Reklama

Z zakonnej kuchni

Obiad bez mięsa

Dania bezmięsne są dedykowane nie tylko wegetarianom. Smaczne jedzenie bez mięsa nada się na każdą okazję. Zwłaszcza w czasie Wielkiego Postu warto się pokusić o przygotowanie bezmięsnych potraw. Pozwoli to zregenerować nasz organizm, ale także będzie doskonałą okazją, by poznać nowe smaki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lazanie ze szpinakiem

Składniki:
opakowanie makaronu lazanie
pęczek świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
3 ząbki czosnku
opakowanie sera typu feta
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
sól, szczypta mielonego pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej
20 dag żółtego sera

Wykonanie:
Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Wsyp mąkę i wymieszaj – dosłownie chwilkę, aby mąka się nie przyrumieniła – po czym wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć płaty makaronu, gotuj 1 min i wyjmij. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj warstwami: płaty makaronu, masę szpinakowo-serową, makaron, sos beszamelowy – i tak do wyczerpania zapasów. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fiszburgery

Składniki:
kotlety rybne: 3 filety z ryby (dorsz, miruna lub mintaj)
1 marchewka
natka pietruszki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy
olej do smażenia
sos:
1/4 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
dodatkowo:
4 bułki z ziarnami
kilka liści sałaty lodowej i rukoli
3 pomidory
1 czerwona cebula

Wykonanie:
Filety przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj marchewkę startą na małych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Z masy uformuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor. Cebulę i ogórka drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj. Bułki przekrój, posmaruj sosem. Na każdej połówce ułóż sałatę, kotlet, pomidor i pokrojoną cebulę. Przykryj drugą połówką. Burgery podawaj ciepłe

2022-03-08 13:41

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Udka faszerowane mięsem mielonym

Składniki: 5 udek z kurczaka 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego oliwa z oliwek sól pieprz
CZYTAJ DALEJ

Kim są kobiety w bieli obecne na inauguracji pontyfikatu Leona XIV?

2025-05-19 10:18

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

kobiety w bieli

inauguracja pontyfikatu

Hello Fotografia

Kobiety w bieli obecne na inauguracji pontyfikatu Leona XIV

Kobiety w bieli obecne na inauguracji pontyfikatu Leona XIV

18 maja, w piękne wiosenne przedpołudnie Leon XIV odprawił Mszę św. inaugurującą jego pontyfikat. O wadze tego wydarzenia świadczy fakt, że w liturgii na placu św. Piotra uczestniczyło ponad 150 delegacji państwowych z całego świata. A wśród nich kilka "niestandardowo" - jak na tę okoliczność - ubranych kobiet. Jakie znaczenie miał ich biały strój?

Sektor po lewej stronie ołtarza zajęli kardynałowie i biskupi, natomiast sektor po prawej stronie był zarezerwowany dla delegacji państwowych. Szczególnie liczne były delegacje państw związanych z Leonem XIV: Włochy – Papież jest Biskupem Rzymu; Stany Zjednoczone, gdyż Papież Prevost jest obywatelem amerykańskim; Peru - Robert Prevost przez wiele lat pracował w Peru, gdzie był biskupem diecezji Chiclayo. W zdecydowanej większości osoby, które wypełniły sektor delegacji państwowych były ubrane na czarno, dlatego tym bardziej rzucały się w oczy białe suknie kilku kobiet zasiadających w pierwszym rzędzie.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kard. Parolin ujawnia motywy wyboru Leona XIV

„Wysłuchaliśmy głosu Ducha Świętego, aby wybrać człowieka przeznaczonego do przewodzenia Kościołowi powszechnemu, następcę Piotra, biskupa Rzymu” Tymi słowami rozpoczyna się przedmowa kardynała Pietro Parolina, do książki „Leone XIV. La via disarmata e disarmante” („Leon XIV. Droga nieuzbrojona i rozbrajająca”), opublikowanej dzisiaj przez wydawnictwo San Paolo i napisanej przez włoskiego dziennikarza Antonio Preziosi.

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej przywołuje atmosferę konklawe i pierwsze chwile nowego pontyfikatu: „Długie i gorące oklaski towarzyszyły słowom, którymi kardynał Robert Francis Prevost przyjął kanoniczny wybór na Stolicę Piotrową. Była to chwila intensywna, wręcz dramatyczna, jeśli pomyśleć o ciężarze, jaki spoczął na barkach jednego człowieka” - wspomina. Kard. Parolin opisuje Leona XIV jako człowieka o spokojnej twarzy, o jasnym i silnym stylu, uważnego na wszystkich i zdolnego do zaoferowania rozwiązań wyważonych, pełnych szacunku”. Kardynał kończy, wyrażając nadzieję, że „Kościół będzie każdego dnia coraz bardziej jaśniał jako świadek miłości Boga”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję