WYKONANIE: Opłucz porzeczki (nie trzeba ich szypułkować). Przełóż do dużego garnka, wlej odrobinę wody i uparuj je pod przykryciem. Po 15 min prawie całkiem się rozpadną. Przetrzyj owoce przez sito (pamiętaj, że najwięcej pektyn jest w skórce). Zważ przecier i dodaj tyle cukru, ile waży. Ilość wydaje się spora, ale tylko wtedy aktywują się pektyny, które sprawią, że galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka nie będzie za słodka. Garnek z przecierem i cukrem postaw z powrotem na ogień i wymieszaj – przecier zrobi się klarowny. Poczekaj, aż się zagotuje, i gorący rozlewaj do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć. Słoiki same się zassą, a galaretka będzie się nadawała do spożycia przez wiele lat.
Latem możemy się cieszyć świeżymi owocami, które wzbogacają naszą dietę w wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych. Jednym z takich owoców, uważanym także za jeden z najzdrowszych, jest porzeczka.
Najpopularniejsza jest ta czarna, która jest bogata w różne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Czerwona porzeczka jest, podobnie jak czarna, choć w mniejszych ilościach, źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych. Czerwone porzeczki zawierają także witaminę K1 oraz są mniej kaloryczne niż te czarne, co może być istotne w przypadku osób będących na diecie.
W czasach, gdy słowo „wolność” jest odmieniane przez wszystkie przypadki, a jednocześnie coraz trudniej uchwycić jego prawdziwy sens, ks. Wojciech Węgrzyniak zaprasza czytelników do zatrzymania się i refleksji.
Jego najnowsza książka Wolność po Bożemu to nie tylko zbiór duchowych przemyśleń, ale przede wszystkim praktyczny przewodnik po jednej z najważniejszych wartości w życiu człowieka. Jak pisze autor – być może właśnie ta publikacja będzie impulsem do poszukiwania wolności w Twoim życiu.
Franciszek zadecydował, że nie będzie spędzał wakacji w papieskiej letniej rezydencji nad jeziorem Albano. Pałac Apostolski w Castel Gandolfo został udostępniony zwiedzającym dzięki Muzeom Watykańskim. Oprócz rezydencji papieskiej można tu obejrzeć aktualnie wystawę „Castel Gandolfo 1944”, która ma upamiętniać tragiczną zimę roku 1944 II wojny światowej, kiedy to amerykańskie lotnictwo zbombardowało Castel Gandolfo, gdzie zginęło ponad 500 osób.
W Pałacu Papieskim organizowane są również tymczasowe wystawy. Z okazji zbliżającego się Wielkiego Postu i Wielkanocy Muzea Watykańskie zorganizowały w Castel Gandolfo wystawę dwóch niezwykłych obrazów włoskiego Renesansu: „Opłakiwanie zmarłego Chrystusa” Giovanniego Belliniego, obraz sprowadzony na wystawę z Pinakoteki Watykańskiej, oraz mało znane dzieło Sodomy „Martwy Chrystus podtrzymywany przez aniołów” wypożyczone przez Arcybractwo Santa Maria dell'Orto w Rzymie.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.