Udowodniono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w leczeniu bielactwa. Nie są one syntetyzowane w organizmie. Niestety, badania wykazały, że wystarczające spożycie kwasów tłuszczowych odnotowano jedynie u blisko 10% badanych, a spożycie kwasów EPA i DHA odnotowano tylko u ok. 13% badanych kobiet i 9% mężczyzn. Korzystne działanie w profilaktyce czy też leczeniu bielactwa mają kwasy omega-3. Swoje korzyści wykazują ze względu na właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Odgrywają również istotną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego. Ta właściwość może być wykorzystywana w leczeniu depresji, która jest często wykrywana u osób z bielactwem. Produktami, w których znajdują się kwasy omega-3 – kwas ALA, są: oleje roślinne, orzechy i nasiona. W przypadku kwasów EPA i DHA są to: tłuste ryby morskie, owoce morza czy algi.
Gdy przegląda się wyniki opublikowanych badań, można potwierdzić fakt, że żywienie odgrywa istotną rolę w leczeniu bielactwa. Jedno z takich badań objęło grupę pięćdziesięciu osób. Z uczestnikami przeprowadzono 24-godzinne wywiady żywieniowe. Analizując wyniki, wyliczono wartość energetyczną oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych w diecie badanych. U 46% stwierdzono prawidłową masę ciała, u 31% nadwagę, a 23% z nich zmagało się z otyłością. Jeśli chodzi o całodzienną wartość energetyczną, była ona we wszystkich przypadkach zaniżona. Ilość spożywanego białka była powyżej normy EAR. Jednak mimo tego u 40% kobiet i 18% mężczyzn występowały jego niedobory. Największe niedobory to te tłuszcze – dotyczyło to ponad 93% kobiet i ponad 63% mężczyzn. Jeśli chodzi o węglowodany przyswajalne, to spożycie w badanej grupie było wyższe od normy EAR. Stwierdzono natomiast znaczny niedobór błonnika pokarmowego. Jedynie 20% kobiet i 37% mężczyzn wykazało jego normę. Dieta uboga w błonnik pokarmowy negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową, co może prowadzić do spadku produkcji korzystnych bakterii, a to zwiększa ryzyko występowania chorób zapalnych. Szczególnie bogate w błonnik pokarmowy są produkty zbożowe, owoce – zwłaszcza suszone, rośliny strączkowe i orzechy.
Żywienie osób zmagających się z bielactwem powinno być urozmaicone. Osoby chore powinny przede wszystkim zwracać uwagę na zawartość w diecie witamin z grupy B, zwłaszcza B9, B12, oraz witaminy D. Wskazane jest unikanie witaminy C i metali ciężkich. Dieta powinna obfitować w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, a także błonnik pokarmowy.
Ze względu na zagrożenie cukrzycą ciążową i innymi powikłaniami metabolicznymi stwierdzenie, że kobieta ciężarna powinna jeść za dwoje, jest już bardzo nieaktualne.
Dieta powinna być dobrze zbilansowana i odżywcza, bogata w pełnowartościowe białka, produkty mleczne, jaja, ryby (2 porcje w tygodniu), nasiona roślin strączkowych, dobre tłuszcze i węglowodany złożone. Zaleca się spożywanie takich produktów jak: chude mięso; ryby: łosoś, makrela, halibut, pstrąg; oleje; nasiona; orzechy; pełnoziarniste produkty zbożowe; świeże warzywa i owoce oraz ok. 2,3 l niegazowanych, niesłodzonych płynów. Jedne z ważniejszych składników diety lub jej suplementów to: kwas foliowy, EPA, DHA, witamina D, wapń, żelazo, jod.
Obraz św. Rity znajdziemy m.in. w kościele w Ropczycach
Tysiące wiernych i tysiące czerwonych róż. Tak co roku wierni obchodzą w Cascii (ok. 150 km na północ od Rzymu) rocznicę śmierci jednej z najbardziej popularnych włoskich świętych - Rity, patronki od spraw po ludzku beznadziejnych.
Chociaż żyła dawno, bo prawie sześć wieków temu, ludzie XX i XXI wieku wydają się na nowo odkrywać tę Świętą.
- Polecają się jej tak licznie, ponieważ sama przeżyła bardzo wiele i jest patronką wszystkich stanów: była przecież żoną, matką, wdową i zakonnicą - wyjaśnia przełożona Sióstr Augustianek z Cascii. - Przeżyła ból utraty zamordowanego przez wrogów męża i śmierć dwojga dzieci. Doświadczyła wiele goryczy - gdy początkowo odmówiono jej przyjęcia do zakonu i gdy doprowadzała do pojednania dwa skłócone ze sobą rody.
Jednak to, co po ludzku wydawało się niemożliwe, w jej życiu - dzięki wierze i poddaniu się woli Bożej - okazywało się wykonalne. 22 maja to dzień świąteczny w Cascii - mieście, w którym św. Rita została ochrzczona i przez 40 lat żyła jako augustianka. Wierni przygotowują się do tego dnia podczas nowenny i licznych nabożeństw. Świętu towarzyszą związane od wieków ze św. Ritą symbole, przede wszystkim róża. Uczestnicy uroczystości przynoszą te kwiaty na pamiątkę przekazywanego przez tradycję wydarzenia. Otóż św. Rita kilka miesięcy przed śmiercią, złożona ciężką chorobą, miała poprosić jedną z sióstr o przyniesienie z rodzinnego ogrodu róży. Był styczeń, więc zakonnicy to polecenie wydawało się niewykonalne. Jednak gdy przechodziła obok ogrodu, ze zdumieniem zauważyła świeżą kwitnącą różę, którą przyniosła umierającej.
Pierwsza biografia podkreśla, że ciało Świętej po śmierci - podobnie jak w przypadku innych stygmatyków - zaczęło wydawać woń róż.
Diakoni leżą krzyżem podczas litanii do Wszystkich Świętych – moment modlitwy i całkowitego zawierzenia Bogu w trakcie obrzędu święceń kapłańskich w katedrze świdnickiej.
W sobotę 24 maja br. o godz. 10.00 w katedrze świdnickiej odbędzie się uroczysta Msza święta, podczas której czterech diakonów naszej diecezji przyjmie święcenia kapłańskie.
Liturgii będzie przewodniczył bp Marek Mendyk, biskup świdnicki. Wszystkich wiernych, a zwłaszcza osoby życia konsekrowanego, kapłanów i młodzież, serdecznie zapraszamy do wspólnej modlitwy w intencji przyszłych prezbiterów.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.