Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Czosnek – remedium na wiele schorzeń

Dzięki swoim właściwościom idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Niedziela Ogólnopolska 49/2023, str. 54

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czosnek pospolity jest uważany za jedną z najwcześniej udomowionych roślin. Na polskim rynku jest dostępny przez cały rok.

Świeże główki czosnku zawierają 40% suchej masy, z czego 32% to węglowodany, 6,5% – białko, a 4% – błonnik pokarmowy. Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości: potasu, żelaza, fosforu i cynku. Gdy chodzi o zawartość witamin, to w czosnku znajdziemy najwięcej witaminy C. Czosnek – w przeciwieństwie do innych warzyw – ma wysoką wartość energetyczną. Nie jest to jednak powód do zmartwień z uwagi na fakt, że spożywamy go w niewielkich ilościach – zwykle zjadamy maksymalnie jeden ząbek, który dostarcza ok. 7 kcal.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu patogenów. Jest warzywem szczególnie zalecanym w okresie wzmożonych przeziębień. Kluczowym składnikiem czosnku jest allina. Jest to składnik biologicznie aktywny, dzięki któremu czosnek wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Związek ten znajduje się w całej roślinie, jednak największe jego ilości są w ząbkach. W momencie spożycia rozdrobnionego czosnku – czy to na skutek przeciśnięcia przez praskę, czy gryzienia – allina zamienia się w allicynę. Ta z kolei przekształca się w inne związki, które nadają czosnkowi właściwości lecznicze. Wpływ czosnku na infekcje jesienno-zimowe został potwierdzony badaniami. Ich wyniki wskazują na znaczny spadek liczby infekcji u osób spożywających czosnek. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które wspierają mechanizmy obronne organizmu, czosnek może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji starczej.

Udowodniono również wpływ czosnku na obniżenie poziomu ciśnienia we krwi oraz potwierdzono, że wykazuje on działanie hipolipemizujące. Ponadto czosnek może okazać się pomocny przy detoksykacji metali ciężkich z organizmu.

Na podstawie analizy wyników badań można z pewnością stwierdzić, że czosnek wykazuje wiele korzystnych działań. Przede wszystkim jest skuteczny w walce z infekcjami i z tego powodu jest zalecany zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto włączyć czosnek do diety. Idealnie pasuje do wielu dań, np. sosów czy mięs.

2023-11-28 12:21

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ozon – rewolucja w hodowli zwierząt?

Niedziela Ogólnopolska 41/2016, str. 54

[ TEMATY ]

zdrowie

Paolo Garbelli

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Z dr. Paolem Garbellim – włoskim weterynarzem i hodowcą – rozmawia Włodzimierz Rędzioch

Doktor Paolo Garbelli, weterynarz i hodowca świń, przez wiele lat zadawał sobie pytanie: jaki sens ma skupianie się jedynie na leczeniu chorób człowieka, jeżeli nie przykładamy dostatecznej wagi do dbałości o jakość żywności? A w przypadku mięsa jego jakość jest o wiele wyższa, gdy ograniczamy stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt. Oczywiście, w pracy hodowcy ważny jest również zysk, ale jak mówi dr Garbelli: – O uczciwym zysku można mówić wtedy, gdy dokłada się również starań, aby nie wyrządzać szkód w środowisku naturalnym ani nie szkodzić zdrowiu ludzkiemu. O to właśnie prosi papież Franciszek w encyklice „Laudato si’ ”. Doktor Garbelli przez 11 lat pracował jako lekarz weterynarii – dbał o koty, psy i inne zwierzęta swoich klientów. W 2001 r. postanowił zająć się hodowlą świń do produkcji szynki parmeńskiej i szynki San Daniele. Jako hodowca był zaniepokojony nadmiernym stosowaniem antybiotyków w leczeniu i karmieniu zwierząt, ponieważ coraz bardziej zwiększająca się oporność bakterii na antybiotyki, która występuje u ludzi, daje się odnotować również u zwierząt. Jednym z najbardziej palących problemów dla hodowców trzody chlewnej, drobiu, owiec i bydła jest coraz powszechniejsze stosowanie substancji chemicznych i antybiotyków do zwalczania infekcji, wirusów i chorób, które zagrażają zwierzętom hodowlanym. Nawet zwykłe choroby zakaźne nie są zwalczane za pomocą poprawy techniki hodowli – nadużywa się w tym celu antybiotyków. A to wiąże się nie tylko ze wzrostem kosztów, ale również z obawą o zawartość tych substancji w mięsie, które jest sprzedawane i konsumowane. Doktor Paolo Garbelli starał się zmniejszyć do minimum stosowanie antybiotyków w celu produkcji zdrowszego mięsa i poprawy warunków życia zwierząt. Wśród metod stosowanych przez niego jest również wykorzystywanie ozonu.
CZYTAJ DALEJ

Papież do biskupów włoskich: Kościół potrzebuje stale się odnawiać

2025-11-20 13:08

[ TEMATY ]

Asyż

Leon XIV

Vatican News

Do postępowania w duchu synodalności i kolegialności oraz stałego odnawiania Kościoła wezwał Leon XIV w przemówieniu do włoskich biskupów zgromadzonych w Asyżu na 81. Zgromadzeniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Włoch. Trzeba „nauczyć się odchodzić”. Dobrze, aby przestrzegano normy 75 lat jako wieku zakończenia posługi biskupów diecezjalnych, a tylko w przypadku kardynałów można rozważyć kontynuację posługi, ewentualnie na kolejne dwa lata – wskazał Papież.

Wojciech Rogacin – Watykan
CZYTAJ DALEJ

Uwolniono dwóch kapłanów katolickich na Białorusi

2025-11-20 17:54

[ TEMATY ]

Białoruś

kapłani

uwolnienie zakładników

Konferencja Episkopatu Białorusi

Konferencja Episkopatu Białorusi w komunikacie Biura Prasowego dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do uwolnienia z kolonii karnej uwięzionych kapłanów: księdza Henryka Okołotowicza oraz ojca Andrzeja Juchniewicza OMI.

Uwolnieni zostali ojciec Henryk Okołotowicz, proboszcz parafii św. Józefa w Wołożynie, oraz ojciec Andrzej Juchniewicz ze zgromadzenia Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej (OMI), posługujący w diecezjalnym sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej w Szumilinie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję