Składniki:
• średniej wielkości ogórki
• świeży koper
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• korzeń chrzanu
• ziarna czarnego pieprzu
• ziarna ziela angielskiego
• liść laurowy
• nasiona białej gorczycy
Zalewa:
• szklanka octu (10%)
• 6 szklanek wody
• łyżka soli
• 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.
Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.
Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.
Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.
Już po tygodniu są dobre do spożycia.