Początek roku to okres, kiedy rozglądamy się za kalendarzami. Wśród wielu tego rodzaju wydawnictw na wyjątkową uwagę zasługuje „Kalendarz Pszczelarza Polskiego” na rok Pański 2016. Jego zawartość stanowi wiele artykułów, a także porad i informacji przydatnych w codziennym życiu. Oczywiście, nie tylko dla pszczelarzy, chociaż i dla nich jest sporo informacji o pszczelich wytworach i o ich zapobiegających chorobom lub też niezwykłych właściwościach. Nie do końca jeszcze poznane wytwory pszczół prof. Henryka Makowiczowa, zafascynowana ich oddziaływaniem, w jednej ze swoich książek nazywa „pszczelimi cudami”. Chodzi o pierzgę, propolis, mleczko pszczele, pszczeli jad i, oczywiście, miód, o którym już 480 lat przed Chrystusem Hipokrates, zwany ojcem medycyny, pisał, że jest wspaniałym lekiem, a równocześnie pokarmem. Systematyczne stosowanie „pszczelich cudów” przynosi niezwykłe efekty. Ich główną „siłą” są naturalne składniki, których w sztuczny sposób nie można wytworzyć np. w laboratoriach.
Reklama
Ogromny atut pszczelich wytworów to fakt, że nie są skażone chemią. Z tego też m.in. powodu w kalendarzu zamieszczone zostało omówienie encykliki Ojca Świętego Franciszka „Laudato si’”, w której wzywa on do mądrego, przemyślanego, zrównoważonego rozwoju, niewiodącego ludzkości do ekologicznej katastrofy. Z podobnym przesłaniem spotkamy się w artykule ks. Eugeniusza Marciniaka pt. „Etyczne pszczelarzenie”, a w przepięknej, otwierającej kalendarz „Modlitwie pszczelarza” pszczelarz prosi Boga „o umysł światły i serce szerokie”, aby rozumiał, że „najważniejszą rzeczą jest nie szkodzić nikomu”.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Od żywności, od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie, mające decydujący wpływ na jakość i długość naszego życia – największego Bożego daru, który chcemy zachować, którego pragniemy i którego sobie życzymy, i robimy wiele, aby trwało długo i w zdrowiu. Jak to zrobić, wyczerpująco tłumaczą profesorowie medycyny z Instytutu Żywności i Żywienia w obszernym artykule pt. „Zasady racjonalnego żywienia”.
Problem zdrowia jest obecny w wielu innych artykułach, poruszających m.in. takie tematy, jak: gdzie znajdują się witaminy i skutki ich braku; najzwyklejszy dziurawiec – zioło na depresję; lecznicze właściwości orzechów; lekceważone pestki to też zdrowie. Wartościowe podpowiedzi znajdziemy w tekstach pt. „Porady przydatne dla zdrowia, domu i nie tylko” oraz „Wszystkiego po trochu”. Tam właśnie są takie podtytuły, jak choćby: obierki z ziemniaków zamiast kominiarza czy pyszna kasza manna, menu z wigorem, w jaki sposób sprawdzić, czy nie jesteśmy alergikami, i wiele innych.
Nasze życie to ciąg radosnych, przyjemnych chwil, ale i mniej przyjemnych czy nawet smutnych. Mimo to naszemu życiu powinny towarzyszyć pozytywne nastawienie i uśmiech. Zamieszczone w wielu miejscach humoreski mają na celu wpłynąć na polepszenie naszego nastroju.
Reklama
W pierwszej części kalendarium zaznaczone są dni z imionami patronów, tygodnie, święta, rocznice wydarzeń i inne, są też aforyzmy, przysłowia, przydatne informacje, umieszczone po to, aby ułatwić wybór – na różniących się kolorami prostokącikach, niejako na marginesie – porad zasadniczych, podanych przy każdym miesiącu.
Kalendarz jest dopracowany w najdrobniejszych detalach. Łatwo się go czyta, bo i czcionka właściwa, i papier dobry, i światła – zarówno między wierszami, jak i pod tytułami czy rozdziałami – dużo. Wiele jest też dobrze dobranych do tekstów ilustracji, zachęcających do czytania, a tym samym do lepszego zrozumienia treści.
Cena kalendarza nie zmienia się od lat i wynosi 25 zł – kosztuje on więc mniej więcej tyle, ile słoik miodu, i biorąc pod uwagę liczbę stron (250), treść w nim zamieszczoną, redakcyjne dopracowanie i ilustracje – jest po prostu tani.
„Kalendarz Pszczelarza Polskiego 2016” można zamówić telefonicznie (w tym SMS-em): 694-475-695, 512-233-111; mailowo: humana.divinis@op.pl ; listownie: „Humana divinis”, ul. Biała 1 A, 87-100 Toruń. Poczta dolicza opłatę za przesyłkę i doręczenie. Przy hurtowym zamówieniu (min. 10 egz.) – zniżka 5 zł na egzemplarzu.