Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na święta i nie tylko

Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także by celebrować, świętować, być razem.

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

SKŁADNIKI :
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 nieduże cebule
* 5 dag suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
* sól i pieprz wg upodobania
* natka pietruszki
* śmietanka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
na kluski:
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki

Reklama

Wykonanie:
1. Suszone grzyby wieczorem zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc pod przykryciem, by odpowiednio zmiękły.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
3. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy doń grzyby i gotujemy ok. 30 min.
4. Wyławiamy grzyby.
5. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
6. Zaprażkę dodajemy do bulionu i dokładnie mieszamy.
7. Ugotowane grzyby siekamy drobniuteńko.
8. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wsypujemy 4 łyżki mąki i miksujemy na gęste – „żeby się lało grubym sznurkiem” – ciasto.
9. Do ciasta dodajemy posiekane grzyby.
10. Wlewamy powoli ciasto do gotującej się grzybowej i gotujemy jeszcze 2-3 min.
11. Doprawiamy do smaku.
12. Podajemy z natką pietruszki i kleksem śmietanki.

Dorsz w czerwonej kapuście

SKŁADNIKI :
* nieduża główka czerwonej kapusty
* 50 dag filetu z dorsza
* cebula
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki
* szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* sok z cytryny
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzątkiem.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i złocimy na nim cebulę.
4. Cebulę posypujemy płaską łyżką mąki i rozprowadzamy czerwonym winem.
5. Kapustę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy na patelnię.
6. Całość posypujemy łyżeczką cukru i dusimy pod przykryciem ok. kwadransa.
7. Na podduszonej kapuście układamy filety z dorsza i przykrywamy od góry warstwą kapusty.
8. Dusimy ok. 20 min.
9. Przyprawiamy do smaku.
10. Podajemy z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniaczkami.

Krem śmietankowy ze skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:
* 1/2 l mocno schłodzonej śmietanki kremówki
* 12,5 dag smażonej skórki pomarańczowej
* 4 łyżki cukru
* laska wanilii
* 5 łyżeczek żelatyny
* pół szklanki mleka

Reklama

Wykonanie:
1. Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy żelatynę, porządnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Śmietankę ubijamy, powoli dodając cukier i bacząc, by nie zrobiło się nam masło.
4. Dodajemy ziarenka z rozkrojonej laski wanilii i posiekaną skórkę, ostrożnie mieszamy.
5. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
6. Wylewamy krem do silikonowych foremek.
7. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
8. Serwujemy delikatnie oprószone cynamonem.

Risotto z jarmużem i kasztanami

SKŁADNIKI:
* spory pęczek jarmużu
* 25 dag kasztanów jadalnych
* 2 łyżki masła
* pół łyżki mąki
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki ryżu do risotto
* 2 szklanki bulionu
* szklanka białego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* 1 cebula
* parmezan
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Odrywamy od łodygi liście jarmużu, parzymy je wrzątkiem, a następnie dusimy w osolonej wodzie.
2. Uduszony jarmuż szatkujemy.
3. Na patelni przygotowujemy zaprażkę z mąki i masła i rozprowadzamy połową szklanki mleka.
4. Dodajemy jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kasztany myjemy i nacinamy w krzyżyk tam, gdzie wypukła końcówka, następnie gotujemy kwadrans w wodzie.
6. Kasztany obieramy i drobno siekamy.
7. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę na maśle i dodajemy do niej kasztany.
8. Dodajemy suchy ryż i bardzo dokładnie mieszamy, tak by ziarenka obtoczyły się tłuszczem.
9. Smażymy ok. 3 min.
10. Wlewamy pół szklanki wina i mieszamy.
11. Gdy ryż wchłonie wino, wlewamy 1/3 gorącego bulionu i mieszamy, ale nie za mocno.
12. Gdy odparuje, wlewamy kolejną porcję i tak aż do końca. Wlewamy, mieszamy, czekamy. Risotto to danie wymagające cierpliwości.
13. Po ok. 20 min sprawdzamy stan ryżu – powinien być miękki i sprężysty (absolutnie nie rozgotowany).
14. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy przygotowany uprzednio jarmuż.
15. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
16. Podajemy ze startym parmezanem.

2024-12-17 12:16

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ekspert: las zaprasza grzybiarzy przez cały rok

[ TEMATY ]

Grzyby

Karol Porwich/Niedziela

Borowiki szlachetne, czubajki-kanie, wszelkiego rodzaju maślaki czy koźlaki wysypały w polskich lasach. Jednak, jak przekazał PAP Jerzy Rumiński, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) w Poznaniu, las zaprasza grzybiarzy nie tylko jesienią, ale przez cały rok.

Jerzy Rumiński z WSSE w Poznaniu zwrócił uwagę, że wraz z postępującym ochłodzeniem będą zmieniać się gatunki grzybów w lasach. "Już wkrótce nadejdzie czas na opieńki" - przypomniał. Także późną jesienią, a nawet zimą będzie co zbierać. "Zimówka aksamitnotrzonowa to nadrzewny grzyb - niepozorny, ale smaczny" - zapewnił. A potem przyjdzie wiosna ze smardzami i czerwiec - z podgrzybkami, borowikami i koźlarzami.
CZYTAJ DALEJ

Kuria Metropolitalna w Lublinie reaguje na artykuł "GW" ws. ks. Mieczysława P.

2025-05-20 16:53

[ TEMATY ]

komunikat

Karol Porwich/Niedziela

W ramach wstępnego dochodzenia wysłuchaliśmy osób mających wiedzę na ten temat i oskarżanego księdza, jesteśmy w kontakcie z osobami zgłaszającymi swoją krzywdę. Sprawa została zgłoszona Dykasterii Nauki Wiary, czekamy na dalsze instrukcje - poinformował KAI kanclerz Kurii Metropolitalnej w Lublinie w odpowiedzi na artykuł "Gazety Wyborczej" opisujący przypadki molestowania seksualnego, jakiego wobec nastoletnich kobiet miał się dopuścić znany duszpasterz ks. Mieczysław P. z Lublina.

Dochodzenie wstępne w sprawie duchownego zostało rozpoczęte w październiku ubiegłego roku i zamknięte 20 grudnia. W ramach dochodzenia wysłuchaliśmy świadectw osób mających wiedzę w tej sprawie, jak i oskarżanego księdza. Wszystkie dokumenty zostały przekazane do Stolicy Apostolskiej. Otrzymaliśmy już odpowiedź, że zgłoszenie zostało przyjęte przez Dykasterię Nauki Wiary. Czekamy na dalsze instrukcje. Jesteśmy też w kontakcie z osobami zgłaszającymi swoją krzywdę.
CZYTAJ DALEJ

Duch Święty jest światłem, które rozjaśnia ludzkie mroki

2025-05-21 08:48

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Działanie Ducha Świętego w Kościele jest wielostronne. Nie sposób go wyliczyć ani nawet sobie wyobrazić. Próbuje to robić teologia, lecz bez większych sukcesów. Odkrywają je natomiast dusze mistyczne. Uczą one, że działanie Ducha Świętego polega najpierw na usuwaniu wszelkich ograniczeń w myśleniu wierzących.

Jezus powiedział do swoich uczniów: «Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go i przyjdziemy do niego, i mieszkanie u niego uczynimy. Kto nie miłuje Mnie, ten nie zachowuje słów moich. A nauka, którą słyszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie posłał, Ojca. To wam powiedziałem, przebywając wśród was. A Paraklet, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem. Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję. Niech się nie trwoży serce wasze ani się nie lęka. Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. A teraz powiedziałem wam o tym, zanim to nastąpi, abyście uwierzyli, gdy się to stanie».
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję