Autor nieco przewrotnie podkreśla, że dzikie zioła, chwasty i leśne pokarmy uzależniają. W pewnym sensie tak, bo po ich przyrządzeniu i skosztowaniu odkryjemy fenomenalne nowe smaki w naszej kuchni. Wielu nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jaki potencjał skrywają lasy. W lesie sezon piknikowy trwa cały rok, a jak mądrze i z pożytkiem dla naszego zdrowia korzystać z jego dobrodziejstw, podpowiada autor książki Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni. Piotr Ciemny jest pasjonatem dzikich ziół, porzucił profesjonalną kuchnię z gwiazdkami Michelin na rzecz tej dzikiej.
„Dary natury nic nie kosztują, rosną przez cały rok i są dla nas dostępne bez większych ograniczeń. Warto jednak pamiętać, żeby z tego nadmiaru nie stracić głowy i na pierwszym miejscu zawsze stawiać dobro przyrody” – zauważa autor. Jego książka jest jasnym i wnikliwym przewodnikiem po świecie lasów. Nie ograniczył się on do wymienienia darów natury i tego, co mogą nam zaoferować. Przedstawia leśny savoir-vivre, przybliża charakterystykę lasów i to, co w nich można zbierać, a nawet podpowiada, jak się zachować, gdy spotkamy dzika – te dodatki są raczej niespotykane w innych książkach kucharskich.
W książce znajdziemy przepisy, które zrewolucjonizują niejedną kuchnię i otworzą nasze kubki smakowe na nowe doznania. Chimichurri z gwiazdnicą pospolitą, grillowana sałata z kwiatami lipy, szarpane boczniaki BBQ czy oliwki z zielonych mirabelek (miraliwki) to niektóre z przepisów, które pozwolą nam inaczej spojrzeć na dary natury znajdujące się wokół nas. Leśne gotowanie to niewątpliwie „najsmaczniejsza” książka roku.
Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Piotr Ciemny
Wydawnictwo: Znak
Do nabycia w Księgarni „Niedziela”
Pomóż w rozwoju naszego portalu