka ponad 100 mln ludzi w Europie i Ameryce Północnej. Spośród pacjentów z tym zespołem 75-80% to kobiety. Choroba ta jest jedną z podstawowych przyczyn nieobecności w pracy, wywołuje bowiem złe samopoczucie: od ogólnego osłabienia aż do depresji. Częstą przyczyną IBS jest przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO).
Pro-liferka, dziennikarka, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, doradca życia rodzinnego, współautorka serii podręczników do wychowania do życia w rodzinie Magdalena Guziak-Nowak opisuje wstrząsającą relację ze szpitala w Oleśnicy.
ZABILI DZIECKO W 9 MIES. CIĄŻY. Gotowe do samodzielnego życia, prawie noworodka. Tak, w Polsce.
Trzy osoby trafiły do szpitala po wybuchu, do którego doszło w sobotę w Liceum Ogólnokształcącym nr 3 we Wrocławiu w trakcie eksperymentu chemicznego. W liceum odbywały się "dni otwarte", podczas których przyszli uczniowie zapoznawali się z ofertą szkoły.
Do eksplozji doszło podczas eksperymentu w pracowni chemicznej LO nr 3 przy ul. Składowej. „Pracownik szkoły przeprowadzał doświadczenie z nadtlenkiem wodoru. Substancja miała spalać się niebieskim płomieniem, ale z niewidomych na razie przyczyn doszło do wybuch” – powiedział PAP rzecznik wrocławskiej policji komisarz Wojciech Jabłoński.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.