Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Marchew w roli głównej

Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować dużo smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z marchwi i papryki

SKŁADNIKI (2 porcje):
*drobno posiekana cebula
*łyżka masła klarowanego
*2 ziemniaki
*25 dag marchwi (może być mrożona)
*1/2 czerwonej papryki
*0,5 l bulionu warzywnego
*sól, curry, pieprz, ew. imbir
*4 pełne łyżki śmietany
*2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
*2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchew obierz. Pokrój w drobną kostkę.
2. Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w kostkę.
3. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj paprykę, dopraw imbirem i curry. Wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaki.
4. Kiedy zupa zacznie wrzeć, przykryj ją i gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw solą, pieprzem. Gotową zupę zmiksuj. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
6. Na talerzu dodaj śmietanę i posyp ziołami.
Rada: do zupy podaj kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka na ostro

SKŁADNIKI (2 porcje):
*2 średnie marchewki
*2 ząbki czosnku
*1/2 łyżeczki cukru
*szczypta soli
*2 łyżki majonezu
*2 łyżki jogurtu

Reklama

Wykonanie:
1. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli ktoś woli łagodniejszą surówkę, może dodać tylko jeden ząbek czosnku).
3. Dopraw solą i cukrem. Majonez połącz z jogurtem i wymieszaj z marchewką.

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:
*3 łyżki cukru
*5 jaj
*2 łyżki gorącej wody
*25 dag drobno startej marchwi karotki
*25 dag zmielonych migdałów
*8 dag mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*średnia cytryna (sok)
*szczypta soli
*tłuszcz do formy
*ew. 2 łyżki nalewki (z pigwowca albo z wiśni)*
*ew. sok z pomarańczy do nasączenia ciasta**

Reklama

Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik (góra – dół) na temperaturę 180°C.
2. W misce zmiksuj cukier, żółtka i gorącą wodę, aż powstanie puszysta masa.
3. Białka ubij z solą na sztywną pianę, wyłóż na nie masę z żółtek i ostrożnie połącz za pomocą łyżki lub szpatułki, przekładając masę z dołu do góry (nie mieszaj).
4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na masę z jajek i przekładaj składniki z dołu do góry, aby się połączyły.
5. Dodaj marchew, migdały, sok z cytryny, alkohol i powoli je wmieszaj.
6. Formę o średnicy ok. 24 cm natłuść, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na poziom drugi od dołu. Po godzinie zrób próbę patyczkiem. Jeśli nie będzie upieczone, zostaw je jeszcze na chwilę w piekarniku.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce, dopiero potem zdejmij brzeg formy.
* Nalewkę można zastąpić sokiem z cytryny albo pomarańczy.
** Jeśli ciasto ma być bardziej soczyste, można je nakłuć wykałaczką i polać 2-3 łyżkami soku.
Rada: nasącza się tylko całkowicie ostudzone ciasto.

Pieczone kotlety z dorsza z marchewką

SKŁADNIKI:
*70-80 dag filetów dorsza (waga po oczyszczeniu)
*2 kromki białego chleba
*pół szklanki zimnego mleka
*2 jaja
*cebula
*2 marchewki
*7-10 dag słoniny
*1-2 ząbki czosnku do smaku
*sól, przyprawy do smaku

Wykonanie:
1. Chleb zalej mlekiem i odstaw na 10 min. W tym czasie zmiel mięso dorsza 2-3 razy, osobno zmiel słoninę z cebulą i czosnkiem.
2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do słoniny.
3. Chleb wyjmij z mleka, nie wyciskaj, dodaj do zmielonej ryby, wbij jaja.
4. Masę rybną wymieszaj ze wszystkimi składnikami, trochę posól, dodaj ulubione przyprawy, ponownie zmiel, aby masa na kotlety była jednorodna.
5. Zwilż dłonie w zimnej wodzie, uformuj piętnaście kulek i spłaszcz. Luźno ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz na środkowej półce ok. pół godziny.

2024-11-12 12:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł ks. Tomasz Burghardt

2025-04-17 15:01

https://ostfriesland.parafialnastrona.pl/wydarzenia-i-galerie

16 kwietnia zmarł ks. Tomasz Burghardt. Kapłan zmarł w 59 roku życia oraz 31. roku kapłaństwa.

Kapłan urodził się 26 lipca 1965 roku we Wrocławiu. Święcenia kapłańskie przyjął 22 maja 1993 roku z rąk kard. Henryka Gulbinowicza. Po święceniach został skierowany na swoją pierwszą placówkę wikariuszowską do parafii pw. Podwyższenia Krzyża św. w Środzie Śląskiej [1993-1996], następnie był wikariuszem w parafii pw. św. Franciszka z Asyżu we Wrocławiu [1996-1997], by następnie trafić do parafii pw. Narodzenia NMP w Lądku Zdrój [1997-2000]. Kolejna placówką wikariuszowską była parafia pw. św. Józefa w Bierutowie [2000-2001] oraz parafia pw. św. Karola Boromeusza w Wołowie [2001-2002]. W 2002 roku ks. Tomasz trafił do parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Oławie [2002-2005]. W latach 2005-2010 został mianowany dyrektorem Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Po 2010 roku pełnił posługę w Niemczech. Najpierw do 2013 roku w Polskiej Misji Katolickiej w Münster, a po 2013 roku aż do dziś był proboszczem w czterech katolickich niemieckojęzycznych Parafiach: Geeste, Dalum, Groß Hesepe i Osterbrock w Dekanacie Emsland Mitte oraz Duszpasterzem dla Katolików Języka Polskiego w Ostfriesland i Emsland.
CZYTAJ DALEJ

Łódź/ Policjanci odnaleźli matkę noworodka porzuconego w pustostanie na Bałutach

2025-04-17 12:03

[ TEMATY ]

policja

Karol Porwich/Niedziela

Policjanci ustalili, kim jest matka noworodka porzuconego w pustostanie na Bałutach w Łodzi. Ze względu na toczące się postępowanie, nie udzielają informacji na temat kobiety.

Żywego noworodka zapakowanego w reklamówkę razem z pępowiną i łożyskiem przypadkowy przechodzień znalazł we wtorek (15 kwietnia) wieczorem w pustostanie przy ul. Zgierskiej na Starych Bałutach w Łodzi.
CZYTAJ DALEJ

Jerozolima: celebracje Wielkiego Czwartku

W Wielki Czwartek w porannych godzinach w bazylice Bożego Grobu została odprawiona uroczysta koncelebrowana Eucharystia Wieczerzy Pańskiej. Podczas Mszy Świętej z udziałem nuncjusza apostolskiego, biskupów pomocniczych, licznych kapłanów i lokalnych chrześcijan oraz pielgrzymów łaciński patriarcha Jerozolimy kard. Pierbattista Pizzaballa dokonał ceremonii obmycia nóg dwunastu klerykom i pobłogosławił oleje święte.

W homilii kard. Pizzaballa zaprosił wszystkich do szkoły Wieczernika, „aby od Jezusa nauczyć się stylu bycia Jego uczniem”. Podkreślił trzy główne postawy na drodze pielgrzymowania w tym jubileuszowym roku nadziei. Są nimi świadomość powołania, decyzja działania oraz niesienie pocieszenia. „Pocieszać – powiedział – to znaczy postanowić pozostać razem, mimo wszystko.”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję