Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dieta na dobry humor

Nastrój poprawić nam mogą: słońce, spacer, zimny prysznic, taniec oraz jedzenie produktów, które podnoszą poziom endorfin i wpływają na nasze samopoczucie.

Niedziela Ogólnopolska 7/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Produkty na poprawę nastroju:

Czekolada wysokiej jakości, dzięki zawartości kakao, w którym znajdziemy spore ilości magnezu, zadziała pozytywnie na nasz mózg. Ważne, aby czekolada miała obniżoną zawartość cukru lub była przygotowana w domu w najprostszy sposób.

Orzechy, migdały są świetnym źródłem wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega3, które są doskonałym paliwem dla mózgu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Miód jest kolejnym pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest jednym z najbardziej kompletnych pokarmów na świecie, zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, który wspomaga syntezę serotoniny – hormonu szczęścia.

Szpinak nie tylko dodaje sił, jak słynnemu Popeye’owi, ale również dostarcza kwasu foliowego, którego odpowiednie wysycenie w organizmie zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co z kolei podnosi nastrój.

Jajka są bogactwem aminokwasów, które są niezbędne do produkcji serotoniny. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać potencjał jajek i skorzystać z wielu cennych witamin, minerałów i związków, które one zawierają, należy je spożywać jak najmniej przetworzone. Ważne, aby żółtko było mało ścięte, półpłynne, a nawet surowe w formie kogla-mogla z wartościowymi dodatkami.

Czekolada domowa

Reklama

SKŁADNIKI :
*szklanka wody (200 ml)
*3 garście (150 g) suszonych daktyli bez pestek
*12 łyżek (150 g) oleju kokosowego
*2 garście (100 g) ulubionych orzechów bez łupin
*2 łyżki (20 g) gorzkiego kakao
*2 łyżki (30 g) jagód goi

Wykonanie:
1. Olej wyjmij z lodówki, aby zmiękł.
2. Daktyle zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
3. Daktyle odsącz, zmiksuj i dodaj do nich miękki olej kokosowy oraz kakao. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodaj orzechy, jagody i ponownie wymieszaj.
5. Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce się połączyć z pozostałymi składnikami, czekoladę należy wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
6. Czekoladę wyjmij, wymieszaj i wylej do podłużnej foremki o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz. 8. Pokrój na kawałki, przechowuj w lodówce.

Koktajl na dobry nastrój

SKŁADNIKI :
*woda
*2 garści szpinaku
*1 banan
*1/2 pomarańczy
*1 łyżka miodu
*1 łyżka owoców granatu

Wykonanie:
1. Owoce obierz ze skórki.
2. Wszystkie produkty połącz ze sobą i zblenduj na gładki koktajl. Dodaj tyle wody, ile potrzeba do uzyskania gęstości, jaką lubisz.
3. Udekoruj koktajl świeżymi pestkami granatu.

Galaretka malinowa z mascarpone

SKŁADNIKI:
*1 galaretka malinowa
*250 g malin (ew. inne owoce)
*250 g serka mascarpone
*250 g śmietany kremówki 30%
*2 łyżki cukru pudru

Reklama

Wykonanie:
1. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
2. Owoce przełóż do kieliszków (kilka zostaw do dekoracji) i zalej wystudzoną galaretką. Ustaw w lodówce przechylone i zostaw do stężenia.
3. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Przełóż do kieliszków z galaretką. Wierzch udekoruj odłożonymi malinami.

Miska zdrowia

SKŁADNIKI:
*2 jajka
*kilka różyczek brokułu
*pół szklanki suchej komosy ryżowej
*puszka ciecierzycy
*garść surowej czerwonej kapusty
*dojrzałe awokado
*pęczek rzodkiewki
*1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
* szczypta chili
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 łyżka octu
*sól i pieprz do smaku
sos:
*1 łyżka soku z pomarańczy
*1 łyżeczka pasty tahini
*2 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC bez termoobiegu. Odcedź ciecierzycę z zalewy, zalej oliwą i wymieszaj z przyprawami. Wyłóż na blaszkę i piecz 25-30 min.
2. Komosę ryżową przepłucz na sitku pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą ponad 1 cm i gotuj, aż woda wyparuje.
3. Jajka gotuj ok. 6 min, następnie włóż do zimnej wody. Obierz ze skorupek i włóż do ciepłej wody, aby nie wystygły.
4. Poszatkuj drobno kapustę, dodaj do niej szczyptę soli i octu i ugnieć, aby zmiękła.
5. Brokuł ugotuj na parze.
6. Przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki i ubij trzepaczką.
7. Na dwa talerze rozłóż komosę ryżową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, brokuł, upieczoną ciecierzycę, po pół awokado, czerwoną kapustę i jajka przekrojone na pół.
8. Przed podaniem polej sosem pomarańczowym.

2024-02-13 13:57

Oceń: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Eliksir zdrowia po zimie

Najwyższy czas, abyśmy wzięli się za siebie i oczyścili na wiosnę organizm!

Sok z brzozy od wieków był spożywany przez ludy Europy Północnej na początku wiosny w celu odnowy i wzmocnienia organizmu po zimie. Kiedyś ludzie gromadami wybierali się do lasu w celu pozyskania tego cennego soku. Nasi przodkowie nazywali sok z brzozy oskołą, bzowiną. Dawali sok dzieciom i nastolatkom, żeby lepiej się rozwijały, dorosłym, aby dodać im energii po długiej zimie, starszym, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Uzupełniali w ten sposób w organizmie niedobory wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, jak również dostarczali witamin. Tym samym wzmacniali siły fizyczne i psychiczne. I szybko odczuwali przypływ siły i energii.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Szarbela

[ TEMATY ]

św. Charbel

św. Charbel Makhlouf

Szarbel Makhlouf

św. Szarbel

Mat.prasowy

Nowennę można rozpocząć w dowolnym czasie. Uroczyście jest odprawiana w klasztorze w Annai jako przygotowanie do trzeciej niedzieli lipca, głównej uroczystości poświęconej świętemu Szarbelowi, na pamiątkę jego święceń kapłańskich 23 lipca 1859 roku.

Przedstawiajmy swe intencje miłosiernemu Bogu za wstawiennictwem świętego Szarbela. Odprawiających ją zachęca się do codziennej Komunii Świętej.
CZYTAJ DALEJ

Młodzież z diecezji bydgoskiej na Jubileuszu Młodych we Włoszech

2025-07-27 19:11

Diecezja bydgoska

Grupa młodych pielgrzymów z diecezji bydgoskiej wyruszyła w niezwykłą podróż, by wziąć udział w Jubileuszu Młodych we Włoszech - wydarzeniu gromadzącym młodzież z całego świata, by wspólnie modlić się, dzielić wiarą i doświadczać wspólnoty Kościoła. Pielgrzymka rozpoczęła się z wtorku 22 na środę 23 lipca.

- Z niecierpliwością i modlitwą w sercach wyruszyliśmy w kierunku pierwszego przystanku - urokliwej Werony. Zaraz po przyjeździe uczestniczyliśmy w Eucharystii, powierzając Bogu całą naszą drogę oraz intencje, które zabraliśmy ze sobą z Polski - mówi ks. Henryk Stippa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję