Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Domowe przepisy na zimowe grzańce

Zima to najlepszy czas na zaserwowanie sobie rozgrzewającego napoju. Kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera albo chwyta nas przeziębienie, z pomocą przychodzi ciepły napój.

Niedziela Ogólnopolska 3/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na bazie herbaty z hibiskusa

SKŁADNIKI:
0,5 l soku jabłkowego
0,5 l wody
1 łyżka herbaty z hibiskusa
1 laska cynamonu
2 sztuki kardamonu
skórka z jednej pomarańczy
3 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka stołowa miodu
pół pomarańczy

WYKONANIE:
Do małego rondla wlej wodę, dodaj przyprawy oraz obraną skórkę z pomarańczy. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj ok. minuty. Zdejmij z ognia i wsyp herbatę z hibiskusa. Zaparzaj pod przykryciem przez ok. 12 min. W tym czasie w osobnym naczyniu podgrzej sok jabłkowy z pokrojoną połówką pomarańczy oraz miodem. Zaparzoną herbatę odcedź i połącz z ciepłym sokiem jabłkowym. Podawaj gorące do wypicia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na bazie soku wiśniowego

SKŁADNIKI:
0,5 l soku wiśniowego
1 pomarańcza
10 goździków
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
łyżka miodu

WYKONANIE:
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i pokrój w plasterki – kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 min. Uważaj, aby nie zagotować. Gotowy napój przelej do kubków i udekoruj plastrami pomarańczy.

2022-01-11 08:37

Oceń: +1 -3

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tarty na słono

Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.
CZYTAJ DALEJ

On podtrzyma moje życie

[ TEMATY ]

Ewangelia

rozważanie

ks. Mariusz Słupczyński

lipiec

Karol Porwich/Niedziela

Rozważanie do Ewangelii J 11, 19-27

Czytania liturgiczne na 29 lipca 2025;
CZYTAJ DALEJ

Rowerem do Rzymu: Wspólnota Serc na Jubileusz Młodych

Rankiem, 19 lipca sercańska grupa kolarska Re-cycling Team wraz z grupą młodych kolarzy wyruszyła z Krakowa z pielgrzymką rowerową do Rzymu, aby uczestniczyć w Jubileuszu Młodych oraz w Europejskim Spotkaniu Młodzieży Sercańskiej we Frascati.

Młodzi Sercanie rozpoczęli podróż od Mszy Świętej w sanktuarium Matki Bożej Płaszowskiej. Homilię wygłosił ksiądz proboszcz Sławomir Kamiński SCJ, a na drogę pobłogosławił ich ks. Włodzimierz Płatek SCJ, radny prowincjalny. A tak relacjonują dwa pierwsze dni pielgrzymki:
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję