Reklama

Porady

Jak uniknąć pleśnienia chleba?

Przy zmianach temperatury powietrza chleb „poci się” i może się na nim rozwinąć pleśń. Najszybciej psuje się białe pieczywo i pieczywo z dodatkiem sztucznych polepszaczy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oto kilka sprawdzonych sposobów, aby pieczywo nie pleśniało:

1. Dno pojemnika na chleb trzeba wyłożyć ręcznikiem papierowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2. Wstawić w pojemnik spodek z solą, która wchłania wilgoć.

3. Nie powinno się przechowywać chleba w plastikowej torbie.

4. Nie przechowuje się różnych rodzajów pieczywa w jednym miejscu – pieczywo z białej mąki znacznie skróci okres przydatności do spożycia ciemnego chleba.

5. Nie przechowuje się w jednym pojemniku wypieków o różnych terminach przydatności.

Oczywiście, najsmaczniejszy jest świeżo upieczony chleb, a co zrobić, jeśli mamy nadmiar pieczywa? Można je wysuszyć lub zamrozić.

Przechowywanie chleba w lodówce uzasadniają tylko dwa powody: upał i wysoka wilgotność powietrza. Przyczyniają się one do zepsucia wypieków znacznie bardziej niż chłód. Przechowując chleb w lodówce, nie przedłużymy jego świeżości. W temperaturze od 0°C do 10°C chleb starzeje się znacznie szybciej.

2021-07-20 10:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z szacunku do chleba

Niedziela podlaska 49/2019, str. III

[ TEMATY ]

uroczystość

chleb

święto chleba

Sokołów Podlaski

Jadwiga Ostromecka

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo
Od 11 lat Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim organizuje jesienią Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia. 25 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury miał miejsce uroczysty finał tegorocznej akcji.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

W Wielki Piątek rozpoczyna się Nowenna do Miłosierdzia Bożego. Pan Jezus polecił Siostrze Faustynie, aby przez 9 dni odmawiała szczególne modlitwy i tym samym sprowadzała rzesze grzeszników do zdroju Jego miłosierdzia.

„Pragnę, abyś przez te dziewięć dni sprowadzała dusze do zdroju mojego miłosierdzia, by zaczerpnęły siły i ochłody, i wszelkiej łaski, jakiej potrzebują na trudy życia, a szczególnie w śmierci godzinie. W każdym dniu przyprowadzisz do serca mego odmienną grupę dusz i zanurzysz je w tym morzu miłosierdzia mojego. A ja te wszystkie dusze wprowadzę w dom Ojca mojego. Czynić to będziesz w tym życiu i w przyszłym. I nie odmówię żadnej duszy niczego, którą wprowadzisz do źródła miłosierdzia mojego. W każdym dniu prosić będziesz Ojca mojego przez gorzką mękę moją o łaski dla tych dusz.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kanonizacja bł. Carlo Acutisa zawieszona!

2025-04-21 13:06

[ TEMATY ]

papież Franciszek

bł. Carlo Acutis

Agata Kowalska

Carlo Acutis

Carlo Acutis

Planowana na niedzielę 27 kwietnia kanonizacja błogosławionego Carlo Acutisa, włoskiego nastolatka zmarłego w 2006 roku, została zawieszona - ogłosił Watykan w poniedziałek po śmierci papieża Franciszka.

W obecnej sytuacji nie wiadomo, kiedy odbędzie się kanonizacja, w której miało uczestniczyć ponad 80 tysięcy osób.(PAP)
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję