Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Słodko-warzywne inspiracje na jesień

Warzywa w cieście? Dlaczego nie! Ciasta z warzywami są mniej kaloryczne i bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków.

Niedziela Ogólnopolska 47/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Warzywa mogą być jedzone nie tylko w postaci wytrawnej – można je przyrządzić również na słodko, i to w smakowitym wydaniu. Jeśli mamy kłopot z dziećmi lub wnukami niejadkami, poniższy przepis sprawdzi się, by „przemycić” warzywa w menu. Warzywa dodane do ciasta wpływają na poprawę jego wilgotności oraz zwiększają jego wartość odżywczą i jakość. Mogą również upięknić ciasto, zmieniając jego kolor (czynią to np. szpinak czy buraki). Do ciast warto wykorzystywać warzywa korzenne, takie jak marchew czy burak. Świetnie sprawdzą się również dynia, a nawet kabaczek. Zielone ciasto pozyskamy z liści szpinaku, a listki świeżej bazylii oberwane z dwóch małych roślin, dodane do kremu, rewelacyjnie zmienią smak na orzeźwiający bazyliowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-11-16 11:33

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak u mamy

Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.

Zaczyn: Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia. 2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj. Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki. Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić zakwas na kolejny tydzień. ??Składniki ??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej ??5 dag drożdży ??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ??1/2 szklanki siemienia lnianego ??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika ??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ??3 łyżeczki soli ??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)
CZYTAJ DALEJ

PILNE! Habemus papam! MAMY PAPIEŻA!

2025-05-08 18:08

[ TEMATY ]

konklawe

red.

Kardynałowie zgromadzeni na konklawe dokonali wyboru 267. Papieża. Świadczy o tym biały dym, który ukazał się nad Kaplicą Sykstyńską po godzinie 17.00. Zanim nowy papież zostanie ogłoszony z Logii Błogosławieństw Bazyliki Świętego Piotra, wybiera imię udaje się do „Pokoju łez” na osobistą modlitwę oraz włożenie szat papieskich.

Gromkimi brawami i okrzykami zareagował wielotysięczny tłum zebrany na Placu Świętego Piotra na biały dym, który uniósł się z komina umieszczonego na dachu Kaplicy Sykstyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Abp Jagodziński: wybór Leona XIV to kolejny dowód na działanie Ducha Świętego

2025-05-08 20:33

[ TEMATY ]

Duch Święty

abp Jagodziński

Papież Leon XIV

T.D.

Abp H. M. Jagodziński tuż po przyjęciu święceń

Abp H. M. Jagodziński tuż po przyjęciu święceń

Dzisiejsze zakończenie konklawe i wybór Leona XIV to kolejny dowód na działanie Ducha Świętego - ludzie po ludzku kalkulują, projektują, czynią zakłady, a Boża dynamika ma swoje drogi - mówi KAI abp Henryk M. Jagodziński, nuncjusz apostolski w RPA, Lesotho, Namibii, Eswatini, Botswanie.

Dyplomata watykański abp Henryk M. Jagodziński pochodzi z diecezji kieleckiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję