Reklama

Zdrowie

Sok z dzikiej róży

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
3 kg owocu dzikiej róży
100 g cukru
1,5 l wody

Przygotowanie:
Owoce opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Zalać litrem wrzącej wody. Gotować ok. 15 min. Przecedzić, lekko wyciskając z owoców sok. Przygotowany płyn wraz z owocami zalać resztą wrzącej wody i gotować przez kolejne 15 min. Odcedzić, dodać cukier i wymieszać. Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować.
Wartość energetyczna: 3405 kcal, białko: 120 g,
tłuszcz: 0 g, węglowodany: 580 g

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-12-03 13:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W dzisiejszym fragmencie Ewangelii słyszymy, jak Jezus wzywa do miłości

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 15, 12-17.

Piątek, 23 maja
CZYTAJ DALEJ

Świadectwa o cudach za przyczyną św. Rity

[ TEMATY ]

św. Rita

fot. s. Amata J. Nowaszewska CSFN

Św. Rita

Św. Rita

W dzisiejsze wspomnienie św. Rity prezentujemy świadectwa cudów, jakie ta święta wyprosiła przed obliczem Boga.

Publikujemy również historię o tym, jak to się stało, że św. Rita została patronką Wspólnoty Rodzin działającej przy parafii św. Trójcy we Wrocławiu.
CZYTAJ DALEJ

Jak oszczędzać na zakupach spożywczych i kupować w promocyjnych cenach – poradnik

2025-05-23 08:56

[ TEMATY ]

poradnik

jak oszczędzać

zakupy spożywcze

promocyjne ceny

elements.envato.com

Jak oszczędzać na zakupach spożywczych?

Jak oszczędzać na zakupach spożywczych?

Rosnące ceny produktów spożywczych wymuszają na polskich gospodarstwach domowych poszukiwanie skutecznych metod oszczędzania na codziennych zakupach. Przeciętne miesięczne wydatki na żywność stanowią znaczącą część budżetu każdej rodziny, dlatego umiejętne planowanie i wykorzystywanie promocji może przynieść oszczędności nawet kilkuset złotych miesięcznie. Dzięki nowoczesnym narzędziom i sprawdzonym strategiom zakupowym można skutecznie obniżyć koszty żywności bez rezygnacji z jakości posiłków.

Planowanie zakupów to podstawa mądrego gospodarowania budżetem domowym i pierwszy krok w kierunku realnych oszczędności. Bez odpowiedniego przygotowania spontaniczne decyzje zakupowe mogą znacząco obciążyć portfel rodzinny. Najlepszą praktyką jest wyznaczenie jednego dnia w tygodniu na planowanie menu i tworzenie szczegółowej listy zakupów. Dla wielu osób sprawdza się sobotni rytuał, kiedy przy filiżance kawy można spokojnie przejrzeć przepisy i zaplanować posiłki na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pozwala uniknąć impulsywnych zakupów i codziennych wizyt w sklepie, które sprzyjają dodatkowym wydatkom. Układając listę zakupów, warto dopasować kolejność produktów do układu grup produktowych w sklepie, dzięki czemu nie trzeba krążyć między alejkami i łatwiej uniknąć nieplanowanych pokus. Regularny przegląd zapasów przed sporządzeniem listy zakupów pozwala wykorzystać dostępne składniki i uniknąć kupowania podwójnie tych samych produktów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję