Składniki:
• kurczak (ok. 1,2 kg)
• 20 dag chudej wieprzowiny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 wątróbki drobiowe
• pół kajzerki
• pęczek zielonej pietruszki
• 1 jajko (białko i żółtko osobno)
• przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kurczaka umyć, usunąć tłuszcz, szyjkę i kuper. Oprószyć solą i pieprzem na wierzchu i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: mięso wieprzowe zemleć w maszynce, także wątróbki i namoczoną wcześniej kajzerkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtko. Całość przyprawić. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka, skórę zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kurczaka przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor (ok. 1 godz.) w temp. 180°C.
Wykonanie: Graziako