Reklama

Z zakonnej kuchni

Mazurek makowo-kokosowy z polewą

Niedziela Ogólnopolska 12/2018, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W Święta Wielkanocne na naszych stołach królują baby i mazurki. Poniżej przedstawiamy propozycję, jak przyrządzić pyszny mazurek z użyciem białek pozostałych z pieczenia bab, do których wykorzystano żółtka.

Ciasto:

• 10 białek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 szklanka cukru

• 1 kostki margaryny

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1 szklanka suchego maku

• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min w temp. 160oC.

Masa:

• 2 szklanki mleka

• 1 kostka masła

• 3 łyżki mąki pszennej

• 10 łyżek wiórków kokosowych

• 1 szklanka cukru pudru

• 1 żółtko

Wykonanie:

Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.

2018-03-21 09:42

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

25 dag płatów makaronu lasagne 4 kolorowe papryki 2 czerwone cebule 1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce) cukinia bakłażan 2 ząbki świeżego czosnku oliwa z wytłoczyn oliwek 25 dag koziego sera 25 dag mozzarelli 1 l mleka 10 dag masła 10 dag mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej kilka gałązek świeżego oregano sól ostra papryczka
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do studentki medycyny: nie możemy utracić nadziei na lepszy świat

2025-09-26 18:43

[ TEMATY ]

student

list papieża

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

To prawda, że żyjemy w trudnych czasach. Żyjmy dobrze, a czasy będą dobre - odpowiedział Leon XIV na list studentki medycyny, opublikowany we wrześniowym numerze czasopisma „Piazza San Pietro”. Studentka, 21-letnia Veronica, pisała: „Wydaje się niemal niemożliwe, by żyć w pokoju. Jaka przyszłość nas czeka?”.

List Veroniki ukazał się we wrześniowym numerze magazynu „Piazza San Pietro”, wydawanego przez Bazylikę Watykańską i redagowanego przez ojca Enzo Fortunato. Magazyn rozpoczyna się tradycyjną sekcją Dialog z Czytelnikami. Tam zamieszczono pytanie Veroniki i odpowiedź Papieża.
CZYTAJ DALEJ

Niskie zainteresowanie edukacją zdrowotną na Podhalu; w wielu szkołach lekcji tego przedmiotu nie będzie

2025-09-26 21:26

[ TEMATY ]

edukacja zdrowotna

Adobe Stock

GIEWONT

GIEWONT

W podhalańskich szkołach zainteresowanie nowym przedmiotem edukacja zdrowotna jest minimalne – wynika z danych zebranych w gminach regionu. W niektórych szkołach podstawowych zajęcia będą się odbywać tylko dla jednego ucznia, a w większości szkół średnich w ogóle ich nie będzie.

W Zakopanem w największej szkole ponadpodstawowej – Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego, gdzie kształci się ponad 1 tys. uczniów – wszyscy zrezygnowali z edukacji zdrowotnej. Podobnie w Zespole Szkół Budowlanych im. Władysława Matlakowskiego nie znalazł się żaden chętny. W Liceum Ogólnokształcącym im. Oswalda Balzera w mieście pod Giewontem z spośród ok. 400 uczniów tylko 24 zadeklarowało udział w zajęciach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję