Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ostra jazda w kuchni

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.

Zachowaj ostrożność

W przypadku stanów zapalnych żołądka, choroby wrzodowej ostre przyprawy mogą nasilać ból oraz dyskomfort. Będą również potęgowały stany zapalne skóry i trądzik różowaty. Nasilają one także alergie. Szczególną ostrożność należy zachować podczas stosowania imbiru, jeśli jesteśmy uczuleni na pyłki roślin zielonych, gdyż kłącze może spowodować objawy alergii kontaktowej lub wziewnej, rzadziej pokarmowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Walory zdrowotne

Reklama

Kurkumina jako substancja czynna znajdująca się w kurkumie wykazuje działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, antynowotworowe, ochronne dla przewodu pokarmowego. Imbir natomiast ma działanie rozgrzewające – dzięki temu pobudza krążenie; poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe; obniża poziom cukru; ma działanie przeciwzapalne – sprawdzi się w przypadku zapalenia oskrzeli i stawów; działanie przeciwwymiotne – redukuje nudności u kobiet w ciąży, u osób z chorobą lokomocyjną i podczas chemioterapii, której często towarzyszą mdłości; działanie przeciwbólowe – sprawdzi się w migrenowych bólach głowy oraz bólach menstruacyjnych; ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Chilli con carne

SKŁADNIKI :
*400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka
*2 zielone papryki
*1 czerwona papryka
*1 cebula
*1 puszka kukurydzy
*1 puszka czerwonej fasoli
*1 puszka pomidorów w puszce
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*2 łyżeczki ostrej papryki
*2 łyżeczki kuminu
*1 łyżeczka chilli w proszku
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
2. Dodaj posiekane cebulę i papryki i smaż przez kilka minut.
3. Dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory w puszce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kumin i chilli w proszku i dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Chilli con carne jest gotowe do podania. Można podawać z ryżem lub pieczonymi tostami.

Nalewka z kapsaicyny wspierająca niszczenie komórek nowotworowych

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ostrej papryki
*1,5 l oleju lnianego nierafinowanego

Reklama

Wykonanie:
1. Obmyj i pokrój paprykę na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi – połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyj ręce, uważaj, aby nie dotknąć oka lub miejsc intymnych).
2. Zalej ją w słoiku 1,5 l oleju szlachetnego, najlepiej lnianego.
3. Odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając.
4. Zlej płyn do butelki. Używaj 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty.
5. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości.

Żeberka na ostro z grilla

SKŁADNIKI:
*1 cebula
*3 liście laurowe
*240 g ketchupu
*110 g miodu
*80 ml octu balsamicznego
*3 łyżeczki musztardy
*szczypta pieprzu czarnego
*4 ząbki czosnku
*125 g sosu sojowego
*1 łyżeczka pieprzu czarnego, ziarnistego

Wykonanie:
1. Żeberka zalej wodą, obgotuj (ok. 30 min), dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmij żeberka, wystudź, a wywar wykorzystaj do ugotowania np. zupy.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do sporej miski lub szczelnego worka włóż żeberka, dodaj marynatę i dokładnie obtocz w niej żeberka.
3. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko otrząśnij z jej nadmiaru, ułóż na patelni grillowej lub grillu i smaż, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zrumieni

Curry wieprzowe po indyjsku

SKŁADNIKI:
*1 kg łopatki wieprzowej
*200 g czerwonej papryki
*250 g cebuli
*150 g marchwi
*2-3 ząbki czosnku
*2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala (są dostępne gotowe mieszanki przypraw)
*2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
*2-3 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sok z 1/2 limonki
*szczypta płatków chilli
*sól i pieprz do smaku
*150 g jogurtu naturalnego
*natka pietruszki lub kolendry do posypania

Wykonanie:
1. Mięso natrzyj przyprawą curry i obsmażaj partiami na 2 łyżkach oliwy, by zamknąć jego pory.
2. Warzywa pokrój niezbyt drobno i przełóż do naczynia razem z mięsem. Dopraw papryką, chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlej 1/2 szklanki wody i duś w wolnowarze do miękkości. Curry można też przyrządzić tradycyjnie na kuchence lub w piekarniku. W tym celu najlepiej użyj garnka z grubym dnem i duś na najmniejszym ogniu do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3. Gdy mięso jest już miękkie, dopraw je do smaku. Całość zagęść jogurtem naturalnym i przed podaniem posyp natką pietruszki.

2024-01-16 12:54

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Placki babci Anieli

Polecamy przepis na szybkie i smaczne placki z jabłkami. Przepis nadesłał p. Mariusz Cicharski, Pękoszów, parafia Kotla z diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. Zachęcamy Czytelników do przesyłania własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania do naszej rubryki kulinarnej. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.

0,5 kg mąki tortowej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 i ½ łyżeczki sody 1 l maślanki 3 jabłka cukier puder olej do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Kard. Dziwisz: Franciszek w Krakowie modlił się nad ranem i sam prał skarpetki

2025-04-24 07:20

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

fot. Marcin Mazur

Podczas Światowych Dni Młodzieży w 2016 roku Papież Franciszek mieszkał w pałacu biskupim przy ul. Franciszkańskiej 3. Każdego ranka wstawał o świcie, kiedy jeszcze wszyscy spali, chodził po korytarzu i się modlił. Brał swoje ubrania, skarpetki do łazienki i tam je prał – ujawnił kard. Stanisław Dziwisz w rozmowie z Vatican News.

Kardynał Dziwisz przebywa w Rzymie na uroczystościach związanych z pochówkiem zmarłego w Poniedziałek Wielkanocny Papieża Franciszka. W środę uczestniczył w przeniesieniu ciała Franciszka z Domu Świętej Marty do Bazyliki Świętego Piotra, gdzie wierni do piątku będą się modlić przy trumnie Franciszka i oddawać hołd zmarłemu papieżowi.
CZYTAJ DALEJ

Rok Pojednania obfity w wydarzenia

2025-04-24 22:02

ks. Łukasz Romańczuk

Uczestnicy konferencji

Uczestnicy konferencji

Wrocław: Podczas konferencji prasowej w Centrum Historii Zajezdnia podano wydarzenia związane z Rokiem 2025 we Wrocławiu - Rokiem Pojednania.

W świętowanie włączyła się Archidiecezja Wrocławska oraz Miasto Wrocław, a wydarzenia dostosowane są do różnych grup wiekowych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję