Reklama

Chory jest ważniejszy...

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny (Łk 6, 36). Trwając na drodze miłosierdzia przy tych, którzy cierpią” – tak brzmi hasło tegorocznego XXX Światowego Dnia Chorego. Jak głębokie przesłanie niosą te słowa w czasach pandemii, która co prawda przyspieszyła w znaczący sposób rozwój technologiczny, także w dziedzinie medycyny, ale i uczyniła chorowanie trudniejszym niż dotychczas! Izolacja, kwarantanna, szpitale otoczone jak twierdze kordonami sanitarnymi; chorowanie w samotności, umieranie w samotności, strach przed nieznanym i brak zrozumienia tego, co się dzieje wokoło...

Papież Franciszek w tegorocznym orędziu na Światowy Dzień Chorego dostrzega wszystkie niepokoje, które odczuwają dziś ludzie chorzy, ich najbliżsi i lekarze. Apeluje i prosi, by technologia nie przesłoniła człowieka, by chory zawsze był przed chorobą, nawet wtedy – a może przede wszystkim – kiedy jest ona nieuleczalna, śmiertelna. „Gdy nie można wyleczyć, zawsze można otoczyć opieką, zawsze można pocieszyć, zawsze można sprawić, by pacjent poczuł bliskość, która świadczy o zainteresowaniu osobą bardziej niż jej chorobą” – napisał Ojciec Święty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wielu z nas w mijającym roku straciło kogoś na skutek COVID-19 lub niemożności kontynuowania leczenia. Wielu doświadczyło samotnej walki z bólem i obawy, że możemy nigdy więcej nie zobaczyć ukochanych osób. Wielu doświadczyło też dającej ulgę w cierpieniu opieki ludzi w białych kitlach. „Wasze ręce dotykające cierpiącego ciała Chrystusa mogą być znakiem miłosiernych rąk Ojca. Bądźcie świadomi wielkiej godności waszego zawodu, a także odpowiedzialności, jaka się z nim wiąże” – te słowa papież zadedykował pracownikom służby zdrowia. Podkreślił też, że duszpasterstwo ludzi chorych nie jest zadaniem tylko dla niektórych duszpasterzy, specjalnie do tego przygotowanych: „Odwiedzanie chorych jest zaproszeniem skierowanym przez Chrystusa do wszystkich Jego uczniów”.

Janowi Pawłowi II, który w 1992 r. ustanowił Światowy Dzień Chorego, zależało, by ten jeden dzień w roku był poświęcony modlitwie, refleksji i dostrzeżeniu miejsca tych, którzy cierpią na duszy i ciele.

2022-02-08 12:01

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czym jest Święto Miłosierdzia Bożego?

[ TEMATY ]

miłosierdzie

Boże Miłosierdzie

św. Faustyna Kowalska

Karol Porwich/Niedziela

Święto Miłosierdzia Bożego obchodzone jest w pierwszą niedzielę po Wielkanocy, zwaną obecnie Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Święto to, choć jest jednym z najmłodszych w kalendarzu liturgicznym, ukazuje jedną z najważniejszych prawd chrześcijaństwa. Można powiedzieć, że zostało ustanowione na prośbę samego Jezusa, przekazaną w objawieniach s. Faustynie Kowalskiej.

Wybór pierwszej niedzieli po Wielkanocy nie jest przypadkowy – na ten dzień przypada oktawa Zmartwychwstania Pańskiego, która wieńczy obchody Misterium Paschalnego Chrystusa. Ten okres w liturgii Kościoła ukazuje tajemnicę miłosierdzia Bożego, która najpełniej została objawiona właśnie w męce, śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa. Inaczej mówiąc – nie byłoby dzieła odkupienia, gdyby nie było miłosierdzia Boga.
CZYTAJ DALEJ

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2025 roku.

Wśród licznych świąt kościelnych można wyróżnić święta nakazane, czyli dni w które wierni zobowiązani są od uczestnictwa we Mszy świętej oraz do powstrzymywania się od prac niekoniecznych. Lista świąt nakazanych regulowana jest przez Kodeks Prawa Kanonicznego. Oprócz nich wierni zobowiązani są do uczestnictwa we Mszy w każdą niedzielę.
CZYTAJ DALEJ

Małopolskie: W Ludźmierzu zainaugurowano sezon pasterski; bacowie wyruszają na hale

2025-04-27 18:50

[ TEMATY ]

Ludźmierz

PAP/Grzegorz Momot

W Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu symbolicznie rozpoczęto w niedzielę tegoroczny sezon pasterski. Bacowie i juhasi poświęcili swoje stada, prosząc o Boże błogosławieństwo na nowy sezon wypasu. W najbliższych dniach ze swoimi stadami wyruszą na górskie hale.

Rozpoczęcie sezonu to także początek tradycyjnej produkcji owczych serów: oscypka, bundzu, bryndzy oraz napoju ze zsiadłego owczego mleka – tzw. zyntycy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję