Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Smak na makaron

Makaron jest ulubionym daniem ludzi na całym świecie. Przeciętny Polak spożywa go w różnej postaci ok. 5 kg rocznie. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lasagne ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
*1 opakowanie makaronu lasagne
*1 pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
*3 ząbki czosnku
*opakowanie sera typu feta
*2 łyżki mąki
*1 łyżka masła
*1 szklanka mleka
*20 dag żółtego sera
*sól
*pieprz
*gałka muszkatołowa

Reklama

Wykonanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój go i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć płaty makaronu, gotuj minutę i wyjmij.
4. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj płaty makaronu, a na nie – warstwami – masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
5. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI :
*50 g makaronu ryżowego
*1 duży ogórek zielony
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*150 g szynki wędzonej w kawałku
*2 łyżki majonezu
*sól, pieprz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę.
4. Kukurydzę odcedź.
5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majonezem.

Cannelloni faszerowane mięsem

SKŁADNIKI:
*250 g makaronu suchego cannelloni (25 rurek)
*700 g mięsa mielonego
*1 cebula
*200 g pieczarek
*750 g pomidorów
*2 ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*papryka chili w proszku
*sól, pieprz
*olej
*250 g mozzarelli w kawałku
*świeże oregano lub natka pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 10 min.
2. Rurki napełnij farszem. Układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Podobnie postępuj z drugą warstwą makaronu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój na kawałki, zmiksuj na puree i wlej na patelnię. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez 10 min. Następnie sosem zalej makaron. Całość przykryj kawałkami mozzarelli.
5. Danie zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Na koniec udekoruj listkami oregano lub natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:
*300 g makaronu tagliatelle
*2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 400 g)
*1 mała cukinia (ok. 400 g)
*1/2 cebuli
*1 ząbek czosnku
*1,5 łyżeczki curry
*1 łyżka sosu sojowego
*sól, pieprz do smaku
*4 łyżki oleju do smażenia
*100 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody na później. Makaron odcedź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
3. Młodą cukinię ze skórą pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka. Przypraw solą i pieprzem i 1 łyżeczką curry.
5. Jak mięso się przesmaży, dodaj pokrojoną cukinię i smaż do czasu, aż zmięknie.
6. Na koniec dodaj wodę odlaną z makaronu, śmietankę, pozostałe curry, sos sojowy.
7. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
8. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

2024-10-15 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dziś 1 maja, wspomnienie św. Józefa, robotnika

[ TEMATY ]

św. Józef

Ks. Waldemar Wesołowski/Niedziela

Obraz św. Józefa, patrona parafii

Obraz św. Józefa, patrona parafii

1 maja Kościół katolicki obchodzi wspomnienie św. Józefa, robotnika. Do kalendarza liturgicznego weszło ono w 1955 roku. Św. Józef jest patronem licznych stowarzyszeń i zgromadzeń zakonnych noszących jego imię. Jest także patronem cieśli, stolarzy, rzemieślników, kołodziei, inżynierów, grabarzy, wychowawców, podróżujących, wypędzonych, bezdomnych, umierających i dobrej śmierci.

1 maja 1955 roku zwracając się do Katolickiego Stowarzyszenia Robotników Włoskich papież Pius XII proklamował ten dzień świętem Józefa rzemieślnika, nadając w ten sposób religijne znaczenie świeckiemu, obchodzonemu na całym świecie od 1892 r., świętu pracy. W tym dniu Kościół pragnie zwrócić uwagę na pracę w aspekcie wartości chrześcijańskich.
CZYTAJ DALEJ

Bolesna Królowa Polski. Rocznica objawień Matki Bożej Licheńskiej

[ TEMATY ]

Licheń

Sanktuarium M.B. w Licheniu

Mijały niespokojne lata. Nadszedł rok 1850. W pobliżu obrazu zawieszonego na sośnie zwykł wypasać powierzone sobie stado pasterz Mikołaj Sikatka. Temu właśnie człowiekowi objawiła się trzykrotnie Matka Boża ze znanego mu grąblińskiego wizerunku.

MARYJA I PASTERZ MIKOŁAJ Mijały niespokojne lata. Nadszedł rok 1850. W pobliżu obrazu zawieszonego na sośnie zwykł wypasać powierzone sobie stado pasterz Mikołaj Sikatka. Znający go osobiście literat Julian Wieniawski tak pisał o nim: „Był to człowiek wielkiej zacności i dziwnej u chłopów słodyczy. Bieluchny jak gołąb, pamiętał dawne przedrewolucyjne czasy. Pamiętał parę generacji dziedziców i rodowody niemal wszystkich chłopskich rodzin we wsi. Żył pobożnie i przykładnie, od karczmy stronił, w plotki się nie bawił, przeciwnie – siał dookoła siebie zgodę, spokój i miłość bliźniego”.
CZYTAJ DALEJ

Abp Zieliński podczas ingresu: pozostaję do waszej dyspozycji

2025-05-01 12:58

[ TEMATY ]

Abp Zbigniew Zieliński

PAP/Jakub Kaczmarczyk

Teraz staję tu w Poznaniu i proszę o przyjęcie mnie do swojego grona, a jak powiedziałem w Koszalinie, tak i tu w Poznaniu, rozpoczynając posługę w archidiecezji, powtarzam: «Pozostaję do Waszej dyspozycji». Jak mówi się w moim rodzinnym mieście: Nec temere nec timide - bez zuchwałości, ale i bez lęku - powiedział podczas ingresu do katedry poznańskiej abp Zbigniew Zieliński.

„Staję dziś pośród Was, by z woli Papieża Franciszka podjąć posługę w archidiecezji poznańskiej. Dokonuje się to uroczyście poprzez tą celebrację Mszy świętej i wpisany w nią ingres do tej szacownej bazyliki archikatedralnej - matki kościołów naszej archidiecezji i zarazem najstarszej katedry w Polsce (968) siedziby pierwszego misyjnego biskupa Polski Jordana oraz miejsca pochówku pierwszych władców Polski, Mieszka I i Bolesława Chrobrego” - mówił abp Zieliński.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję