Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pełna zdrowia żurawina

Na co pomaga żurawina? W jaki sposób ją stosować? Czy dla wszystkich jest zdrowa?

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Żurawina wielkoowocowa należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie dziko. Choć najczęściej spotykana jest żurawina suszona, to warto również spożywać ją w formie świeżej.

Te małe czerwone kulki są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Są polecane osobom będącym na dietach redukcyjnych, gdyż 100 g owoców ma zaledwie 45 kcal. Poza tym żurawina zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Jest również źródłem witamin: A, C, E oraz B12. Znajdziemy w niej związki mineralne takie jak: potas, sód, selen, a także luteinę oraz beta-karoten. Największą rolę odgrywają jednak polifenole: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilbeny. Zostało udowodnione, że zawarte w żurawinie polifenole korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, zachowując integralność bariery nabłonkowej jelita oraz łagodząc dysbiozę związaną z otyłością i ze stanami zapalnymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawarte w owocach żurawiny flawonoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zapobiegają utlenianiu cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, a tym samym ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.

Żurawinie przypisuje się działanie antybakteryjne oraz ochronne przed Helicobacter pylori, której wystąpienie może się przyczynić do zachorowania na raka żołądka.

Żurawina najczęściej kojarzona jest z układem moczowym. Jej owoce wykazują pozytywny wpływ na bakterie Escherichia coli, które wywołują zakażenie dróg moczowych. Jedne z przeprowadzonych badań wykazały, że żurawina pobudza pracę nerek oraz zwiększa częstotliwość oddawania moczu. Z kolei inne badania kliniczne dowiodły, że spożywanie soku z żurawiny zmniejszyło o blisko 20% nawroty infekcji dróg moczowych u kobiet. Ponadto spożywanie 500 ml soku na dobę powoduje wzrost o 30% poziomu witaminy C w surowicy krwi. W związku z tym żurawina powinna być stosowana w zapaleniu pęcherza oraz w łagodnych zakażeniach układu moczowego.

Mimo że spożywanie żurawiny daje wiele korzyści, należy również wspomnieć o przeciwwskazaniach do jej stosowania. Żurawinę oraz produkty z jej zawartością powinni ograniczyć ci, którzy muszą unikać szczawianów – osoby z kamieniami nerkowymi oraz z osteoporozą. Wynika to z faktu, że owoce żurawiny mogą wchodzić w interakcję z lekami. Chęć włączenia żurawiny do diety osoby te powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

2024-03-19 13:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ozon – rewolucja w hodowli zwierząt?

Niedziela Ogólnopolska 41/2016, str. 54

[ TEMATY ]

zdrowie

Paolo Garbelli

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Z dr. Paolem Garbellim – włoskim weterynarzem i hodowcą – rozmawia Włodzimierz Rędzioch

Doktor Paolo Garbelli, weterynarz i hodowca świń, przez wiele lat zadawał sobie pytanie: jaki sens ma skupianie się jedynie na leczeniu chorób człowieka, jeżeli nie przykładamy dostatecznej wagi do dbałości o jakość żywności? A w przypadku mięsa jego jakość jest o wiele wyższa, gdy ograniczamy stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt. Oczywiście, w pracy hodowcy ważny jest również zysk, ale jak mówi dr Garbelli: – O uczciwym zysku można mówić wtedy, gdy dokłada się również starań, aby nie wyrządzać szkód w środowisku naturalnym ani nie szkodzić zdrowiu ludzkiemu. O to właśnie prosi papież Franciszek w encyklice „Laudato si’ ”. Doktor Garbelli przez 11 lat pracował jako lekarz weterynarii – dbał o koty, psy i inne zwierzęta swoich klientów. W 2001 r. postanowił zająć się hodowlą świń do produkcji szynki parmeńskiej i szynki San Daniele. Jako hodowca był zaniepokojony nadmiernym stosowaniem antybiotyków w leczeniu i karmieniu zwierząt, ponieważ coraz bardziej zwiększająca się oporność bakterii na antybiotyki, która występuje u ludzi, daje się odnotować również u zwierząt. Jednym z najbardziej palących problemów dla hodowców trzody chlewnej, drobiu, owiec i bydła jest coraz powszechniejsze stosowanie substancji chemicznych i antybiotyków do zwalczania infekcji, wirusów i chorób, które zagrażają zwierzętom hodowlanym. Nawet zwykłe choroby zakaźne nie są zwalczane za pomocą poprawy techniki hodowli – nadużywa się w tym celu antybiotyków. A to wiąże się nie tylko ze wzrostem kosztów, ale również z obawą o zawartość tych substancji w mięsie, które jest sprzedawane i konsumowane. Doktor Paolo Garbelli starał się zmniejszyć do minimum stosowanie antybiotyków w celu produkcji zdrowszego mięsa i poprawy warunków życia zwierząt. Wśród metod stosowanych przez niego jest również wykorzystywanie ozonu.
CZYTAJ DALEJ

Iga Świątek wygrywa i jest już w czwartej rundzie Wimbledonu

Iga Świątek awansowała do czwartej rundy wielkoszlemowego turnieju na trawiastych kortach Wimbledonu. Rozstawiona z numerem ósmym tenisistka pewnie pokonała Amerykankę Danielle Collins 6:2, 6:3. Jej kolejną rywalką w Londynie będzie Dunka Clara Tauson.

Świątek rozegrała w sobotę bardzo dobre spotkanie. Polka od początku do końca kontrolowała wydarzenia na korcie. Grała spokojnie, precyzyjnie i nie podejmowała niepotrzebnego ryzyka. Natomiast 54. w światowym rankingu Collins wyjątkowo często się myliła.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do watykańskiego czasopisma bezdomnych

2025-07-05 19:28

[ TEMATY ]

Watykan

Papież Leon XIV

czasopismo bezdomnych

Vatican Media

Ojciec Święty skierował krótkie przesłanie z okazji 3. rocznicy powstania „L’Osservatore di Strada”, dodatku do watykańskiego dziennika, który jest redagowany przy współudziale ludzi ubogich i bezdomnych. „Wasza praca jest ważna, ponieważ pomaga nam pamiętać, że świat należy postrzegać również z perspektywy ulicy” - napisał Leon XIV.

Zmienić punkt widzenia
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję