Składniki:
• 50 dag mąki
• 120 ml wody
• 1 jajko
• 1 kg świeżej kapusty
• 25 dag białego sera
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• przyprawy: pieprz, sól
Kapustę poszatkować i ugotować, odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i usmażyć na maśle na złoty kolor. Do kapusty dodać pokruszony ser, przesmażoną cebulę, pieprz i sól. Wymieszać. Mąkę przesiać, dodać wodę, jajko i sól, wyrobić na ciasto (tzw. wolne). Rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 min. Gorące układać na półmisku, polać cebulą podsmażoną na maśle.
Pomóż w rozwoju naszego portalu