Zalety ciasta:
* jest zdrowe dla tych, którzy muszą ograniczyć cholesterol
Pomóż w rozwoju naszego portalu
* można w domu nie mieć jajek i upiec piękne ciasto, które wygląda, jakby wbiło się do niego tuzin jaj
* wolno się starzeje
* można wykorzystać jesienne dary ogrodu
Przepis na ciasto nadesłała nasza czytelniczka p. Maria Pleśniak
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 5 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• 1 słoiczek (po dżemie) przecieru z dyni
• ¼ płaskiej łyżeczki soli
• 2 żółtka (można wcale nie dawać)
• 13 kostki masła
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży dodać je do ¼ szklanki mleka wymieszanej z łyżką mąki i łyżką cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W większej misce zalać mąkę gorącym mlekiem podgrzanym z dynią. Dodać cukier, sól i wymieszać. Do tego wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wymieszać. Dodać schłodzone roztopione masło, żółtka i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę z równej ilości masła i cukru, podwójnej ilości mąki i ½ łyżeczki cukru wanilinowego. Posypać ciasto kruszonką. Gdy wyrośnie (podwoi objętość), piec w 180°C 40 min.