Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Złoto wśród żywności

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

Ile białka jest w białku? Niewiele osób wie, że w żółtku znajduje się więcej protein niż w samym białku. W 100 g czystego białka jaja znajduje się 10,8 g białka, natomiast zjedzenie 100 g żółtka dostarcza aż 16,3 g białka. Jaja są bogatym źródłem cholesterolu, który ostatnimi czasy został zdemonizowany, przez co ograniczono spożycie jaj do dwóch tygodniowo. Tymczasem jedno jajo zawiera taką ilość cholesterolu, jaka jest rekomendowana jako spożycie bezpieczne dla osób z miażdżycą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Badania naukowe oraz doświadczenia ostatnich lat nie potwierdzają tezy, że cholesterol z pożywienia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 200 miligramów. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów i słodyczy oraz niską aktywnością fizyczną. Cholesterol jest jednym z istotnych składników diety i spełnia wiele ważnych funkcji w układzie hormonalnym i nerwowym. Regularne spożywanie jaj może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu.

Reklama

Jaja zawierają kompleks wszystkich witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B – oprócz witaminy C. Bogate są również w biotynę, która działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, oraz minerały, takie jak: żelazo, selen, cynk, fosfor.

Żółtko jaja to złoto wśród żywności, zwłaszcza ze względu na obecną w nim luteinę, która chroni nasz wzrok przed degeneracją plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko kurzej ślepoty, poza tym ma działanie antyoksydacyjne dla całego organizmu. W żółtku mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.

Kolejnym cennym składnikiem żółtka jest lecytyna. Usprawnia ona procesy trawienia tłuszczów i zapobiega przyklejaniu się tłuszczu do ścian tętnic. Pozwala cholesterolowi pozostać w formie rozpuszczalnej, co zapobiega jego gromadzeniu się w żółci i tętnicach.

Niestety, wiele osób cierpi na alergie lub choroby autoimmunologiczne i nie toleruje jaj. Badania pokazują, że częściej nietolerowane jest białko jaja niż żółtko.

Najzdrowiej przyrządzone jajko ma nie w pełni ścięte lub wręcz półpłynne żółtko – tylko wtedy będzie miało najwięcej walorów zdrowotnych.

Święta Wielkiej Nocy to czas na konsumpcję jaj! Dwoma dziennie z pewnością sobie nie zaszkodzimy, a nawet polepszymy nasze zdrowie!

2021-03-30 10:53

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Muffiny ze śliwkami

Niedziela Ogólnopolska 38/2012, str. 49

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

GRAZIAKO

Muffiny ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami

Przepis na śliwkowe muffiny pochodzi z audycji „Herbaciarnia”, emitowanej w katolickim Radiu VIA. To audycja, w której przy filiżance aromatycznej herbaty red. Marta Januszewska proponuje rozsmakowanie się w muzyce. Prezentuje muzykę, która jak magiczny zapach świeżo zaparzonych herbacianych listków przenika zmysły, koi, bawi, uczy świata uczuć. A do herbatki autorka proponuje aromatyczne ciasteczka.

3 jaja 125 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 80 g masła lub margaryny 3 łyżki rumu lub aromatu rumowego 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g śliwek 1 łyżka cukru pudru
CZYTAJ DALEJ

Mamy papieża! – Rocznica wyboru kard. Wojtyły

Kard. Karol Wojtyła został wybrany na papieża w poniedziałek, 16 października 1978 r., w drugim dniu konklawe. Biały dym zwiastujący dokonanie wyboru pojawił się nad Kaplicą Sykstyńską o godz. 18.18.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Józef Szańca OFMConv

2025-10-16 22:32

ks. Łukasz Romańczuk

Dziś zmarł o. Józef Szańca OFMConv. Miał 80 lat życia, 64 lata życia zakonnego 56 lat kapłaństwa. W ostatnim czasie posługiwał w parafii św. Karola Boromeusza we Wrocławiu.

Święcenia prezbiteratu przyjął w Krakowie w 1969 roku. W czasie swojego życia zakonnego był duszpasterzem akademickim przy kościele franciszkańskim „Porcjunkula” we Wrocławiu, proboszczem parafii św. Bartłomieja w Głogówku [1980-1984]; rektorem Niższego Seminarium Duchownego w Legnicy [1986-1992], proboszczem parafii św. Jana Chrzciciela w Legnicy [1996-2000]; dyrektorem Katolickiej Szkoły Podstawowej i Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. św. Franciszka z Asyżu w Legnicy; wykładowcą etyki w Wyższym Seminarium Duchownym diecezji legnickiej; zastępcą dyrektora Wydziału Katechetycznego Legnickiej Kurii Biskupiej oraz diecezjalny wizytator katechezy. Ostatnie lata posługiwał w kościele św. Karola Boromeusza we Wrocławiu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję